Loopneus en niet verkouden

Een loopneus en niet verkouden zijn. Hier wordt de oorzaak beschreven. Vervolgens draag ik een oplossing aan om die loopneus een halt toe kunt roepen.

Loopneus en niet verkouden ⎢ oorzaak

Op iedere inademing via de neus wordt de lucht gewoonlijk wat opgewarmd. Dat wordt gedaan door het slijm dat zich aan de binnenkant van je neus bevindt. Bij koud en droog weer droogt de neus een beetje uit van binnen. De slijmvliezen reageren daarop door extra slijm te produceren. Dat gebeurd ook wanneer het plots warmer wordt. Bijvoorbeeld wanneer je een kop soep onder je neus hebt staan, of door de prikkeling van kruidige voeding.

Gecondenseerd lucht ⎢ Loopneus en niet verkouden

Als je via je neus uitademt komt de warme en vochtige lucht door het koude en droge gedeelte van de neus. Vervolgens condenseert de waterdamp in je adem. Slijm vermengd met water hoopt zich op in de neus. Dat mengsel  komt vervolgens in de vorm van druppels je neus uit. De binnenzijde van je neus zit dan zo vol met water en slijm dat de trilhaartjes in je neus de toevloed niet kan stoppen.

Dus veel uitademen betekent meer last van een loopneus?

Dit kun je jezelf afvragen. Want als je meer dan normaal uitademt stroomt er meer warme lucht door het koude en droge gedeelte van de neus. Dat condenseert vervolgens en veroorzaakt een loopneus.

Chronische hyperventilatie ⎢ Loopneus en niet verkouden

Iemand die meer lucht dan normaal uitademt zal ook meer lucht inademen. Bij te veel lucht in- en uitademen is er sprake van chronische hyperventilatie. Hyper betekent “teveel” en ventilatie betekent ademen. 

De praktijk

In de praktijk is dat ook wat ik meemaak. Ik leer m’n cursisten namelijk een ademhalingsoefening die je buiten kan doen tijdens het wandelen. Dan merk ik op dat er vaak sprake is van een loopneus. Ook als er geen sprake is van verkoudheid, of een aandoening zoals hooikoorts, of astma. Wat ik ook meemaak is dat deze cursisten minder last hebben van een loopneus wanneer hun chronische hyperventilatie vermindert. Een loopneus kun je op een natuurlijke manier verminderen, of verhelpen. Zonder het gebruik van neussprays. Dit kun je leren via de Buteyko Methode.

Gerelateerde blogartikelen

Verstopte neus verhelpen
Neussprayverslaving
Groen snot

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Longverzorging via de online Buteyko cursus

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Op jouw moment te volgen en in eigen tijd.
1 op 1 coaching is inbegrepen.
€ 197,-
Meer info

Individuele Buteyko cursus

Dit is de fysieke, offline variant.
Wordt gegeven in de stad Utrecht.
Tarief € 375,-.
Info, of aanmelden:
info@gezondeademhaling.nl.

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.