[rank_math_breadcrumb]

Hartoverslagen door stress

Hartoverslagen door stress. Bij lichamelijke inspanning stijgt je hartslag. Dat gaat samen met sneller en dieper ademen. Wanneer je tot rust komt daalt je hartslag. Je gaat namelijk weer langzamer en rustiger ademen.

Tussen deze uitersten zit een grijs gebied waarvan weinig mensen weten. Dat stukje onbekende informatie maakt dat je moeilijk de vinger kunt leggen op je spanningsklachten. Daarom worden het maar onverklaarbare spanningsklachten genoemd. Vanuit de ademhaling bekeken zijn deze klachten wél verklaarbaar.

Spanningsklachten worden veroorzaakt door stress. En feit is dat je bij stress sneller en dieper gaat ademen. Bij chronische stress is daar continu sprake van. Dan is er sprake van chronisch snel en diep ademen. Nou dan zijn we d’r, want een ander woord daarvoor is chronische hyperventilatie. Verderop in dit stuk staat overigens een test om dat vast te stellen.

Bij chronische hyperventilatie wordt de hartslag opgejaagd. Je hartslag in rust staat dan in de tweede versnelling. Als je dan in beweging komt staat je hartslag gelijk in de derde versnelling. Voor je gevoel misschien wel de vierde versnelling, dit is afhankelijk van hoe diep en snel je ademt.Maar je snapt het idee. Net als een auto in een verkeerde versnelling gaat het dan niet goed.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Hartoverslag door stress

Hartoverslagen door stress

Cursisten vertellen me vaak over een overslaand hart. Ze zijn dan al bij de cardioloog geweest voor een inspanningstest, of een hartfilmpje. Het hart blijkt dan goed te functioneren, maar de onzekerheid blijft. Een overslaand-, of racend hart is heel beangstigend. Dit kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Angst en stress jaagt de ademhaling verder op. Dat verergert hartkloppingen en zo ontstaat er een negatieve spiraal. Dus vervolgens wordt het internet afgestruind op zoek naar mogelijke oplossingen. Zonder succes worden verschillende therapieën geprobeerd. Dat is echt wat m’n cursisten me vertellen. En dan… Uiteindelijk.. Vind je de Buteyko therapie.. Misschien dan.. Want je huisarts wijst er in de regel niet op.

Via de Buteyko therapie leer je een verkeerde ademhaling te verhelpen. Je leert het gespannen, snelle en diepe ademen te verhelpen. Daar krijg je een rustig hart van.

Opmerkelijke uitspraken van cursisten: Ik hoor m’n hartslag niet meer in m’n oor”.

“Ik kan nu rustig een A4’tje in m’n hand houden zonder dat deze beweegt op m’n hartslag.

“Als ik nu met m’n benen over elkaar zit beweegt m’n voet veel minder op m’n hartslag”.

Verkeerd ademen ⎢ Hartoverslagen door stress

De term verkeerd ademen spreekt niet iedereen aan. Mijn ervaring is dat termen als disfunctioneel ademen, of chronische hyperventilatie niet altijd landen. Maar kijk eens naar de onderstaande kenmerken van verkeerd ademen. Wat vind jij?

 • Ademen via de borst
 • Ademen via de mond
 • Veel zuchten en puffen, vaak heb je dit niet eens door
 • Diep ademen, bijvoorbeeld als stress reflex
 • s’ochtends met een droge mond wakker worden, ook hier is een oplossing voor
 • Veel gapen
 • Gespannen ademhalingsspieren zoals een gespannen middenrif

Verkeerd ademen klachten⎪Hartoverslagen door stress

Hartoverslagen, een overslaand hart en hartkloppingen zijn symptomen van verkeerd ademen. Andere symptomen zijn.

