[rank_math_breadcrumb]

Duizeligheid, voeding en multifocale bril

Dit stukje gaat over duizeligheid en de bijkomende angstklachten van een 72 jarige vrouw die ik de Buteyko Methode geleerd heb. Ook bespreek ik een paar aanverwante onderwerpen zoals voeding en een multifocale bril. Je zult straks lezen hoe deze onderwerpen verbonden zijn. Op deze website zul je ook informatie vinden over de Buteyko methode als chronische hyperventilatie behandeling.

Angst om te vallen door duizeligheid, chronische hyperventilatie behandeling

De laatste anderhalf jaar heeft ze last van duizeligheid. Daarbij had ze steeds het gevoel dat ze uit een draaimolen kwam. Dat maakte haar onzeker. Bijvoorbeeld bij het van school halen van haar kleinkinderen. Ze heeft de zorg en ook een beetje de angst om te vallen.

Multifocale bril en duizeligheid

Mensen hebben vaak aanpassingsproblemen bij het dragen van een multifocale bril en deze vrouw had dat ook. Ze dacht dat ze door haar multifocale bril misselijk en duizelig werd. Vanwege haar klachten was ze meerdere malen terug gegaan naar de opticien. Die vertelde haar steeds dat ze op de juiste manier door de bril moest leren kijken.

Veel mensen bewegen hun hoofd in een poging om goed door de multifocale bril te kijken. Het is echter de bedoeling om alleen de ogen te bewegen. Vooral voor ouderen kan dat een hele omschakeling zijn. We kwamen tot het idee dat het handig zou zijn als opticiens, of optometristen daar training in zouden geven. Op een hele praktische manier. “Hoe kijk ik naar een beeldscherm?” Hoe kijk ik bij een afstapje?” etc. Ik ben zelf geen opticien, maar volgens mij zou het leuk en zinvol zijn om zoiets te organiseren.

Hyperventilatie als oorzaak van duizeligheid, chronische hyperventilatie behandeling

Hiervoor gaf ik al aan dat m’n cursist duizelig ‘dacht’ te worden van haar bril. Duizeligheid kan echter ook ontstaan door chronische hyperventilatie. Door chronische hyperventilatie ontstaat er een zuurstoftekort in de hersens. Dat kan leiden tot duizeligheid.

Ontstekingen en duizeligheid

Duizeligheid kan ook veroorzaakt worden door een ontsteking aan het evenwichtsorgaan. Daar had een andere cursist last van waarover dit jaar nog een blog artikel vrij komt. Voor nu wil ik je vertellen dat chronische hyperventilatie ontstekingsreacties verergert. Ook dat is een onderwerp waar ik een apart blog artikel aan kan wijden. Weet voor nu dat chronische hyperventilatie ontstekingsreacties kan ergeren. Bij astma verergeren ontstekingsreacties ook als gevolg van chronische hyperventilatie.

Draaierig door voeding?

Na het eten werd ze altijd draaierig. Daardoor was het idee en de overtuiging ontstaan dat voeding de oorzaak moest zijn van deze klachten. Ze is toen allerlei diëten gaan proberen in een poging tot het verhelpen van haar duizeligheidsklachten.

Nieuw inzicht 

Tijdens het volgen van de Buteyko methode is ze zich gaan afvragen wat dan de reden moest zijn van haar duizeligheid na het eten. Na het opstaan s’ochtends had ze daar namelijk geen last van.

Door daarover na te denken wist ze een moment van de dag te identificeren waarop haar chronische hyperventilatie verergerde en haar duizeligheid ontstond. Na het eten komt haar dag altijd op gang. Dat was het moment waar ze zichzelf als gewoonte teveel ging opleggen. 

Persoonlijk gesprek, chronische hyperventilatie behandeling

Mensen komen in eerste instantie bij mij voor een chronische hyperventilatie behandeling. Ze willen hun ademhaling verbeteren en daar is een Buteyko therapeut voor. Toch gaan cursisten vaak meer met me delen omdat er een vertrouwensband ontstaat. 

Dan luister ik en stel ik open, niet oordelende en neutrale vragen. Die houding is onderdeel van wie ik ben en heb ik niet in m’n coachings opleidingen geleerd. Zo leggen we soms de vinger op de zere plek zeg maar. Zo’n gesprek kan leiden tot inzichten, of verheldering. Iedere Buteyko cursus is nieuw en uniek!

Verwante blogartikelen

Informatie Buteyko Methode, Buteyko ademhaling
Oorzaak chronische vermoeidheid, symptomen CVS
Duizelig, licht in het hoofd, wazig zien

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537