[rank_math_breadcrumb]

Dik slijm in keel en slijm in de longen

Dik slijm in keel. Dat komt voor bij longproblemen zoals astma. Maar ook bij verkeerd ademen en COPD. Hier lees je meer over hoe slijm ontstaat, wat de functie ervan is en welke behandelingen er mogelijk zijn. Je komt ook meer te weten over een logische verklaring van slijm waar weinig mensen van op de hoogte zijn. Het gaat hier ook over slijm in de keel dat vanuit de longen, of vanuit de neus komt.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Hoe normaal slijm ontstaat ⎢ dik slijm in keel

Slijm wordt geproduceerd door de slijmvliezen in de keel, neus, mond en in de vertakkingen van de luchtpijp. De vertakkingen vanuit de luchtpijp worden bronchiën genoemd. In normale omstandigheden merk je niets van deze slijmproductie. Dan wordt er gesproken over normaal, dun en schoon slijm. Je maakt daar ongeveer een liter per dag van aan zonder dat je dat opmerkt.

Functie van normaal slijm

Normaal slijm hebben we nodig voor het volgende:

 • Het dient als barrièrefunctie tegen lichaamsvreemde stoffen.
 • Slijm voert stof, fijnstof en andere rommel af.
 • Maakt het slikken van voedsel makkelijk.
 • Draagt bij aan een goede smaakbeleving.

Wat is afwijkend slijm?

Er bestaat ook slijm dan niet normaal is. Dan zit het in de weg. De kleur en dikte van het slijm wijkt dan af van normaal slijm. Het is kleverig, dik en kan groen, geel, bruin, of rood zijn. Afwijkend slijm komt voor bij een verkoudheid, griep, een ontstoken neusslijmvlies, irritatie van de neusbijholten, maagzuur en longaandoeningen zoals astma. 

Dik slijm in keel ⎜Slijm in de keel ⎜Hoesten

Bij hoesten kan er slijm meekomen. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam. Zo zorgt je lichaam ervoor dat het slijm loskomt. Het nadeel van hoesten is echter dat het kleine beschadigingen in de longen veroorzaakt en bestaande irritaties verergert. Dat leidt tot ontstekingen wat gepaard gaat met een verhoogde slijmproductie. Het idee om even de boel lekker los te hoesten is dan ook onjuist. Bovendien verergert hoesten chronische hyperventilatie. Er is een andere manier om van het slijm én het hoesten af te komen. 

Dik slijm in keel ⎜astma ⎜chronische bronchitis

Het slijmvlies in de bronchiën bevat trilhaartjes, die ingeademde stofdeeltjes en bacteriën afvoeren naar de keel. Daar kan het slijm worden ingeslikt of uitgespuugd. Bij ontstoken bronchiën zullen de slijmvliezen meer slijm aanmaken. Dat veroorzaakt weer benauwdheid. 

Slijmklachten zijn:

 • Een brokgevoel in de keel
 • Moeite met slikken
 • Hoesten en kuchen
 • Een vieze, afwijkende smaak in de mond
 • Pijn in de keel bij een te droog slijmvlies
 • Minder eetlust.
 • In ernstige gevallen kan het een symptoom zijn van keelkanker

Bezoek de K.N.O-arts als er sprake is van:

 • Pijn bij het slikken
 • Bloed in het slijm
 • Pijn dat uitstraalt naar één oor of beide oren
 • Gewichtsverlies dat je niet kunt verklaren.

Slijm in longen, keel en neus ⎜dieper gelegen oorzaak

Benauwdheid, slijmvorming en hoesten zijn aan elkaar verbonden via chronische hyperventilatie. Dat ontdekte dr. Konstantin Pavlovich Buteyko, een arts die zich meer dan 50 jaar gespecialiseerd heeft op longaandoeningen.

Slijm in longen

Wat te doen bij slijmklachten?

Als eerste stoppen met roken. Bij het roken adem je giftige stoffen zoals tabak en nicotine in. Dat irriteert de bovenste en onderste luchtwegen. Daardoor stijgt de slijmproductie en -samenstelling. Wanneer je gestopt bent met roken kan slijm vast blijven zitten dat voorheen los kwam door veel te hoesten. Hierdoor kan een vervelend gevoel van een brok in de keel ontstaan. Het slijmvlies heeft zo’n zes tot twaalf maanden nodig om te herstellen. Als het slijmvlies niet zwaar beschadigd is zal de productie van slijm verminderen en de samenstelling normaal worden. 

Water drinken

Een droog slijmvlies kan leiden tot irritaties, ontstekingen en slijmvorming.
Voldoende water drinken ligt hierbij voor de hand. Om een droog slijmvlies te voorkomen raden KNO-artsen aan om weer via de neus te ademen. Soms is het nodig om daarvoor eerst van problemen zoals een verstopte neus, of een neusspray verslaving af te komen. Over deze onderwerpen vind je onderaan deze pagina verwijzingen naar blogartikelen.

Stoppen met schreeuwen

Schreeuwen beschadigt de stembanden en kan het slijmvlies van de bovenste luchtweg irriteren. Dat kan een verhoogde slijmproductie, schade aan de stembanden en pijn veroorzaken.

Ingedikt slijm door mondademhaling

Het slijmvlies kan niet goed tegen ongezuiverde lucht. Via mondademhaling lever je een slechte kwaliteit lucht aan jouw longen aan. Het slijmvlies droogt uit en slijm dikt in. Dit wil je voorkomen door via je neus te blijven ademen. Daar kun je echter problemen mee ervaren door een verstopte neus, neuspoliepen, of een smalle doorgang om doorheen te ademen. Als Buteyko therapeut adviseer ik om niet te snel een operatie te ondergaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat een operatie voorkomen wordt door weer te gaan ademen binnen de medische norm.

De visie van dr. Buteyko op slijm

Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko was een naar westerse maatstaven opgeleid arts. Hij heeft zich tientallen jaren bezig gehouden met de ademhaling. Zijn grote ontdekking was dat de onderliggende aandoening van chronische ziekten chronische hyperventilatie is. Chronische hyperventilatie betekent te veel ademen.

Daarbij wordt er te veel koolzuurgas uitgeademd, waardoor verhouding tussen de ademhalingsgassen uit balans raakt. Hij zag slijmvorming als een verdedigingsreactie van het lichaam om meer koolzuurgas binnen te houden. De ademhalingsgassen kunnen weer in balans komen zodra chronische hyperventilatie is verholpen. Het lichaam zal dan de verdedigingsreactie van slijmvorming opheffen.

Buteyko therapie⎟ Buteyko ademhaling

Dr. Buteyko is de uitvinder van de Buteyko therapie en ik ben René van den Heuvel. Buteyko therapeut sinds 2014. Als jij last hebt van longklachten zoals astma en slijmvorming dan kan ik je verder helpen via de online cursus, of de individuele Buteyko cursus.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Brok in keel
Verstopte neus verhelpen
Neussprayverslaving
Ontstekingsremmers astma afbouwen
Astma en verkoudheid
Astma door stress
Astma vermoeidheid
Inhalatiemedicatie

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537