Benzodiazepinen zoals diazepam en je ademhaling

Tegenwoordig hebben veel mensen last van angst- en/of slaapproblemen. De oplossing wordt dan vaak gezocht in medicatie. Een belangrijke groep medicijnen hiertegen zijn de benzodiazepinen. Deze medicatie wordt meestal door een dokter voorschreven bij psychische klachten.

Benzodiazepinen worden ook ingezet als middel om te kunnen ontspannen. Dat helpt bijvoorbeeld om beter in slaap te kunnen komen. Mijn inziens worden benzodiazepinen te snel en te vaak voorgeschreven. Voor een goede nachtrust zijn er ook andere mogelijkheden dan deze in potentie verslavende medicatie.

Voorbeelden van benzodiazepinen zijn diazepam, oxazepam en lorazepam

Benzodiazepinen zijn verslavend 

Nederland heeft 400.000 benzodiapine gebruikers. Zo’n 200.000 Nederlanders zijn eraan verslaafd. Ongeveer twee derde daarvan lukt het om de medicatie helemaal af te bouwen, maar helaas vervalt de helft daarvan weer in het gebruik.

Benzodiazepinen verslavend

Disclaimer: ik ben geen arts. Ik ben een Buteyko therapeut met medische basiskennis. 

Benzodiazepinen en de grootste eye opener van dit artikel

Hier komt gelijk één van de grootste inzichten van dit artikel. Door benzodiazepinen ga je rustiger ademen als gewoonte. Deze medicatie brengt namelijk een vorm van ontspanning waardoor je rustiger gaat ademen. De vraag is of je deze vorm van ontspanning wel wilt. 

Het kan er dus wel voor zorgen dat  chronische hyperventilatie symptomen (een hoge en gespannen ademhaling) verminderen. Soms kan een lage dosis medicatie ademhalingstherapie ondersteunen. Het doel daarbij is wel om de medicatie op korte termijn af te bouwen.

Het probleem is echter dat veel mensen niet weten hoe ze deze medicatie kunnen afbouwen. Daarom keren tijdens zo’n poging de gespannen ademhaling en de klachten weer terug. Dit heb ik vaak genoeg gehoord van cursisten. Wanneer ze zonder overleg en vanuit eigen initiatief de medicatie afbouwen zijn ze weer terug bij af. 

Voorbeelden van benzodiazepines zijn oxazepam. diazepam en lorazepam. Er zijn er meer, maar deze kom ik in m’n praktijk veel tegen.

Via het Buteyko protocol kun je geleidelijk deze medicatie afbouwen. Hierdoor voorkom je dat het weer mis gaat. Dit afbouwen gaat wel in overleg me je arts. Maar het is mogelijk om deze medicatie af te bouwen.

Dit kan ik natuurlijk niet per persoon garanderen. Ik ben ook afhankelijk van onze samenwerking, hoe jij de cursus oppakt en de medewerking van je arts. Mijn garantie is wel dat ik gecommitteerd ben om je te helpen. De motivatie hiervoor komt voort uit m’n persoonlijke ervaring.

Het afbouwen van de medicatie uit zich ook in een lagere uitkomst voor de chronische hyperventilatie test. Dat is slechts tijdelijk. Via de Buteyko methode verhoog je jouw zelfredzaamheid zonder medicatie. Via de Buteyko therapie brengen we je ademhaling weer tot rust terwijl je al een klein beetje minder medicatie gebruikt. Vervolgens verminderen we je medicatie weer een klein beetje.

Dat resulteert weer in een lichte verzwaring van je ademhaling die we via Buteyko tot rust brengen. Nu heb je al twee keer je medicatie vermindert en op deze manier zetten we dit proces voort. Een opwaartse spiraal dus in plaats van een neerwaartse spiraal.

Om meer inzicht te krijgen in je ademhaling, je klachten en de mogelijke afbouw van benzodiazepinen is het van belang dat je de CP ademtest doet. 

Via de Buteyko adem therapie kun je voorkomen dat bij het afbouwen van medicatie onnodig veel spanningsklachten ontstaan. 

Benzodiazepinen bijwerkingen

Benzodiazepinen staan erom bekend dat ze bepaalde bijwerkingen hebben. Let daarom goed op bij het gebruik daarvan. Het laatste wat je wilt, is dat de bijwerkingen te ernstig worden en je er serieus last van gaat krijgen. Een greep uit de meest bekende bijwerkingen van benzodiazepinen zijn:

  • Een slaperig, suf gevoel:

    Een slaperig, suf gevoel is vaak herkenbaar. Zeker wanneer je dit type medicijn vaker neemt. Het voelt bijvoorbeeld alsof je minder energie hebt om bepaalde acties te ondernemen. Hierdoor ontstaat er een algeheel suf gevoel. Mogelijk leidt dit er ook toe dat je je wat slaperiger voelt. Voor sommige mensen is dit dus juist een bijwerking waar men naar op zoek is.

