[rank_math_breadcrumb]

Case leidinggevende met burnout ⎜project burnout

Onlangs had ik een man met een leidinggevende functie als cursist. Inmiddels is zijn overspannenheid omgeslagen in project burnout. Wat ik zie is dat er bij burnout altijd sprake is van chronische hyperventilatie. Burnout, angst en bij hem o.a. slecht slapen een hoge bloeddruk, hypoglycemie, wazig zien concentratieverlies, lusteloosheid, snurken en koude voeten. Deze klachten hebben een relatie met chronische hyperventilatie.

Project burnout?

Een burnout verdwijnt niet zomaar. Ik zie in m’n praktijk regelmatig mensen met een zware burnout. Een gezonde ademhaling is weliswaar een voorwaarde voor herstel, maar o.b.v. m’n ervaring vind ik dat er meer begeleiding nodig is. De groep mensen met een zware burnout heeft moeite om de juiste en volledige begeleiding te vinden. Dat maakt een zware burnout soms als een project in het zoeken naar de juiste hulp. Het paradoxale is tegelijkertijd dat een burnout voor hen ook weer niet gelijk zo’n ding (project) moet worden. Dat kan namelijk weer stress geven.

Historie, project burnout

M’n cursist gaf aan dat hij in z’n tienerjaren al last had van acute hyperventilatie. Zijn huisarts wuifde dat een beetje weg. Hij kreeg het advies om maar wat rustiger aan te doen. Hij gebruikte zijn gezond verstand. Hij wist dat zijn klachten echt waren en was daarom eigenwijs genoeg om naar een andere huisarts te gaan. Helaas reageerde de volgende huisarts op dezelfde manier. Dat was vele jaren geleden. Tegenwoordig worden huisartsen langzaam bewuster van de schadelijke effecten van stress. Helaas wordt dat nog te weinig concreet gemaakt via de ademhaling.

Chronische hyperventilatie, project burnout

Over zijn acute hyperventilatie groeide hij gelukkig heen. Chronische hyperventilatie is iets anders. Dat wordt ook wel verborgen hyperventilatie genoemd. Deze vorm van hyperventilatie is niet zo overduidelijk als acute hyperventilatie. Dat maakt chronische hyperventilatie tricky. Dat hoeft niet zo te zijn, want chronische hyperventilatie is eenvoudig vast te stellen en te herkennen.

Chronische hyperventilatie vaststellen, project burnout

Chronische hyperventilatie is eenvoudig vast te stellen door te kijken naar de chronische hyperventilatie symptomen, of de chronische hyperventilatie symptomen test te doen. Een aantal voorbeelden van het herkennen van hyperventilatie zijn: hoorbaar ademen, door de mond ademen, veel gapen en zuchten en natuurlijk de borstademhaling.

Project burnout begint met  hyperventilatie verhelpen

Door stress verzwaart de ademhaling. Dat is ok zolang stress tijdelijk is. Zodra stress chronisch wordt ontstaat er chronische hyperventilatie. Bij chronische stress kun je overspannen zijn, zonder dat er al sprake is van een burnout. Chronische hyperventilatie ontwikkeld zich dus al in het stadium van chronische stress en dus voor het ontstaan van een burnout. Bij hyperventilatie kun je uiteindelijk letterlijk je eigen vlammetje uitblazen. Bij chronische hyperventilatie is er namelijk sprake van diep ademen, gapen, zuchten, borstademhaling en vaak ook hoorbaar ademen. Chronische hyperventilatie is niet vol te houden op doorzettingsvermogen en karakter.  

Quick wins, project burnout

Het is vrij gebruikelijk dat m’n cursisten hijgend binnenkomen. Ze ademen diep door de mond. Vooral tijdens het spreken. De ademhaling is hoorbaar en ik zie dat er hoog geademd wordt. Ik zie direct wat er beter kan en dat stemt me altijd goed. Bij m’n cursisten is er soms nog twijfel aan het begin. Daarom leg ik de structuur van de Buteyko therapie duidelijk uit en bied ik aanvullende coaching via de mail, of telefoon. Ik houd je erbij door de werking van de Buteyko Methode goed uit te leggen. Dat koppel ik aan je symptomen. Onzekerheid over het herstel richting een gezonde ademhaling neem ik graag weg. Zo blijf ik manieren zoeken om jou gemotiveerd te houden, want het her-trainen van de ademhaling is doorzettingsvermogen nodig.

ABC en burnout door werk

Een burnout heeft met meer te maken dan alleen ademhaling. Bijvoorbeeld met Autonomie, Binding en Compassie. Ook deze elementen van burnout zijn vanuit het perspectief van ademhaling te benaderen. Bij autonomie in je werk, binding met je collega’s en compassie naar jezelf daalt je stress level en zul je rustiger gaan ademen. Deze benadering kan leiden tot een dieper bewustzijn over gezondheid.

Buteyko ademhaling, Buteyko therapie

Wellicht ben je benieuwd geworden naar de genezende werking van je ademhaling. Op basis van fysiologie, dus zonder esotherisch gezweef. Je kunt je daarvoor verder verdiepen in de Buteyko Methode. Als je de Buteyko Methode al kent kun je overwegen om een Buteyko cursus te volgen.

Verwante blogartikelen

Burnout, niemand snapt het
Burnout, begrip, herstel en nieuwe tranen
Extreme vermoeidheid en spierpijn

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Als deze pagina in social media wordt geplaatst komt er een afbeelding tevoorschijn. Credits auteur afbeelding:
Designed by creativeart / Freepik

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537