[rank_math_breadcrumb]

Hittegolf en longklachten: uitdrogingsverschijnselen

Een hittegolf is een vorm van externe stress en stress is de optelsom van externe stress en interne stress. Verkeerd ademen is een vorm van interne stress. Daarbij wordt er hoog geademd en de ademhaling is diep, onregelmatig en gespannen. Als je deze vorm van stress er ook nog eens bij hebt dan wordt het afzien tijdens een hittegolf.

Gelukkig kun je wat doen tegen deze vorm van stress. Dat is fijn voor iedereen met een stressvolle ademhaling en vooral bij astma en COPD. Hieronder vind je een opsomming van de tips om een hittegolf te overleven:

 • Adem via de neus in-en uit
 • Vul elektrolyten aan
 • Eet licht verteerbaar voedsel en niet teveel
 • Zorg dat je medicatie goed opgeborgen hebt
 • Drink voldoende water
 • Langzamer bewegen
 • Zoek op tijd de schaduw op
 • Een natte handdoek in de nek (lees wel de nuance)
 • Dry fit kleding, kleding met een lichte kleur

Op de bovenstaande punten wordt hieronder verder ingegaan. Daarna vind je aanvullende informatie over de volgende onderwerpen:

 • Uitdrogingsverschijnselen
 • Uitdrogingsverschijnselen verergert allergische reacties
 • Verkeerd ademen en histamine
 • Test om verkeerd ademen (= chronische hyperventilatie) vast te stellen
 • Medicatie van de huid / Fentalylpeisters
 • Smog tijdens een hittegolf
 • Ozon dringt door tot in de longblaasjes
 • Minder lucht inademen = minder smog inademen
 • Flesje bevroren water voor de ventilator zetten?
 • Buteyko ademhaling, Professor Konstantin Pavlovich Buteyko
 • Buteyko cursus
 • Gerelateerde blogartikelen

Vochtverlies voorkomen via neusademhaling

Bij het inademen en uitademen via de neus adem je minder vocht uit vergelijken met mondademhaling. Blijf daarom ondanks de hitte toch via je neus ademen. Dit is te voorkomen door je zo min mogelijk druk te maken. Verminder alle lichamelijk activiteit wat maakt dat je via je neus kunt blijven ademen.

Je ne neus filtert ook de lucht van bacteriën, virussen, microben en andere schadelijke stoffen. Dat is wel zo fijn wanneer er sprake is van smogvorming tijdens een hittegolf.

Elektrolyten aanvullen

Met het warme weer hebben veel mensen minder trek om te eten. Zorg dat je in iedere geval iets eet. Vooral elektrolyten bevattende fruit en groenten zijn aan te raden. Door te zweten daalt de hoeveelheid elektrolyten (zouten) in ons lichaam. Die kun je o.a. aanvullen met appels, wortels, groene bonen, limoen, citroen, sinaasappels, zoete aardappelen, artisjokken, of tomaten. Behalve de zoete aardappelen zijn dit allemaal lichte vormen van voeding.

Licht verteerbare voeding en kortademigheid voorkomen

Bij een volle maag wordt er van buikademhaling overgeschakeld naar borstademhaling. Zo ontstaat er een stressvolle ademhaling, dit is de vorm van externe stress waar we het eerder over hadden. Een gezonde ademhaling betekent een ontspannen buikademhaling in rust. Continu ademen via de borst leidt tot druk op de borst en kortademigheid.

Licht eten = licht ademen

Het bewaren van medicatie tijdens een hittegolf

 • Op de verpakking van je medicatie staat het bewaaradvies. Een aantal geneesmiddelen moet bij een hittegolf in de koelkast bewaart worden. Als er niets over vermeld wordt kun je het medicijn in een droge kast bewaren , bij een temperatuur van 25 graden. Bel je apotheek als je hierover twijfelt.
 • Ampullen met injectievloeistof, drankjes, of andere vloeistoffen worden niet standaard in de koelkast bewaard. Door de kou kan er het onbedoelde effect van kristallen in ontstaan.
 • Bij warmte kunnen zetpillen smelten. Kijk ook hier naar het bewaarvoorschrift.
 • Laat medicijnen nooit in een warme auto liggen. Ook niet dichtbij het lichaam, zoals in je broekzak. Wellicht heeft je apotheek een koeltas voor het vervoeren van medicijnen.

Drink voldoende water

Je weet dat het belangrijk is om er alles aan te doen om goed gehydrateerd te blijven tijdens een hittegolf. Water speelt een belangrijke rol in het spijsverteringsproces. Het helpt om voedsel af te breken. Als er geen water beschikbaar is,  dan wordt het uit de vitale organen gehaald. De longen bestaan voor 83% uit water, dus die worden als eerste van hun vocht beroofd. Dit plotselinge verlies van water kan krampen en ademhalingsklachten veroorzaken.

Bij dorst een glas water drinken kan je mentale vermogens met 14% verhogen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience.