Verhoogd risico bij versnelde hartslag van 10 slagen per minuut
Hartoverslagen door stress

Er zijn studies gedaan naar de relatie tussen hartslag en hartaandoeningen. Daaruit bleek een samenhang tussen een versnelde hartslag, hartaandoeningen en sterfte. Bij mannen bleek deze relatie sterker te zijn dan bij vrouwen1

Een toename van de hartslag met 10 slagen per minuut wordt geassocieerd wordt met een verhoging van het risico op cardiale sterfte. Het gaat hier om een verhoogd risico van ten minste 20%. Een lage hartslag bij oudere mannen heeft juist een sterke voorspellende waarde voor het bereiken van een hoge leeftijd.1. De richtlijnen van de European Society of Cardiology en de European Society of Hypertension geven aan dat een versnelde hartslag wordt beschouwd als een risicofactor op overlijden.

Ik ben geen arts, maar een Buteyko ademtherapeut. Vanuit die hoedanigheid werk ik met mensen met chronische aandoeningen en spanningsklachten.

Hartoverslagen door stress

Hartoverslagen door stress

Test je ademhaling, hartoverslagen door stress

Theorie is vooral zinvol als je er wat mee kunt. Lees daarom hoe je een verkeerde ademhaling kunt vaststellen. Er is een ademtest waarmee je zelf je ademhaling kunt beoordelen. Daarmee kun je nu vaststellen of je stressvolt ademt als gewoonte.

YouTube video

Juiste ademhaling: De Buteyko adem methode
Hartoverslagen door stress

De Buteyko ademtherapie is een effectief therapie bij hartklachten. Deze therapie is ontwikkeld door longarts en professor Konstantin Pavlovich Buteyko. Mijn naam is trouwens René van den Heuvel en ik ben Buteyko therapeut. Bij mij kun je de Buteyko cursus online volgen, of via de 1 op 1 offline cursus.

Hartoverslagen door stress

Hartoverslagen door stress 

Betablokkers bij hartoverslagen door stress

Bètablokkers brengen de hartslag omlaag, maar helaas kent dit medicijn ook bijwerkingen zoals;

 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Maagdarmklachten (misselijkheid, braken, diarree of verstopping)
 • Zweten
 • Koude handen en voeten

De hartslag kun je ook op een natuurlijke manier verlagen. Dat doe je door je automatische ademhalingspatronen te hertrainen. Dat betekent dat je langzaam en oppervlakkig gaat ademen als gewoonte. In tegenstelling tot medicatie heeft goed leren ademen heeft alleen maar positieve bijwerkingen.

Hyperventilatie hartkloppingen ⎪ Hartoverslagen door stress

Bij een medisch gezien gezonde ademhaling adem je 12 keer per minuut. Dan stroomt er 6 liter lucht per minuut door de longen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat hartpatiënten meer ademen dan de medische norm. Hieronder zie je obv acht onafhankelijke onderzoeken dat hartpatiënten tot meer dan twee personen bij elkaar ademen 345678910.

Hartoverslagen door stress ⎟ Hartkloppingen en koolzuurgas

Bij te veel ademen ontstaat er een tekort aan koolzuurgas in het lichaam. Koolzuur heeft een vaatverwijdende functie. Door een tekort aan koolzuurgas verkrampen de bloedvaten. Daardoor vermindert de bloedtoevoer naar de hartspier. Bij verkrampte bloedvaten moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Zo ontstaan hartkloppingen.

Zuurgraad van het bloed, hartoverslagen door stress

Het bloed van de mens heeft een bepaalde zuurgraad. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt in de PH waarde van het bloed. Door hyperventilatie stijgt de PH waarde van het bloed. Het bloed wordt dan alkalisch. De spieren reageren daarop door melkzuur te produceren. Het hart is ook een spier. Door de verhoogde aanmaak van melkzuur kan het hart gaan samentrekken, of trillen. Deze stress kan angina pectoris klachten en borstpijn verergeren.

