Buteyko Methode gevaarlijk? Nadelen Buteyko methode, Buteyko kritiek

Als je Googled op “Buteyko therapie” zul je zien dat deze ademmethode de lucht wordt ingeprezen. Maar is er ook een andere kant van deze methode waar niet over gesproken wordt? Is de Buteyko methode gevaarlijk? Zijn er nadelen verbonden aan de Buteyko methode. Lees verder, want op deze vragen krijg je hier antwoord.

Buteyko gevaarlijk

Bij het toepassen van de Wim Hof Methode zijn er doden gevallen. Daarmee geef ik geen oordeel over deze methode zelf, want dat kan ook het gevolg zijn van een verkeerde toepassing. Het is wel volstrekt begrijpelijk dat mensen zich daardoor afvragen of Buteyko gevaarlijk is. Deze therapie bestaat namelijk ook deels uit ademhalingsoefeningen.

Hartaandoeningen, Buteyko gevaarlijk?

Laat me voorop stellen dat er bij de Buteyko Methode nooit doden zijn gevallen. In theorie kan Buteyko gevaarlijk zijn bij hartaandoeningen. Het is dan niet verstandig om ademoefeningen te gaan doen waarbij je zo lang mogelijk je adem gaat inhouden.

Bij hartaandoeningen wordt er gekozen voor een zachte benadering in de Buteyko Methode en dat is volstrekt veilig. In de zachte Buteyko stroming leer je oefeningen waarbij je jezelf niet hoeft te verstikken. Deze oefeningen zijn meditatief en ontspannend.

Buteyko gevaarlijk? Reinigingsreacties

Door het toe[assen van de Buteyko Methode kun je je wel tijdelijk niet lekker voelen. Er kan namelijk sprake zijn van een reinigingsreactie. In tegenstelling tot bijwerkingen van medicatie betekent een reinigingsreactie dat je aan het het genezen bent.

Door de toepassing van de Buteyko therapie worden de cellen namelijk opgeschoond van afvalstoffen. Je kunt dan een paar dagen onwel voelen, maar dat gaat weer snel over. Het hebben van een reining reactie kan twijfel en onzekerheid veroorzaken. Daarom kan het belangrijk zijn dat ik je daar doorheen loods. Als Buteyko therapeut

Buteyko nadelen, Buteyko kritiek

Omdat er zoveel positieve verhalen zijn over de Buteyko Methode wil ik hier wat meer vertellen over de Buteyko nadelen en Buteyko kritiek.

Buteyko nadelen

Wat onder de Buteyko nadelen geschaard kan worden is dat je discipline en doorzettingsvermogen nodig hebt. Er wordt namelijk geadviseerd om drie / vier keer per dag de Buteyko oefeningen te doen en dat drie maanden lang. Daar krijg je wel gezondheid voor terug.

Verder is het een nadeel dat de Buteyko cursus niet wordt vergoedt. Dit is echter ook een voordeel. Op het moment dat iemand investeert in de gezondheid is er meestal ook de bereidheid om de methode op te volgen. Als het vergoed zou worden kan het vergelijkbaar worden met het krijgen van oefeningen van de fysiotherapeut. Die worden vaak een weekje gedaan en daarna stopt men ermee. Wat ik het mooie vind aan mijn vak is dat ik met gemotiveerde mensen mag werken.

Buteyko kritiek

In mijn ervaring ontstaat Buteyko kritiek vooral door onwetendheid over de Buteyko Methode. Daarnaast komt dit ook omdat niet alle Buteyko therapeuten dezelfde kwaliteit leveren. Iemand beter leren ademen lijkt misschien heel makkelijk, maar er komt echt meer bij kijken.

Buteyko therapeut is ook een relatief nieuw beroep in Nederland. Niet alle Buteyko therapeuten hebben dezelfde opleiding en ervaring. Met mensen omgaan, goed uitleggen, twijfels herkennen en wegnemen en het coachen is niet iets wat je zomaar doet. Daar moet je van houden, bovendien heeft een Buteyko therapeut veel geduld nodig. Als je een Buteyko therapeut zonder de juiste ervaring hebt kan het resultaat uitblijven. Dat betekent niet dat de Buteyko methode niet werkt.

Toch komt het wel van twee kanten. Een fysiotherapeut kan je ook oefeningen voor je rug geven. Doe je ze niet, dan blijf je last houden van je rug. Dit is vergelijkbaar met de Buteyko therapie. Als je deze niet opvolgt dan zal het resultaat uitblijven. Het mag subjectief klinken, omdat ik Buteyko therapeut ben: Iedereen kan de Buteyko Methode leren, mits je er prioriteit aan geeft. Het confronterende kan zijn dat je dan soms keuzes moet maken waardoor je dingen anders gaat doen dan hoe je dat gewend bent. De Buteyko methode leren en eigen maken is dan ook een keuze.

Buteyko cursus, Buteyko zelf leren, Buteyko online

Als je na gedegen onderzoek zelf wilt ervaren wat de Buteyko Methode voor je kan betekenen kun je overwegen om een Buteyko cursus te volgen. Via de link hiervoor vind je informatie over de individuele cursus, of de groepscursus. Een andere mogelijkheid is om Buteyko online te leren.

 

 

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Meer info

INDIVIDUELE BUTEYKO CURSUS
Fysieke offline variant
In de stad Utrecht
 € 375,-.
Meer info
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.