[rank_math_breadcrumb]

Hoe je van een droge mond bij stress afkomt.

Droge mond

Oorzaken en oplossingen voor een droge mond

Als je vaak last hebt van een droge mond dan is dat natuurlijk heel vervelend. In dit artikel gaan we in op de oorzaken, maar geven we ook oplossingen om dit probleem op te lossen. 

Constant een droge mond

Sommige mensen hebben de pech dat ze hier vaak last van hebben. De speekselklieren in de mond produceren te weinig waardoor je voortdurend een onprettig gevoel hebt en steeds het idee dat je wel een liter water wilt drinken. Maar als dat niet helpt dan is het zaak om te zoeken naar de oorzaak voor het krijgen van een droge mond. Als je hier vaak last van hebt dan is er wellicht iets aan de hand waar je wat aan kunt doen.

Droge mond door mondademhaling

Mondademhaling is de meest voor de hand liggende oorzaak van een droge mond. Dit veroorzaakt, of verergert een droge mond. Door weer een gewoonte te maken van neusademhaling hef je deze oorzaak op. Daar spreek ik over in de video. 🙏

YouTube video

Een droge mond door stress

Iedereen kent het wel: je krijgt iets heftigs te horen en je mond wordt droog van de schrik. Als je onder druk staat is het helemaal niet vreemd dat je een droge mond krijgt. Dit gaat vanzelf weer over als de stress verdwijnt of vermindert. Als je voortdurend onder druk staat dan is het natuurlijk een ander verhaal. Als je hier op je werk steeds last van hebt omdat je leidinggevende te hoge eisen aan je stelt dan wordt het tijd voor een goed gesprek. Of in het uiterste geval omzien naar een andere baan.

Wat zijn nog meer de oorzaken?

Als oorzaak noemden we al stress, maar ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan voor een droge mond zorgen. Als dit bij de bijwerkingen wordt vermeld of als de arts aangeeft dat dit probleem zich kan voordoen dan kun je daar rekening mee houden door wat meer water te drinken om het speeksel in de mond aan te vullen.

Droge mond door medicijnen

Een droge mond kan ook een bijwerking zijn van medicatie. Dit is waar je op moet letten. Ga je sinds het gebruik van de medicatie door je mond ademen? Dan is het van belang dat je weer een gewoonte maakt van neusademhaling. Via de individuele Buteyko cursus kan ik je daarbij helpen. 

Het zijn werkelijk honderden soorten medicatie die deze bijwerking kunnen veroorzaken waaronder: antihistaminica, hoge bloeddruk medicatie en anti depressiva. De eerste twee zijn mogelijk af te bouwen door weer binnen de medische norm te leren ademen. Anti depressiva is een ander verhaal. Hoewel dat in sommige situaties noodzakelijk kan zijn is mijn overtuiging dat hier een groot leefstijl-component zit. Dat weet ik omdat ik bijna 30 jaar geleden het anti-depressivum Seroxat slikte.

Droge mond en kanker

Een droge mond komt helaas ook vaak voor bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn als gevolg van kanker. De speekselklieren kunnen worden aangetast waardoor deze niet goed meer werken. Deze klacht treedt ook op na een chemokuur en soms ook na bestraling of immuuntherapie. Maar ook als je op dieet bent en zeker als je vast, kan dat een droge mond geven. Daarom schrijven alle diëten voor dat je gedurende de dag voldoende water drinkt. 

Een droge mond in de nacht of na het slapen

Veel mensen hebben een glas water op hun nachtkastje staan. Dat is niet voor niets, want een droge mond treedt vaak in de nacht op. Dit kan te maken hebben met medicijngebruik of bepaalde lichamelijke aandoeningen. Een bekende oorzaak is ook een kater na te veel alcohol. Als je de avond ervoor (te) veel gedronken hebt dan kan het gebeuren dat je ’s morgens wakker wordt met een droge mond. Dit probleem lost zich dan vanzelf weer op als de alcohol uit je lichaam is opgeruimd door de lever. Wat meer drinken in de ochtend kan natuurlijk helpen om het vervelende gevoel wat sneller op te lossen.

Een droge mond tijdens de overgang

De overgang bij vrouwen kan gepaard gaan met hinderlijke klachten. Behalve stemmingswisselingen, gewichtstoename en de welbekende opvliegers kan ook een droge mond zijn oorzaak vinden in de overgang. De menopauze gaat gepaard met verandering in de hormoonhuishouding bij de vrouw en dit kan onder andere leiden tot dit soort problemen. Als je hier veel last van hebt kun je dit bespreken met je huisarts. Deze kan medicatie voorschrijven om de symptomen van de overgang wat af te remmen. Soms wordt in dit soort gevallen zelfs de anticonceptiepil voorgeschreven.