    Het is ook belangrijk dat dit goed doorgesproken wordt. Daarbij zou ik m’n eigen overtuiging even moeten parkeren om open zo’n gesprek in te gaan. Ik geloof namelijk niet dat een mens op zoek is naar een slaperig gevoel. Misschien vlak voordat je naar bed gaat, maar niet in het dagelijks leven. 

  • Moeite met concentreren:

    Ook krijg je dankzij benzodiazepinen mogelijk te maken met concentratieproblemen. Het is bijvoorbeeld lastig om je op één bepaalde actie te focussen. In plaats daarvan raak je steeds makkelijker afgeleid door zaken die om je heen gebeuren. Bovendien verlies je makkelijker de motivatie om aan één stuk door te blijven werken, studeren of bewegen. Dit in tegenstelling tot een medisch gezien normale ademhaling. Daarmee verbetert je concentratie.

  • Somberheid:

    Een algeheel gevoel van somberheid is niet ongewoon bij benzodiazepinen. Je hebt er op verschillende vlakken in het leven minder zin in. Dat uit zich bijvoorbeeld in de afwezigheid van het ondernemen van activiteiten. Dankzij deze bijwerking kun je minder plezier halen uit wat je doet. 

  • Geheugenproblemen:

    Verder is het voor sommige gebruikers lastig om bepaalde zaken te onthouden en herinneren. Hierdoor komt het geregeld voor dat men ergens niet op kan komen. Deze geheugenproblemen zijn een herkenbare bijwerking van benzodiazepinen. Bij het ene type benzo is dit effect een stuk sterker aanwezig dan bij de andere. Door stressvermindering via een rustige ademhaling als gewoonte verbetert het geheugen juist.

  • Verminderde zin in sociaal contact:

    Daarnaast is er vaak sprake van een verminderde zin in sociaal contact. In plaats daarvan sluiten gebruikers van benzodiazepinen die deze bijwerking ervaren zich juist liever af van de buitenwereld. Men blijft bijvoorbeeld vaker (alleen) thuis en heeft een verminderde zin om af te spreken met vrienden of familie. Deze verminderde behoefte aan contact uit zich op verscheidene sociale vlakken. Uit verschillende onderzoeken blijkt juist dat sociaal contact belangrijk is om gezond te blijven.

  • Slapheid spieren:

    Tot slot is het slappe gevoel in de spieren nog een bijwerking om even bij stil te staan. Door deze bijwerking van benzodiazepinen voel je je over het algemeen een stuk minder sterk. De slapheid van de spieren merk je iedere keer dat je je spieren gebruikt om een bepaalde handeling uit te voeren. Een duidelijk signaal dat er sprake is van een bijwerking. Deze is dan ook vaak goed te herkennen.

Wat is diazepam?

Diazepam is een middel dat ervoor zorgt dat je rustig wordt en minder angstige gevoelens ervaart. Daarbij ontspant het ook je spieren en helpt het bij het tegengaan van epilepsieaanvallen. Diazepam behoort tot de benzodiazepinen en komt daardoor ook met grotendeels dezelfde potentiële bijwerkingen.

Diazepam werkingsduur

Na het nemen van diazepam merk je binnen een uur dat je wat slaperiger wordt. De eerdergenoemde effecten beginnen dan ook langzaam maar zeker merkbaar te worden. Zo is het bijvoorbeeld goed op te merken dat je een slaperig gevoel krijgt, rustig wordt en dat je spieren beginnen te ontspannen.

Al met al houdt deze werking zo’n 8 tot 12 uur aan. De precieze werkingsduur is afhankelijk van een aantal factoren. Voor het achterhalen van deze precieze werkingsduur is het raadzaam om het bij persoonlijk gebruik bij te houden. Je bent dan goed in staat om het van te voren in te schatten. Echter mag je als richtlijn dus uitgaan van een werkingsduur die tussen de 8 en de 12 uur komt te liggen.

Diazepam werking

Zoals al even kort aangegeven heeft diazepam dus een rustgevende werking. Daarmee ben je bijvoorbeeld in staat om bepaalde klachten tegen te gaan. Voorbeelden hiervan zijn angstige gevoelens, paniekerigheid, zweten en slapeloze nachten. Bijzonder genoeg zie je dat de klachten die je tegen wilt gaan een symptoom zijn van stressvol ademen

Diazepam slapen

Men kiest er geregeld voor om diazepam te gebruiken in combinatie met slaapproblemen. Aan de hand van de bovenstaande tekst begrijp je waarschijnlijk tot op een bepaalde hoogte waarom. Het rustgevende, ontspannende effect van diazepam is precies wat sommige mensen nodig hebben om makkelijker in slaap te vallen. 

