Loopneus en niet verkouden

Een loopneus zonder verkouden te zijn. Hier wordt de oorzaak beschreven. Vervolgens wordt er een oplossing aangedragen om die loopneus een halt toe te roepen.

Loopneus en niet verkouden ⎢ oorzaak

Normaal gesproken wordt bij iedere inademing via de neus de lucht wat opgewarmd. Dat wordt gedaan door het slijm dat zich aan de binnenkant van je neus bevindt. Je neus droogt enigszins uit vanbinnen wanneer het koud, of droog weer is. De slijmvliezen reageren daarop door extra slijm aan te maken. Dat gebeurd ook wanneer het plots warmer wordt. Bijvoorbeeld wanneer je met je neus boven een kop soep zit, of wanneer je gekruide voeding eet.

Gecondenseerd lucht ⎢ Loopneus en niet verkouden

Als je via je neus uitademt komt de warme en vochtige lucht vanuit de longen door het koude en droge gedeelte van de neus. Vervolgens condenseert de waterdamp in je adem. Slijm vermengd met water hoopt zich op in de neus. Dat druppelt vervolgens uit je neus. De binnenkant van je neus zit dan erg vol met slijm en water. Zelfs de trilhaartjes in de neus kunnen de stromende druppels dan niet meer stoppen.

Betekent veel uitademen dan ook dat je meer last hebt van een loopneus

Dit kun je jezelf afvragen. Want als je meer dan normaal uitademt stroomt er meer warme lucht door het koude en droge gedeelte van de neus. Dat condenseert vervolgens en veroorzaakt een loopneus.

Chronische hyperventilatie ⎢ Loopneus en niet verkouden

Iemand die meer lucht uitademt dan medische gezien normaal is zal ook meer lucht inademen. Bij te veel lucht in- en uitademen is er sprake van chronische hyperventilatie. Hyper betekent namelijk “te veel” en ventilatie betekent ademen. Hierbij is o.a. sprake van een gespannen borstademhaling. Chronische hyperventilatie verzwakt het immuunsysteem en dat kan een loopneus veroorzaken waarbij je wél verkouden bent.

De praktijk

In de praktijk is dat ook wat ik meemaak. Ik leer m’n cursisten namelijk een ademhalingsoefening die je buiten kan doen tijdens het wandelen. Dan merk ik op dat er vaak sprake is van een loopneus. Ook als er geen sprake is van verkoudheid, of een aandoening zoals hooikoorts, of astma. Wat ik ook meemaak is dat deze cursisten minder last hebben van een loopneus wanneer hun chronische hyperventilatie vermindert. Een loopneus kun je op een natuurlijke manier verminderen, of verhelpen. Dit kun je leren via de Buteyko adem Methode.

Gerelateerde blogartikelen

Verstopte neus verhelpen
Neussprayverslaving
Groen snot

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Meer info

INDIVIDUELE BUTEYKO CURSUS
Fysieke offline variant
In de stad Utrecht
 € 375,-.
Meer info
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.