Ademhalingsfrequentie: wat is een normale ademhalingsfrequentie

Ademhalingsfrequentie: hoeveel ademhalingen per minuut is normaal? Dat is een veelgestelde vraag. Het is belangrijk om daarbij een onderscheid te maken tussen het automatische ademhalingspatroon en de situatie waarbij de ademhaling bewust geteld wordt.

Ademhalingsfrequentie volwassenen

In het dagelijks leven is het onmogelijk om de hele dag bewust te blijven ademen. Gelukkig gaat de ademhaling door wanneer je daar even niet bewust van bent. Wanneer je niet op je ademhaling let adem je automatisch. Dat is dus je automatische ademhalingspatroon. Het automatische ademhalingspatroon heeft een ademhalingsfrequentie wat betekent hoeveel keer je per minuut ademt. Daar bestaat een medische norm voor. Volgens medische literatuur123; wordt er bij een normale ademhalingsfrequentie 12 keer per minuut geademd. 

ademhalingsfrequentie

ademhalingsfrequentie

Ademhalingsfrequentie ⎜tellen van de ademhaling

Bij het bepalen van de normale ademhalingsfrequentie wordt vaak aangeraden om de ademhaling te gaan tellen. Dat geeft geen beeld van je automatische ademhaling. Zodra de ademhaling geteld wordt ga je namelijk vanzelf langzamer ademen. In deze video vertel ik meer over wat er gebeurd bij het tellen van de ademhaling. 

Verhoogde automatische ademhaling ⎜ademhalingspatronen

Tegenwoordig is er bij veel mensen sprake van een verhoogde ademfrequentie. Er is dan sprake van hyperventilatie. Dat betekent letterlijk te veel ademen. Hyper betekent ‘te veel’ en ventilatie betekent ‘ademen. Even hyperventileren is niet gelijk een probleem. Er ontstaan symptomen zodra de hyperventilatie chronisch wordt. Onderaan deze pagina vind je een link naar deze symptomen. Chronische hyperventilatie is een vorm van chronische stress. Deze vorm van stress verergert symptomen van chronische aandoeningen.

Ademhaling meten: In twee stappen je ademhalingsfrequentie meten

Stap 1: doe de CP test

Je kunt je ademhaling meten via de CP test, waarbij CP staat voor Controle Pauze. Daarbij neem je op hoe lang je zonder moeite je adem kunt inhouden. Het aantal seconden hangt samen met je ademhalingsfrequentie. Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko heeft deze test ontwikkeld. Hij stond tien jaar lang aan het hoofd van een laboratorium in experimentele geneeskunde en biologie. Met de video hieronder kun je gelijk deze test bij jezelf, of iemand anders afnemen.

Stap 2: Lees je ademhalingsfrequentie af uit de tabel

Dokter Buteyko heeft ontdekt dat de hoogte van de CP samenhangt met de hoeveelheid koolzuurgas in de longen en de ademhalingsfrequentie. Die bevindingen heeft hij vastgelegd in de door hem gepatenteerde Buteyko table of health zones. Wellicht schrijf ik daar nog een apart blogartikel over. Voor nu kun je in de onderstaande tabel zien hoe de uitkomst van de CP test samenhangt met de ademhalingsfrequentie. Bij een CP onder de 40 is er sprake van chronische hyperventilatie. Bij een CP onder de 20 sec is de ademhalingsfrequentie hoog. Dan is het nodig om de ademhaling te her-trainen, als je binnen de medische norm wilt ademen.

Uitkomst CP test Ademhalingsfrequentie
5 30
10 26
20 20
30 15
40 12
50 10
60 8

Let op! juist meten en interpreteren

De CP en en ademhalingsfrequentie meten lijkt makkelijk. Toch gaat hier in de praktijk veel mis bij het meten van de CP en de interpretatie van de ademhalingsfrequentie:

 • Bij ademhalingsfrequentie gaan veel mensen bewust tellen hoe vaak er in een minuut wordt geademd. Zodra dat gedaan wordt zal de ademhalingsfrequentie in de regel verlagen. Een uitzondering daarop kunnen mensen met paniekklachten zijn. In de tabel hierboven gaat het om de ademhalingsfrequentie in het automatische ademhalingspatroon. Dat is de ademhaling wanneer daar niet bewust op gelet wordt, wanneer er dus niet geteld wordt. Dit wordt ook wel de onbewuste ademhaling genoemd.
 • Je ziet hier dat m’n gemiddelde ademhalingsfrequentie over de laatste 28 dagen 12.8 keer per minuut is. Deze ademhalingsfrequentie komt goed overeen met m’n CP. Die ligt stabiel tussen de 35 en 45 seconden. Ik heb m’n CP ook ooit een aantal weken rond een minuut gehad, maar deze CP is voor iedereen haalbaar. Ik kan je dus door het proces naar een rustige ademhaling begeleiden, omdat ik het zelf doorlopen heb.

  Ademhalingsfrequentie

Buteyko therapie ⎜
chronisch hyperventileren verhelpen

Via de Buteyko therapie leer je om je automatische ademhalingspatronen te herstellen richting de medische norm.  Dat betekent het verhelpen van symptomen van chronische hyperventilatie. Via de Buteyko Methode vind je meer informatie over deze ademtherapie. Het is mogelijk om daar de individuele cursus, of de online cursus voor te volgen.  

Gerelateerde blogartikelen

17280 keer meer ontspannen ademen
Chronische hyperventilatie symptomen

“Een ei dat van de buitenkant gebroken wordt staat voor dood. Een ei dat van binnenuit gebroken wordt staat voor leven”. Kijk daarom eens naar wat er in je zit. 🧎‍♀️👌❤️

Kuiken en ei

Bij het openen van deze link in social media verschijnt er een afbeelding. Deze is afkomstig van Design photo created by kjpargeter – www.freepik.com

 1. Guyton, 1984
 2. Ganong 1995
 3. Straub, 1998

Wil je beter leren ademen?

Contact

4 Comments

F

27 mei 2020 om 8:06 pm

Apart. Ik haal bij lange na de 40 seconden niet maar mijn gemiddelde ademhaling ligt dagelijks tussen de 9en 11 ademhalingen per minuut

  admin

  3 augustus 2020 om 8:16 am

  Dat komt omdat je bewust je ademhaling telt. De CP gaat over je onbewuste automatische ademhalingspatronen.
  Via het gratis belconsult leg ik het je graag uit.

Roel

11 maart 2021 om 9:37 pm

Ik ben een vrij sportief persoon en kan zonder probleem 90 seconden mijn adem inhouden. Toch is mijn AF gemiddeld 17. Mijn fitbit registreert dit ook tijdens mijn slaap.

  René 

  18 maart 2021 om 10:25 am

  Dag Roel,

  Bij een AF van 17 is er volgens de normen van professor Buteyko sprake van hyperventilatie.
  Chronische hyperventilatie kun je ook vaststellen via deze link
  https://www.gezondeademhaling.nl/chronische-hyperventilatie-test/ Wat er vooraf gaat aan het inhouden van je ademhaling kan ik vanaf hier niet beoordelen.

  Groet,
  René van den Heuvel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Meer info

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
De cursus is nog steeds te volgen.
In de stad Utrecht.
 € 375,-.
Meer info
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.