[rank_math_breadcrumb]

Buteyko Methode gevaarlijk ? Nadelen Buteyko methode, Buteyko kritiek

Als je Googled op “Buteyko therapie” zul je zien dat deze ademmethode de lucht wordt ingeprezen. Maar is er ook een andere kant van deze methode waar niet over gesproken wordt? Is de Buteyko methode gevaarlijk? Zijn er nadelen verbonden aan de Buteyko methode?. Lees verder, want daar krijg je antwoord op.

Buteyko gevaarlijk

Bij het toepassen van de Wim Hof Methode zijn er doden gevallen. Daarmee geef ik geen oordeel over deze methode zelf, want dat kan ook het gevolg zijn van een verkeerde toepassing. Het is wel begrijpelijk dat mensen zich daardoor afvragen of Buteyko gevaarlijk is. Deze therapie bestaat namelijk ook deels uit ademhalingsoefeningen.

Hartaandoeningen, Buteyko gevaarlijk?

Laat me voorop stellen dat er bij de Buteyko Methode nooit doden zijn gevallen. In theorie kan Buteyko gevaarlijk zijn bij hartaandoeningen. Het is dan niet verstandig om ademoefeningen te gaan doen waarbij je zo lang mogelijk je adem inhoudt.

Bij hartaandoeningen wordt gekozen voor een zachte benadering in de Buteyko Methode. Dat is volstrekt veilig. In de zachte Buteyko stroming leer je oefeningen waarbij je jezelf niet hoeft te verstikken. Deze oefeningen zijn meditatief en ontspannend.

Buteyko gevaarlijk? Reinigingsreacties

Door het toepassen van de Buteyko Methode kun je je tijdelijk niet lekker voelen. Er kan namelijk sprake zijn van een reinigingsreactie. In tegenstelling tot de bijwerkingen van medicatie betekent een reinigingsreactie dat je aan het het herstellen bent.

Door de toepassing van de Buteyko therapie worden de cellen namelijk opgeschoond van afvalstoffen. Je kunt je dan een paar dagen onwel voelen, maar dat gaat meestal snel over. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan een reinigingsreactie langer duren. Het hebben van een reiningsreactie kan twijfel en onzekerheid veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat ik je daar als Buteyko therapeut doorheen loods. 

Buteyko nadelen, Buteyko kritiek

Omdat er zoveel positieve verhalen zijn over de Buteyko Methode wil ik hier wat meer vertellen over de Buteyko nadelen en Buteyko kritiek.

Buteyko nadelen

Wat onder de Buteyko nadelen geschaard wordt is dat je discipline en doorzettingsvermogen nodig hebt. Er wordt namelijk geadviseerd om drie / vier keer per dag de Buteyko oefeningen te doen en dat drie maanden lang. Dat is een investering in je gezondheid. 

Verder wordt het soms als een nadeel gezien dat de Buteyko cursus niet wordt vergoedt. “Maar ieder nadeel heb z’n voordeel”, in de woorden van Johan Cruijff.  Op het moment dat iemand investeert in de eigen gezondheid dan is er meestal ook de bereidheid om de methode op te volgen. 

Als de Buteyko therapie vergoed zou worden gaat het net zoals met de oefeningen die een fysiotherapeut voorschrijft.. Die worden een weekje gedaan en daarna stopt men er weer mee. Wat ik het mooie vind aan mijn vak is dat ik met gemotiveerde mensen mag werken.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Buteyko kritiek

In mijn ervaring ontstaat Buteyko kritiek vooral door onwetendheid over de methode. Daarnaast komt dit ook omdat niet alle Buteyko therapeuten dezelfde kwaliteit leveren. Iemand beter leren ademen lijkt misschien heel makkelijk, maar er komt echt meer bij kijken.

Als eerste werk ik (graag) met mensen van alle soorten komaf en met verschillende aandoeningen. Herstellend van kanker, maar ook met astma, COPD, hooikoorts, burn-out, of waarbij alleen sprake is van chronische hyperventilatie. Dit zijn slechts voorbeelden, ik heb gewerkt met mensen met tal van uiteenlopende aandoeningen. De ontdekking van professor Buteyko was dat chronische hyperventilatie een onderliggende aandoening is van chronische ziekten.

Ik bied dus op de cursist afgestemde begeleiding. En naast de gezondheidstoestand verschilt dit ook per persoon. Ik communiceer als mezelf, maar de belevingswereld verschilt toch een beetje per ondernemer, per beroep, iemand uit de politiek, gepensioneerde, een student,  kind en type persoon. In de loop der jaren ben ik gaan beseffen dat dit op zich al een vak apart is. Dat moet je leren, je moet er de vaardigheden en eigenschappen voor bezitten. 

Buteyko therapeut is ook een relatief nieuw beroep in Nederland. Niet alle Buteyko therapeuten hebben dezelfde opleiding en ervaring. Met mensen omgaan, goed uitleggen, twijfels herkennen en wegnemen, blijven aanmoedigen, contact houden en het coachen is niet iets wat je zomaar doet. Daar moet je van houden. Bovendien heeft een Buteyko therapeut soms heel veel geduld nodig. Als je een Buteyko therapeut zonder de juiste ervaring hebt kan het resultaat uitblijven. Dat betekent niet dat de Buteyko methode niet werkt, of dat de Buteyko Methode niet voor jou werkt.

Buteyko therapie is een samenwerking

Toch komt het wel van twee kanten. Een fysiotherapeut kan je dus oefeningen voor je rug geven. Doe je ze niet, dan blijf je last houden van je rug. Dit is vergelijkbaar met de Buteyko therapie. Als je deze niet opvolgt dan zal het resultaat uitblijven. Het mag subjectief klinken, omdat ik Buteyko therapeut ben maar iedereen kan de Buteyko Methode leren. Mits je er prioriteit aan geeft.

Het confronterende kan zijn dat je dan soms keuzes moet maken waardoor je dingen anders gaat doen dan hoe je dat gewend bent. De Buteyko methode leren en eigen maken is dan ook een keuze. Ik ben er om je daarbij te helpen. Om je te helpen naar de verandering richting een medisch gezien gezonde ademhaling.

Buteyko cursus, Buteyko zelf leren, Buteyko online

Als je na gedegen onderzoek zelf wilt ervaren wat de Buteyko Methode voor je kan betekenen kun je overwegen om een  persoonlijke offline Buteyko cursus te volgen. Een andere mogelijkheid is om Buteyko online te leren. De online variant biedt overigens ook persoonlijke begeleiding. Ik help je graag verder.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

 

 

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

2 Comments

Atte Houtsma

26 november 2020 at 1:21 pm

ik bleek na een operatie dat ik een hoge bloeddruk had, pillen voor gekregen, zwarte abneu gecontateerd. lig nu “s nachts aan de zuurstof, de tweede nacht al spectaculaire resultaten had 5 weken terug tegen de 200, nu vanmiddag 139-86-86. Is de zachte ademhaling wat voor mij, ik zend de ook Reiki naar mijn kleine hersenen, deze sturen mijn ademhaling niet aan, geen prikkel.

  René 

  18 maart 2021 at 10:30 am

  Dag Atte,

  Je vraagt of de zachte ademhaling iets voor jou is.
  Ja, op basis van wat je schrijft schat ik in dat het je kan helpen.
  Om chronische hyperventilatie vast te stellen kun je ook deze test doen.
  https://www.gezondeademhaling.nl/chronische-hyperventilatie-test/
  Als daaruit blijkt dat er sprake is van chronische hyperventilatie dan kan ik
  je verder helpen.

  Vriendelijke groet,
  René van den Heuvel

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537