Hartklep aandoeningen ⎢ hartoverslagen door stress

De normale synchronisatie en harmonie van  de hartspier wordt verstoord door hyperventilatie. De hartkleppen moeten namelijk op het juiste moment openen en sluiten. Als een goed afgestemde motor. Als dat niet gebeurd kan het bloed minder efficiënt circuleren.

Hartoverslagen door lucht in maag ⎪hartoverslagen door stress

De maag bevind zich naast het hart. Als gevolg van chronische hyperventilatie ontstaat er een onnodige luchtdruk in de maag. Dat geeft een opgeblazen gevoel en het lichaam reageert daarop met boeren, of winden. Deze reacties zijn als het ware een ventiel om de overtollige luchtdruk te laten ontsnappen. Het heeft dus nut, maar of je dan je meest charmante kant laat zien…

Het komt voor dat de opgeblazen maag tegen het diafragma drukt. Dat kan hartkloppingen, of een overslaand hart veroorzaken. De bijgaande angst kan ook nog belemmerend werken. Gelukkig is de onderliggende oorzaak te verhelpen. Dat is chronische hyperventilatie. (verkeerd ademen)

Oorzaken extrasystole (extra hartslag) ⎪ Hartoverslagen door stress

Het hart trekt samen wanneer het een elektrisch signaal krijgt. Dit signaal ontstaat vanuit de sinusknoop wat bovenin de rechterboezem ligt. Dat verspreidt zich over het hart dat vervolgens samentrekt. Soms geven andere hartcellen dan de cellen in de sinusknoop een signaal af. Dat gebeurd spontaan en kan een extra slag veroorzaken. Deze extra hartslag wordt ook wel extrasystole genoemd. De oorzaken daarvan kunnen liggen in:

 • heftige emoties
 • vermoeidheid
 • hormonen
 • cola, of koffie
 • roken, alcohol en drugs
 • bepaalde medicatie zoals luchtwegverwijders

Mijn ervaring met mensen met hartklachten, hartoverslagen door stress

Inmiddels hebben mensen met verschillende soorten hartklachten me weten te vinden. Ik werk met hen aan de onderliggende aandoening. Ademen binnen de medisch normen helpt bij hartklachten.

Cholesterol en aderverkalking

Professor Buteyko en zijn collega’s deden onderzoek naar  hartziekten en cholesterol waarden. Ze ontdekten dat chronische hyperventilatie leidt tot verhoogde bloed cholesterol waarden in mensen met een genetische aanleg. Door chronische hyperventilatie ontstaat er geleidelijk een opbouw van cholesterol in de wanden van de bloedvaten. Dat kan leiden tot een hoge bloeddruk, aderverkalking, een beroerte, of een hartaanval .

Dr. Buteyko zag aderverkalking als een verdedigingsmechanisme van het lichaam. Een poging om meer koolzuurgas in het lichaam te houden. Deze arts was hoofd van een laboratorium in experimentele biologie en geneeskunde waar onderzoek naar de ademhaling werd gedaan. Dat leverde in tien jaar tijd 40 wetenschappelijke werken en 5 proefschriften op.

Hyperventilatie tijdens reanimatie

Uit onderzoek bleek dat bij 13 gereanimeerde volwassenen sprake was van een gemiddelde ademfrequentie van 30 ademhalingen per minuut. Geen van de 13 volwassenen heeft het overleefd 11. Het hart van een mens lijkt op dat van een varken. In hetzelfde onderzoek kregen varkens lucht toegediend in verschillende frequenties per minuut. Er waren drie groepen varkens. Zes van de zeven varkens overleefden het bij 12 ademhalingen per minuut. Eén van de zeven varkens overleefde het bij 30 ademhalingen per minuut.

Doel van dit onderzoek was: Onderzoeken of overmatige ventilatie tijdens reanimatie, door goedbedoelend personeel, een duidelijke afname in de bloedstroom naar de hartspier en een verhoogde kans op overlijden veroorzaakt.