Langzamer bewegen

Snel buiten adem zijn is één van de meest gehoorde klachten die ik in m’n praktijk hoor. Deze klacht wordt verergerd door stressvol / gespannen ademen. Vertraag daarom in alles wat je doet het tempo. Dat klinkt simpel. Sommige van m’n cursisten noemen zichzelf een bezige bij en zeggen dat dat de aard van het beestje is. Zij hebben zich geïdentificeerd met de rusteloosheid van verkeerd ademen. Zodra je weer binnen de medische norm kunt ademen ontdek je dat je ook heel rustig kunt zijn. Dat is ook onderdeel van wie je bent. Dat is waar ik mensen mee help via de Buteyko ademtherapie.

Zoek op tijd de schaduw op

Hier is het belangrijk om je lichaam goed aan te voelen. Het kan heel gezellig aan de barbecue. Maar je wilt natuurlijk ook voorkomen dat je zelf het gevoel hebt dat je bent ge-BBQ’ed.

Plaats een natte handdoek in je nek

Op een aantal plaatsen in je lichaam bevinden de bloedvaten zich vlak onder de huid.  Via de bloedvaten in de nek wordt bijvoorbeeld hitte afgevoerd. Dat proces kun je versnellen door een koude en natte handdoek in je nek te plaatsen. Bij COPD moet je hier wel voorzichtig zijn omdat je te grote verschillen van temperatuur wilt voorkomen. Vanuit de hitte een ruimte met airco inlopen met een koude handdoek in je nek is geen goed idee.

Kleding

Tijdens een hittegolf kan zelfs een katoenen hemdje al te heet zijn. Een dry fit shirt in een lichte kleur kan prettig zijn.

Uitdrogingingsverschijnselen ⎟ Vochtinname⎟ Kleur urine

Licht in het hoofd zijn, vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid zijn symptomen van uitdrogingsverschijnselen. De geur en kleur van je urine kan dat overigens bevestigen. Die ruikt dan onfris en is donkeroranje. Vooral bij COPD en zware astma is van belang om genoeg water te drinken. Daarmee verdun je de hoeveelheid aangemaakt slijm en kunnen infecties worden voorkomen.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Uitdroging verergert allergische reacties⎟ Histamine

Als je lichaam is uitgedroogd zetten witte bloedcellen aminozuren om in histamine. Bij een verhoogde hoeveelheid histamine in het lichaam ontstaan er allergische reactie’s. Een ophoping van slijm in de luchtwegen is daar een voorbeeld van. Van astma is bekend dat overtollige hoeveelheden histamine in het longweefsel de ademhaling belemmert. Zodra je cellen opnieuw zijn gehydrateerd neemt de histamine productie af. Je klachten kunnen dan weer wegtrekken.

Chronische hyperventilatie ⎟ Histamine ⎟ Buteyko adem Methode

Bij astma en COPD is er sprake van chronische hyperventilatie. Het lichaam reageert ook bij chronische hyperventilatie met een verhoogde aanmaak aan histamine.  Dat veroorzaakt allergische reacties in de luchtwegen voor wie daar gevoelig voor is.  Dat kun je voorkomen door chronisch stressvol ademen te verhelpen. Want dat is wat chronische hyperventilatie is.

Een effect van het verhelpen van chronische hyperventilatie is het normaliseren van de histamine productie in het lichaam. Chronische hyperventilatie kun je verhelpen via de Buteyko adem Methode. Deze ademtherapie is ontwikkeld door  longarts en professor Konstantin Pavlovich Buteyko. Daarover straks meer.

Test om hyperventilatie vast te stellen

Hiervoor las je een paar keer over chronische hyperventilatie. Ook las je over de Buteyko adem methode en professor Konstantin Pavlovich Buteyko. Hij heeft de onderstaande test ontwikkeld waarmee je chronische hyperventilatie kunt vaststellen.

YouTube video

Nuance: Door de hitte valt je CP waarschijnlijk lager uit dan normaal. Ontstekingsremmers en verschillende soorten medicatie tegen angst zorgen voor een kunstmatige verhoging van de CP.

Medicatie van de huid  ⎢ Fentanylpleisters

Medicatie zoals fentanylpleisters worden sneller opgenomen bij warmte. Het effect van een dergelijke pleister kan op een warme dag met 30% toenemen.1 Bespreek met je huisarts hoe je hier het beste mee kunt omgaan. Wellicht heb je bij een hittegolf een aanpassing van de dosering nodig.

Smog tijdens een hittegolf

Tijdens een hittegolf is er sprake zijn van verhoogde smogvorming. De temperaturen zijn hoog en door het zonlicht worden stikstofoxiden en andere vluchtige organische stoffen uit de smog omgezet in ozon. Afhankelijk van waar ozon zich in de atmosfeer bevindt heeft deze stof positieve of negatieve effecten.

