Niet goed door kunnen ademen

Niet goed door kunnen ademen. Dat was een klacht waar een cursist veel last van heeft. Tijdens de ademtraining zojuist vlogen de inzichten weer om de oren – en ook bij m’n cursist.  Geen ademtraining is hetzelfde, want gelukkig is ook geen mens hetzelfde. Hij had over zijn klachten zoals benauwdheid, druk op de borst en dat hij niet goed kon doorademen.

Diep en langzaam doorademen ⎢ niet goed door kunnen ademen

M’n cursist was bij zijn fysio geweest en die liet hem diep en langzaam doorademen. M’n cursist zei dat dit helemaal niks hielp. Z’n klachten bleven hetzelfde, of werden zelfs erger. Het diepe ademen veroorzaakte namelijk ook een druk op z’n borst. Ik heb overigs een longfysiotherapeut die de Buteyko adem therapie bij me volgt. In haar mail zei ze dat er in de fysio opleiding weinig gedaan wordt met ademtraining.

Geen diepe ademhalingsoefeningen bij hyperventilatie

Diepe ademhalingsoefeningen kunnen klachten van chronische hyperventilatie juist verergeren. Dit is niet verkeerd bedoeld, maar puur mijn ervaring. Ik heb vaak cursisten bij me die me vertellen dat de ademhalingsoefeningen niet helpen, of de klachten zelfs wat doen verergeren.

Gezond ademhalingspatroon nabootsen

Bewegingsdeskundigen weten het volgende: Als je een bepaald beweegpatroon wilt intrainen dan moeten er oefeningen gedaan worden die overeenkomen met dat beweegpatroon. Zo laat je een basketballer geen oefeningen die lijken op bewegingen van een tennisser. Daarmee worden de prestaties van de basketballer niet verbeterd.

Hetzelfde gaat op voor de ademhaling. Een medisch gezien normale ademhaling is namelijk rustig en oppervlakkig. Als je daar een gewoonte van wilt maken dan laat je iemand toch niet continu diep ademen. Er is niemand die de hele dag door continu diep ademt. Dat is ook niet mogelijk. Als je dit zou proberen dan val je vanzelf flauw.

Ademhaling is ook een beweging

Om beter te leren ademen is het daarom van belang om een gezonde ademhaling na te bootsen. Bij een gezonde ademhaling wordt er ontspannen, oppervlakkig en bijna onmerkbaar geademd. Dat zijn kenmerken van een medisch gezien gezonde ademhaling. Bij zo’n diepe ademhaling zoals in het voorbeeld wordt het tegenovergestelde gedaan. En dan wordt er verwacht dat de klachten verminderen? 

Buteyko adem methode ⎢ niet goed door kunnen ademen

Via de Buteyko Methode leer je een gezond ademhalingspatroon na te bootsten via ademhalingsoefeningen en leefstijl verbeteringen. Geen ademgymnastiek, maar een therapie die je leert om je ademhaling duurzaam te verbeteren. Rustig en ontspannen ademen als gewoonte. Zonder steeds een diepe teug lucht te hoeven nemen. Dat is lekker doorademen. Dat is hoe je vanuit ontspanning  vrijheid in je lichaam kunt ervaren.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Bij het plaatsen van dit blogartikel in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding is Designed by Freepik

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS VOL

Beperkt plek vanaf april

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

KORTING €100,- p.p. VOL

Beperkt plek vanaf april
Volg de offline 1 op 2 cursus  (2 personen)
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

OFFLINE 1 op 1 CURSUS VOL

Beperkt plek vanaf april
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-
Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537

Gratis online minitraining: wordt bewust van een stressvolle ademhaling als oorzaak van spanningsklachten en ziektesymptomen.