Maar opnieuw 🙂 welke huisarts wijst je op het belang van neusademhaling? Ik zie continu dat cursisten daar een droge mond mee opheffen. Dat is veel fijner dan onnodig medicatie. Neusademhaling helpt je namelijk ook om beter te ontspannen. De neus is namelijk verbonden met het para-sympatische zenuwstelsel dat staat voor rust en ontspanning.

Hoe kun je een droge mond bestrijden?

Een droge mond verhelpen kan op verschillende manieren. Welke methode je kiest hangt voor een belangrijk deel af van de oorzaak van de droge mond. Een goede mondhygiëne is belangrijk. Poets minimaal twee keer per dag je tanden en gebruik flosdraad om etensresten tussen de tanden en kiezen uit te halen. Gebruik een goede tandpasta met fluoride. Laat je gebit minimaal eens in de zes maanden controleren door de tandarts en vraag hem of haar eventueel om advies. Draag je een kunstgebit? Doe dit dan ’s nachts uit en bewaar het in een glas water. En het belangrijkste: adem via je neus! Via mondademhaling verdroog je!

Droge mond en dorst

Een droge mond kan gepaard gaan met dorst. Dit kan optreden bij overmatig alcoholgebruik, maar ook bepaalde medische aandoeningen kunnen dit probleem veroorzaken. Als je geen idee hebt hoe het komt dat je een droge mond hebt, maak dan een afspraak met de huisarts om dit probleem te bespreken. Hij kan onderzoeken of er misschien een medische oorzaak is. Soms kunnen er medicijnen worden voorgeschreven waardoor de speekselproductie wordt verbeterd. De huisarts kan je ook doorverwijzen naar een KNO arts of de tandarts indien nodig.

Wat kan een extreem droge mond veroorzaken?

Er zijn aandoeningen die een extreem droge mond kunnen veroorzaken. Als je een chemo behandeling ondergaat bijvoorbeeld of als je wordt bestraald aan het hoofd of de hals. Ook chronische ziekten zoals reuma kunnen zorgen voor een droge mond. Maar er kan uiteraard ook iets mis zijn met de speekselklier.

Als er geen onderliggende oorzaak bekend is en het probleem is echt hinderlijk, dan kan een bezoek aan de huisarts duidelijkheid brengen. Bij mensen die in coma liggen of kunstmatig in slaap worden gehouden, wordt regelmatig de mond vochtig gemaakt. Dat is niet voor niets. Het is niet zeker wat iemand buiten bewustzijn meekrijgt en daarom wordt een patiënt altijd goed verzorgd, ook op dit punt.

Wat kan ik doen aan droog tandvlees?

Een droge mond kan samengaan met droog tandvlees. Dat voelt heel onaangenaam. Je kunt het probleem oplossen door meer te drinken. Drink dan vooral water en geen suikerhoudende frisdranken of vruchtensappen en zeker geen alcohol. Dit kan het probleem verergeren. Zoals je weet kun je dit probleem ook (deels) door mondademhaling te vervangen door neusademhaling. Ook als je denkt dat je continu via je neus ademt. Veel mensen zijn zich niet bewust van hoe vaak ze gedurende de dag zuchten, gapen, of een diepe teug lucht nemen.

Speekselvervangers

Als de productie van speeksel in de mond ernstig is verstoord kan er eventueel een speekselvervanger worden gebruikt. De huisarts of specialist kan dit voorschrijven. Deze middelen zijn overigens ook vrij verkrijgbaar bij de betere drogist. Het gaat in de meeste gevallen om een spray die je eenvoudig mee kunt nemen in je tas als je onderweg bent of naar je werk.

Afsluitend

Nu weet je meer over de oorzaken en gevolgen van een droge mond. Mijn advies is om te beginnen met neus-ademen als gewoonte. Dat helpt niet alleen tegen een droge mond, maar ook tegen opgetrokken schouders, snel buiten adem bij inspanning, een hoge bloeddruk en tal van andere spanningsklachten. Als je daar hulp bij nodig hebt raad ik aan om je eerst te verdiepen in de Buteyko adem methode.

Image by asierromero on Freepik

Gerelateerde blogartikelen

Voordelen van neusademhaling
Niet goed door kunnen ademen
Wakker worden met verstopte neus
Disfunctioneel ademen
Oppervlakkige ademhaling gevolgen

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537