info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Ademhalingsfrequentie: wat is een normale ademhalingsfrequentie

Ademhalingsfrequentie: hoeveel ademhalingen per minuut is normaal? Dat is een veelgestelde vraag. Het is belangrijk om daarbij een onderscheid te maken tussen het automatische ademhalingspatroon en de situatie waarin de ademhaling geteld wordt.

Ademhalingsfrequentie volwassenen

In het dagelijks leven is het onmogelijk om de hele dag bewust te blijven ademen. Gelukkig gaat de ademhaling door wanneer je daar niet op let. Op de momenten wanneer je daar dus niet bewust van bent. Wanneer je niet op je ademhaling let adem je automatisch. Dat is dan ook je automatische ademhalingspatroon. Het automatische ademhalingspatroon heeft een ademhalingsfrequentie. Daar bestaat een medische norm voor. Volgens medische literatuur123; wordt er bij een normale ademhalingsfrequentie 12 keer per minuut geademd. 

ademhalingsfrequentie

ademhalingsfrequentie

Ademhalingsfrequentie ⎜tellen van de ademhaling

Bij het bepalen van de normale ademhalingsfrequentie wordt vaak aangeraden om de ademhaling te gaan tellen. Dit geeft geen beeld van je automatische ademhaling. Zodra de ademhaling geteld wordt ga je namelijk vanzelf langzamer ademen. In deze video vertel ik meer over wat er gebeurd bij het tellen van de ademhaling. 

Verhoogde automatische ademhaling ⎜ademhalingspatronen

Tegenwoordig is er bij veel mensen sprake van een verhoogde ademfrequentie. Er is dan sprake van hyperventilatie. Dat betekent letterlijk te veel ademen. Hyper betekent ‘te veel’ en ventilatie betekent ‘ademen. Even hyperventileren is niet gelijk een probleem. Er ontstaan symptomen zodra de hyperventilatie chronische wordt. Onderaan deze pagina vind je een link naar deze symptomen. Chronische hyperventilatie is een vorm van interne chronische stress. Deze vorm van stress verergert symptomen van chronische aandoeningen.

In twee stappen je ademhalingsfrequentie meten

Stap 1: doe de CP test

Je kunt je ademhaling meten via de CP test. CP staat voor controle pauze. Daarmee neem je de tijd op hoe lang je zonder moeite je adem kunt inhouden. Het aantal seconden hangt samen met je ademhalingsfrequentie. Dr. Constantin Pavlovich Buteyko heeft deze test ontwikkeld. Hij stond tien jaar lang aan het hoofd van een laboratorium in experimentele geneeskunde en biologie. Met de video hieronder kun je gelijk deze test bij jezelf, of iemand anders afnemen.

Stap 2: Lees je ademhalingsfrequentie af uit de tabel

Dokter Buteyko heeft ontdekt dat de hoogte van de CP samenhangt met de hartslag, de hoeveelheid koolzuurgas in de longen en de ademhalingsfrequentie. Die bevindingen heeft hij vastgelegd in de door hem gepatenteerde Buteyko table of health zones. Wellicht schrijf ik daar nog een apart blogartikel over. Voor nu kun je in de onderstaande tabel zien hoe de uitkomst van de CP test samen hangt met de ademhalingsfrequentie. Bij een CP onder de 40 is er sprake van chronische hyperventilatie. De mensen die bij mij een cursus volgen hebben een CP onder de 15 seconden. Dan is het ook echt nodig om de ademhaling te verbeteren.

Uitkomst CP test Ademhalingsfrequentie
5 30
10 26
20 20
30 15
40 12
50 10
60 8

Buteyko therapie ⎜
chronisch hyperventileren verhelpen

Via de Buteyko therapie leer je om jouw automatische ademhalingspatronen te herstellen richting de medische norm.  Daar kun je chronische hyperventilatie symptomen mee verhelpen. Via de Buteyko Methode vind je meer informatie over deze ademtherapie. Voor een cursus kun je kijken op hyperventilatie verhelpen

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie symptomen
Chronische hyperventilatie test

Bij het openen van deze link in social media verschijnt er een afbeelding. Deze is afkomstig van Design photo created by kjpargeter – www.freepik.com

 1. Guyton, 1984
 2. Ganong 1995
 3. Straub, 1998

Wil je beter leren ademen?

Contact

3 Comments

F

27 mei 2020 at 8:06 pm

Apart. Ik haal bij lange na de 40 seconden niet maar mijn gemiddelde ademhaling ligt dagelijks tussen de 9en 11 ademhalingen per minuut

  admin

  20 juli 2020 at 10:25 am

  Beste Femmy,
  Dank voor je bericht.
  Hoe heb je vastgesteld dat je gemiddelde ademhaling dagelijks tussen de 9 en 11 ademhalingen per minuut ligt?

  admin

  3 augustus 2020 at 8:16 am

  Dat komt omdat je bewust je ademhaling telt. De CP gaat over je onbewuste automatische ademhalingspatronen.
  Een uitgebreid antwoord op deze specifieke vraag kan verwarrend zijn. Via het gratis belconsult leg ik het je graag uit.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Longverzorging via de online Buteyko cursus

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Op jouw moment te volgen en in eigen tijd.
1 op 1 coaching is inbegrepen.
€ 197,-
Meer info

Individuele Buteyko cursus

Dit is de fysieke, offline variant.
Wordt gegeven in de stad Utrecht.
Tarief € 375,-.
Info, of aanmelden:
info@gezondeademhaling.nl.

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.