Zo is er geen sprake van een alert, bijna actief gevoel wanneer je in bed ligt. In plaats daarvan ontstaat er een bepaalde vorm van ontspanning. De spieren ontspannen zich en je bent veel minder geneigd om over bepaalde zaken te gaan piekeren.

Er zijn echter genoeg natuurlijke manieren om dat alerte actieve gevoel tegen te gaan. De ademhaling is daar een goed instrument voor. Waneer je rustiger leert te ademen als gewoonte activeer je het parasympathische zenuwstelsel. Dat staat voor rust en ontspanning. Dat helpt echt om beter te kunnen slapen. Bovendien zit je niet met de vervelende bijwerkingen.

Wat is oxazepam? Benzodiazepinen

Ook oxazepam is een medicijn dat deel uitmaakt van de benzodiazepinen. Het is één van de bekendere opties wanneer je op zoek bent naar benzo’s. Oxazepam is een middel dat huisartsen geregeld voorschrijven voor patiënten die te maken hebben met aanhoudende spanning, slapeloze nachten en/of te maken hebben met alcoholontwenning.

Wat doet oxazepam?

Net als bij de meeste andere benzodiazepinen het geval is, heeft ook oxazepam een rustgevende werking op het menselijke lichaam. Dankzij dit medicijn is de kans bijvoorbeeld groot dat je je fysiek en mentaal een stuk rustiger gaat voelen. Het middel heeft namelijk een sterk ontspannende werking op beide vlakken. Zo ga je aan de ene kant bijvoorbeeld in mindere mate te maken krijgen met angstgevoelens. Aan de andere kant gaan je spieren ook fysiek een stuk meer ontspannen. Er ontstaat zelfs bijna een slap gevoel in de spieren.

Oxazepam is om deze redenen van positieve invloed bij zaken als aanhoudende gespannenheid, angst, slapeloze nachten en ontwenning van alcohol. Bij al deze ‘aandoeningen’ krijg je namelijk te maken met zeer specifieke klachten.

Zo krijg je door angstige gevoelens bijvoorbeeld erg weinig rust. Je lichaam voelt een constante spanning, puur doordat het continu angst ervaart. Deze angstige gevoelens kunnen uit allerlei verschillende hoeken komen. Vandaar dat het voor veel mensen niet altijd even makkelijk is om dit zomaar onder controle te krijgen.

Maar daarnaast hebben ook slapeloze nachten en alcoholontwenning een tijdelijk negatief effect op het lichaam. Hierdoor worden bepaalde mentale en fysieke problemen mogelijk alleen nog maar verder in de hand gewerkt. Oxazepam helpt in dit soort situaties om het probleem niet te verergeren en biedt een bepaalde uitkomst.

Diazepam of oxazepam

In sommige situaties staan mensen voor een keuze. Kies je voor diazepam of oxazepam? Wat is er bijvoorbeeld beter bij angstige gevoelens? En voor welke keuze kun je juist weer beter gaan wanneer je te maken hebt met slapeloze nachten? Dit zijn allemaal vragen die terecht gesteld worden. Hieronder formuleren we een antwoord.

In de basis kun je er vanuit gaan dat alle benzodiazepinen min of meer dezelfde werking hebben. Het komt er uiteindelijk bijna altijd op neer dat het middel zich op een specifieke wijze aan een GABA receptor in het lichaam bindt. Zodoende is de uiteindelijke werking van het middel grotendeels gelijk. Het enige verschil bij de verschillende medicijnen zit hem dan in de receptorbindingspotentie. Dit geeft aan hoeveel van het middel je nodig hebt voor een bepaald effect. De juiste doseringen kunnen daardoor per benzodiazepine wel nog verschillen.

Voor diazepam en oxazepam zal de werking ook dicht bij elkaar liggen. Allebei helpen ze bij het verminderen van angstige gevoelens, paniek en slapeloze nachten. Ze zijn beiden in staat om je tot rust te brengen.

Wat is lorazepam? Benzodiazepinen

Lorazepam is weer een ander middel binnen de benzodiazepinen. Aangezien de werking van de verschillende medicijnen binnen deze groep grotendeels hetzelfde is, werkt ook lorazepam dus rustgevend en ontspannend. Er ontstaat een suf gevoel wanneer je dit middel inneemt. Dit gevoel ontstaat over het algemeen al binnen een uur. Mensen met angstige gevoelens, slapeloze nachten en epilepsieaanvallen hebben hier baat bij.

