Histamineprovocatietest ⎢vaststelling allergisch astma

Histamineprovocatietest:  Bij deze test wordt onderzoek gedaan naar de prikkelbaarheid van de luchtwegen. Histamine is een lichaamseigen stof waarbij de arts onderzoekt of je astma hebt. Dit onderzoek wordt in het ziekenhuis uitgevoerd.

Voorbereiding op de hyperventilatieprovocatietest

Voor het onderzoek kunt je gewoon eten en drinken. Er wordt wel geadviseerd om 4 uur voor het onderzoek niet meer te roken en bepaalde medicatie mag niet gebruikt worden voor het afnemen van hyperventilatieprovocatietest. Als je daar niet op tijd mee stopt zal het onderzoek niet doorgaan. Als het tijdelijk stoppen met medicatie leidt tot ernstige benauwdheid kun je wel contact opnemen met de longafdeling voor overleg. 

Hoe een histamineprovocatietest verloopt.

Bij deze test zit je op een stoel en adem je door een mondstuk. Dat mondstuk is bevestigd aan een meetapparaat. Vervolgens krijg je de instructie om zoveel mogelijk lucht in een bepaalde tijd uit te blazen. Daarna adem je histamine in. Dat is tevens een prikkelende stof. Als er sprake is van astma zullen de luchtwegen vervolgens gaan vernauwen. Vervolgens blaas je nogmaals zo veel mogelijk lucht uit. Als je nu veel minder lucht uitademt is er waarschijnlijk sprake van astma.

Histamineprovocatietest nadelen

Soms ontstaat er een astma aanval tijdens deze test. Dan krijg je gelijk medicijnen om de aanval te stoppen. Het onderzoek is meestal binnen een uur afgerond. Na het onderzoek kun je last hebben van keelpijn, prikkelhoest of heesheid. Normaal gesproken verdwijnt dat binnen een dag.

Chronische hyperventilatie verhoogt de histamineproductie

Bij chronische hyperventilatie ga je zelf meer histamine aanmaken. Je reageert dan gevoeliger op de hyperventilatieprovocatietest dan iemand met normale histamine concentraties. Dat kan zich uiten in allergieën, eczeem en allergische rhinitis. Wist je dat meer dan 80% van de mensen met allergische astma ook allergische rhinitis heeft?  Chronische hyperventilatie verbind deze klachten. 

Buteyko ademhaling ⎢Buteyko therapie chronische hyperventilatie behandeling

Via de Buteyko therapie kun je rustiger leren ademen. Dat vergt soms doorzettingsvermogen, maar je krijgt er gezondheid voor terug. Als je hier meer over wilt weten kun je kijken op Buteyko ademhaling, of chronische hyperventilatie behandeling.

Gerelateerde blogartikelen

Astma en verkoudheid
Astma door stress
Rhinitis

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS VOL

Beperkt plek vanaf april

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

KORTING €100,- p.p. VOL

Beperkt plek vanaf april
Volg de offline 1 op 2 cursus  (2 personen)
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

OFFLINE 1 op 1 CURSUS VOL

Beperkt plek vanaf april
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-
Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537

Gratis online minitraining: wordt bewust van een stressvolle ademhaling als oorzaak van spanningsklachten en ziektesymptomen.