[rank_math_breadcrumb]

Ademsteun, hyperventilatie en beter zingen

Als Buteyko adem therapeut kan ik je helpen om beter te leren zingen. Ik heb namelijk verschillende mensen bij me gehad die in een koor zingen, zingen als hobby, of zelfs zangdocent zijn. Hun voornaamste doel om een Buteyko cursus te volgen was het verbeteren van de gezondheid door chronische hyperventilatie te verhelpen. Dat helpt ook om beter te leren zingen. Dat leer je bijvoorbeeld door beter gebruik te maken van je ademsteun.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Ademsteun: Wat is ademsteun?

Zangers maken gebruik van ademsteun om beter te kunnen zingen. Als je gebruik maakt van je ademsteun wordt het makkelijker om hoge noten te zingen. Je hoeft dan ook minder te ademen en dat is fijn om naar te luisteren.

Gebruikmaken van de ademsteun 

Als er onder zangers gesproken wordt over de ademsteun, dan wordt er gedacht aan het zelf beïnvloeden van het middenrif. Het doel daarvan is dat je zo lang mogelijk gebruik kunt maken van de ingeademde lucht. Om dat te kunnen doen is het van belang dat je middenrif zo lang mogelijk beneden blijft. Onderaan deze pagina vind je een link naar de muziek academie waarin uitgebreid beschreven wordt hoe je dat kunt doen. Lees nog even verder. Hierna wordt de ademsteun namelijk benaderd vanuit automatische ademhalingspatronen. Dat is ook relevant voor jou als zanger.

Ademsteun oefenen

Ademsteun oefenen is cruciaal voor een goede ademcontrole tijdens het zingen, maar ook voor sprekers. Het helpt bij het efficiënt gebruiken van de adem, waardoor een krachtigere en stabielere stem wordt geproduceerd. Oefeningen beginnen vaak met diep inademen, waarbij de buik en flanken uitzetten, gevolgd door gecontroleerd uitademen. Dit versterkt de middenrif- en buikspieren, die essentieel zijn voor ademsteun. Het is wel belangrijk om hierbij te weten dat je deze diepe ademhalingsoefeningen alleen inzet voor deze toepassing. Laat een diepe ademhaling geen onderdeel worden van je automatische ademhalingspatroon. Dan leidt tot ademen buiten de medische norm wat gepaard gaat met tal van spanningsklachten.

 

Ademsteun

Ademsteun

Een normale ademhaling dient ook als ademsteun

Bij een medisch gezien normale ademhaling wordt er in rust altijd via het middenrif geademd. Zo wordt er bij een gezonde ademhaling geademd wanneer je daar niet op let. Dit wordt ook wel het automatische ademhalingspatroon genoemd. Net als zangdocenten zal de Buteyko therapeut of fysiotherapeut  je vertellen dat het middenrif je ademsteun is. Alleen op een iets andere manier. Het middenrif biedt o.a. stabiliteit aan de romp en de onderrug in het bijzonder. Ook wanneer je niet zingt dient je middenrif dus als ademsteun.

Ademsteun

Ademsteun

Ademsteun valt weg bij een afwijkende ademhaling in rust

Bij een afwijkende ademhaling wordt er in rust via de borst geademd. Dan maak je geen gebruik van je middenrif als ademsteun. Als je in je rustademhaling het middenrif niet goed benut dan zal dat tijdens het zingen ook moeilijker gaan. 

Chronische stress en chronische hyperventilatie

Bij stress verandert je ademhaling. Je schakelt dan over van buikademhaling naar borstademhaling. Even via de borst ademen is geen probleem. Als borstademhaling een gewoonte begint te worden is er sprake van chronische hyperventilatie. Je ademhaling steunt dan niet meer op het middenrif. Zoals je weet is het middenrif de belangrijkste spier die jou het leven geeft. Bij chronische hyperventilatie wordt deze spier buiten werking gezet. Dat kan een reeks aan symptomen veroorzaken. Onderaan deze pagina vind je een link naar een blogartikel.

Hoe een rustige ademhaling een betere zinger van je maakt

Als je in rust chronisch hyperventileert is bijvoorbeeld sprake van een te hoge ademfrequentie, een onregelmatige ademhaling, veel gapen en zuchten, borstademhaling en mondademhaling. Chronische hyperventilatie veroorzaakt ook nog eens spanningsklachten. Zingen is voor iedereen. Soms hoor ik van mensen dat ze geen last hebben van hun klachten wanneer ze zingen. Ondanks dat is het duidelijk dat chronische hyperventilatie met de bijbehorende klachten geen ideale uitgangspositie om te gaan zingen. Door chronische hyperventilatie ter verhelpen houd je meer lucht over om te gaan zingen. Dat komt omdat je rustademhaling al steunt op het middenrif. 

Buteyko ademhaling⎟ ademsteun oefeningen

Als je jouw gezondheidsklachten als gevolg van chronische hyperventilatie wilt verhelpen dan zit je helemaal goed bij mij. Ik ben namelijk Buteyko therapeut en kan je helpen om van chronische hyperventilatie af te komen. Dat is mijn hoofddoel met jou. Een bijwerking is dat je een betere zanger wordt. Het is natuurlijk geweldig als ik daar ook aan kan bijdragen. Dat kan via de online training, of via de individuele cursus.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Waar zit je middenrif
Ademsteun oefening muziek academie
Astma door stress
Slissen

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537