Lorazepam werkingsduur

Op het moment dat je een aanbevolen dosering van lorazepam inneemt, duurt het in principe niet langer dan een uur alvorens het duidelijk begint te merken. Meestal voel je je binnen het uur al direct een stuk rustiger, is er sprake van minder angst en ontspannen de spieren. De ontspannen werking is dan ook zowel fysiek als mentaal. Dit komt goed van pas voor mensen die zich vaak onrustig, gestrest, opgejaagd en in paniek voelen.

In totaal mag je bij lorazepam uitgaan van een werkingsduur die tussen de 8 en de 12 uur komt te liggen. Het is dan ook een medicijn dat mensen geregeld ergens in de ochtend innemen. Hiermee is de kans namelijk zeer groot dat je er op een rustige manier de dag mee doorkomt.

Lorazepam slaapmiddel

Men kiest er geregeld voor om lorazepam als slaapmiddel te gebruiken. Mensen met slaapproblemen hebben in de late avonduren namelijk vaak te maken met een te actief brein. Zeker zaken als angstige gevoelens, paniek en stress laten je nog langer wakker liggen dan normaal. Hierdoor heb je de dag die erop volgt te maken met een enorme fysieke achterstand. Te weinig slaap is namelijk op meerdere vlakken funest.

Door lorazepam vervolgens als slaapmiddel te gebruiken, zijn mensen makkelijker in staat om ’s avonds tot rust te komen. Het lichaam begint dan langzaam maar zeker steeds beter te ontspannen. Dit begint met een opkomend suf gevoel. Vervolgens komen de spieren helemaal tot rust. Ook mentaal gezien is het effect binnen het uur merkbaar. Je maakt je minder zorgen om bepaalde zaken die je normaal gesproken wel bezighouden. Al met al is het proces van in slaap komen daardoor een stuk makkelijker.

Afkickverschijnselen lorazepam

Belangrijk om op te merken bij het gebruik van lorazepam is dat dit in principe bedoeld is voor kortere perioden. Wanneer je namelijk lange tijd gebruik blijft maken van lorazepam, wordt je lichaam hier afhankelijk van. Dit geldt overigens eigenlijk voor alle benzodiazepinen.

Ben je een langdurige gebruiker? Dan zul je merken dat het niet mogelijk is om er zomaar mee te stoppen. Tenminste, niet zonder met de volgende afkickverschijnselen te maken te krijgen:

  • Herhaaldelijke hartkloppingen
  • Extra moeilijk in slaap komen
  • Terugkerende angstige gevoelens
  • Sneller prikkelbaar dan normaal
  • Continu een opgejaagd gevoel ervaren
  • Spieren beginnen te krampen
  • Trillingen van het lichaam
  • Gevoeliger dan normaal voor licht, geluid en aanraking

Deze afkickverschijnselen maken het voor de meeste mensen onmogelijk om acuut met benzodiazepinen te stoppen. Het is in de plaats daarvan verstandiger om het heel langzaam af te bouwen. Zo raakt je lichaam langzaam maar zeker gewend aan steeds minder van het betreffende medicijn. Hiermee worden bepaalde gevaarlijke situaties voorkomen.

Lorazepam of oxazepam

Zoals eerder al even kort aangestipt, zit er maar weinig verschil tussen de verschillende benzodiazepinen qua werking. Het komt er bij bijna alle medicijnen eigenlijk op neer dat ze een rustgevend, ontspannend effect op het menselijke lichaam hebben. Dit geldt dan zowel op mentaal als ook op fysiek vlak.

Het kiezen tussen lorazepam en oxazepam maakt dan ook weinig verschil. Het komt niet vaak voor dat iemand het ene middel over het andere middel verkiest. Voor beide middelen gelden dan ook in principe dezelfde kenmerken. Gebruik het bij angstige gevoelens, paniek, stress en slapeloze nachten. En let er op dat je het nooit te lang achter elkaar blijft gebruiken. Wanneer er namelijk gewenning begint op te treden, is het effect steeds minder. Je hebt dan dus meer nodig, wat de kans op afkickverschijnselen later enorm doet toenemen. Niet een situatie waar je in terecht wilt komen.

Dit kun je ook overwegen

Angstige gevoelens, stress, slapeloze nachten en tal van andere spanningsklachten kun je ook tegengaan via de ademhaling. Dit door een hoge, snelle, onregelmatige en gespannen borstademhaling te verhelpen. Daarmee verminder, of verhelp je jouw spanningsklachten. Een medisch gezien gezonde ademhaling is jouw belangrijkste medicatie. Adem je deze al?

Gerelateerde blogartikelen

Afbouwschema oxazepam
Angst en paniekaanvallen
Bipolair
Hypochondrie overwinnen
Traumatische ervaring

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537