Conclusie van het onderzoek: “Aanvullende educatie van reanimatie aanbieders is dringend nodig om deze dodelijke gevolgen van hyperventilatie tijdens reanimatie te verminderen”.

Ander onderzoek komt tot een vergelijkbare conclusie. De aanhoudend druk in de hoge luchtwegen heeft waarschijnlijk een schadelijk effect op de bloedstroom tijdens reanimatie. Richtlijnen voor ventilatie zijn bekend, maar het lijkt erop dat ze in de praktijk niet worden nageleefd12.

Revalidatie na hartaanval

Het her-trainen van de ademhaling heeft langdurig positieve effecten voor de fysiologie van de ademhaling.13 Het her-trainen van de ademhaling wordt aangeraden als aanvullende behandeling in de rehabilitatie na een hart aanval14

Nitroglycerine en verhelpen van hartoverslagen bij stress

In 1863 bedacht de Zweedse chemicus en uitvinder Alfred Nobel dynamiet. Dat deed hij door chemische nitroglycerine te combineren met silica. Nitroglycerine is hetzelfde materiaal dat gebruikt wordt om een explosief te maken. In het menselijk lichaam wordt dit omgezet in het gas stikstofoxide.

Stikstofoxide heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het wordt aangemaakt in de 100.000 km bloedvaten door het lichaam, inclusief de neusholte en neusbijholten. Stikstofoxide speelt een grote rol in de gezondheid door cholesterol tegen te gaan, de opbouw van plaque in de bloedvaten te stoppen en het voorkomen van bloedstolling15. Derentowicz P1, Markiewicz K, Wawrzyniak M, Czerwińska-Kartowicz I, Buława E, Siwińska-Gołebiowska H]. De ontdekkers van dit molecuul hebben een nobelprijs gewonnen. In dit blogartikel vind je daar meer informatie over.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Aderverkalking, etalagebenen
Glad spierweefsel (deel van het spierweefsel van het hart)

 

 

 1. Prog Cardiovasc Dis. 2009 Jul-Aug;52(1):6-10. doi: 10.1016/j.pcad.2009.05.003. Heart rate as a risk factor for cardiovascular disease. Perret-Guillaume C1, Joly L, Benetos A.
 2. Prog Cardiovasc Dis. 2009 Jul-Aug;52(1):6-10. doi: 10.1016/j.pcad.2009.05.003. Heart rate as a risk factor for cardiovascular disease. Perret-Guillaume C1, Joly L, Benetos A.
 3. Dimopoulou et al, 2001
 4. Johnson et al, 2000
 5. Fanfulla et al, 1998
 6. Clark et al, 1997
 7. Banning et al, 1995
 8. Clark et al, 1995
 9. Buller et al, 1990
 10. Elborn et al, 1990
 11. Aufderheide, T.P. Lune, K.G. 2004 Death by hyperventilation: a common and life-threatening problem during cardiopulmonary resuscitation. Critical Care Medicine. Sep;32(9 Suppl);S345-51
 12. Resuscitation. 2007 Apr;73(1):82-5. Epub 2007 Feb 7. Do we hyperventilate cardiac arrest patients? O’Neill JF1, Deakin CD.
 13. Dequire, S. Gervirtz, R Kawahara, Y. And Maquire, W. 1992 Hyperventilation syndrome and the assessment of treatment for functional cardiac symptoms. American Journal of Cardiology. Sep 1;70(6):673-7.
 14. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2004 Jun;11(3):223-7. Impact of a correct breathing stereotype on pulmonary minute ventilation, blood gases and acid-base balance in post-myocardial infarction patients. Vasiliauskas D1, Jasiukeviciene L 
 15. Med Wieku Rozwoj. 2000 Apr-Jun;4(2):209-17. [Nitric oxide (NO)–Nobel prize in medicine and physiology for 1998

Wil je beter leren ademen?

Contact

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537