In de hogere luchtlagen beschermt de ozonlaag ons tegen de schadelijke ultraviolette straling van de zon. Ozon in de luchtlaag van de grond tot 15 km hoogte heeft juist negatieve effecten op de gezondheid. Bij longklachten kunnen er dan een branderig gevoel in de longen, kortademigheid, of hoestbuien ontstaan.

Het algemene advies is om dan binnen te blijven, maar dit is geen volledig advies.
Door stressvol ademen te verhelpen ga je efficiënt en optimaal ademen. Dat maakt je bestendiger tegen smog en hitte. Deze manier van ademen betekent namelijk dat je het ademvolume terugbrengt naar de norm. Dat betekent op zijn beurt dat je minder lucht inademt en dus ook minder last hebt van smog.

Ozon dringt door tot in de longblaasjes

Het meest reactieve en giftige deel van smog is ozon. Bij iedere inademing dringt dat door tot in de luchtwegen en longblaasjes. Dat veroorzaakt een prikkeling aan de slijmvliezen. Toegenomen ozonconcentraties kunnen leiden tot geïrriteerde ogen, neus en keel, piepen, hoesten, kortademigheid, en verergering van astma en COPD. Aan de luchtkwaliteit kun je helaas niet veel veranderen. Hoe je daarmee omgaat wel.  Dat begint met de neus.

Minder lucht ademen = minder smog inademen

Stel dat je rustiger kon ademen als gewoonte. Dan zou er minder lucht per minuut door je longen heen stromen. Dat betekent dat je ook minder smog met ozon zult in ademen. Via de Buteyko therapie kun je rustiger leren ademen als gewoonte. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde therapie.

Flesjes water voor een ventilator zetten?

Op internet staat dat je bevroren flesjes water voor een ventilator kunt zetten om de luchtstroom te verkoelen. Ik heb dit met 27 graden binnenshuis geprobeerd. Ik begon met een half liter flesje bevroren water en merkte geen verschil. Vervolgens heb ik het geprobeerd met twee flessen van 1,5 liter met bevroren water. Ook daarbij ervaarde ik geen extra verkoeling.

Buteyko ademhaling ⎢Professor K.P. Buteyko

De kwaliteit van lucht is van groot belang voor de gezondheid. De kwaliteit van je ademhaling is echter óók van groot belang voor de gezondheid. Dat is iets wat maar weinig mensen realiseren. Daarom hebben we dit onderwerp een aantal keer aangestipt op deze pagina. Je hebt wellicht al de eerder genoemde hyperventilatie test gedaan. Professor Konstantin Pavlovich Buteyko heeft zich beroepshalve meer dan 50 jaar  bezig gehouden met de ademhaling.

Uit zijn inspanningen zijn 40 wetenschappelijke werken voortgekomen. Ook stond hij tien jaar lang aan het hoofd van een laboratorium in experimentele biologie en geneeskunde. Zijn grootste ontdekking kan de wereld compleet veranderen. Dat is het feit dat chronische hyperventilatie de onderliggende aandoening is van verschillende chronische aandoeningen. Als deze oorzaak wordt weggenomen kan het leven verbeteren.

Buteyko cursus volgen

Ik ben René van den Heuvel en oefen het mooie vak van Buteyko therapeut. Omdat ik zoveel aan deze therapie heb gehad wil ik dit aan jou overdragen. Over mijn ervaring vind je meer in m’n persoonlijke verhaal.

Buteyko praktijk Utrecht

Buteyko praktijk Utrecht.

Als je beter bestand wilt zijn tegen de hitte en je gezondheid wilt verbeteren, dan kun je de Buteyko cursus komen volgen. Daar bied ik een individuele Buteyko cursus voor aan, of de online cursus.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Hoge luchtvochtigheid astma
Snel buiten adem
Astma door stress
Hartoverslagen door stress
Astma aanval symptomen
Longziekte COPD
Brok in keel wegkrijgen
Pijn borst
Gekneusd sternum, ontstoken sternum
Ontstoken strottenhoofd
Luchtpijp

👇 Laat je een comment achter?👇

 1. Farmacotherapeutsche richtlijn Pijnbestrijding van het NHG

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

2 Comments

Jeannette Bijlsma

2 augustus 2020 at 12:00 pm

Hoi René, ik zou graag je gratis online training willen volgen maar wat ik ook probeer ik vind geen opgeef link
Misschien dat dit wat oplevert

  admin

  3 augustus 2020 at 8:12 am

  Beste Jeanette,
  Wanneer je de website opent verschijnt er een venster. Daar kun je inschrijven door je naam en email adres achter te laten.
  Dat venster verschijnt slechts één keer per dag. Dat heb je waarschijnlijk weg geklikt en dan is er pas de volgende dag
  weer een mogelijkheid om je in te schrijven. Dat hoef jij nu niet meer te doen, want ik heb je er zojuist voor opgegeven.
  Morgen ontvang je jouw eerste bericht. Fijne dag!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537