Hyperventilatie verhelpen

Hyperventilatie verhelpen: Hyperventilatie betekent versneld ademhalen. Daarbij wordt er meer geademd dan het lichaam nodig heeft. Dat veroorzaakt stress op alle lichaamssystemen. Klachten die kunnen ontstaan zijn het het gevoel hebben dat je stikt, duizeligheid,  misselijkheid, tintelingen rond de lippen, pijn in de buik, of borst, hartkloppingen en soms zelfs flauwvallen.

De medische norm voor een rustige ademhaling is dat er per minuut ongeveer zes liter lucht de longen in- en uit stroomt. Bij een chronische hyperventilatie kan er tot wel 20 liter (of nog meer) per minuut geademd worden. Door te veel te ademen raakt het lichaam veel koolzuurgas kwijt. Dat veroorzaakt een gezondheidsklachten, want alleen in de aanwezigheid van koolzuurgas kan zuurstof opgenomen worden in je cellen.

Bij een hyperventilatie aanval wordt er soms door een zak geademd. Daar wordt het uitgeademde koolzuurgas in opgevangen. Dat adem je vervolgens weer in. Het kan zijn dat je daar wat rustiger wordt, maar de werking is beperkt. Het koolzuurgas vervliegt namelijk snel. Bovendien wordt de werkelijke oorzaak niet aangepakt. Dat is chronische hyperventilatie. Chronische hyperventilatie is alleen te verhelpen via het her-trainen van de ademhaling. Via de Buteyko therapie leer je stapsgewijs om rustiger te gaan ademen als gewoonte. Daarmee verhelp je chronische hyperventilatie en voorkom je acute hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie, hyperventilatie verhelpen

Bij chronische hyperventilatie wordt er continu teveel geademd. Vaak heb je dat zelf niet door. Je kunt dit bij jezelf herkennen al je via je borst ademt als gewoonte. Adem je ook veel via je mond en is je ademhaling hoorbaar? Dan is er waarschijnlijk sprake van chronische hyperventilatie. Om meer inzicht te krijgen kun je ook de chronische hyperventilatie test doen.

Hyperventilatie aanval ⎜Acute hyperventilatie

Een acute hyperventilatie aanval is meestal van korte duur en niet heel gevaarlijk. Toch is deze ervaring intens. Mensen denken soms dat ze dood gaan, maar dat valt gelukkig mee. Als je door een aanval te veel koolzuurgas verliest kun je wel flauwvallen.. Dat is een soort noodrem, zodat je vanzelf weer wat rustiger gaat ademen. Als je chronische hyperventileert stijgt de kans op een hyperventilatie aanval. Je bent dan geestelijk en lichamelijk minder belastbaar.

Hyperventilatie aanval

Hyperventilatie aanval

Hyperventilatie verhelpen, Buteyko ademhaling, Buteyko therapie

Via de Buteyko therapie kun je chronische hyperventilatie verhelpen. Als je daar meer over wilt weten kun je kijken op Buteyko ademhaling. Als je al verdiept hebt in de methode kun je overwegen om een Buteyko cursus te volgen.

Verwante blogartikelen

Chronische hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Paniekaanval en hyperventilatie
Ademhalingsfrequentie

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 247,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Contactgegevens

Gezonde ademhaling, De leefstijlspecialist
René van den Heuvel
H.J. SCHIMMELSTRAAT 63
3532TB UTRECHT, Nederland

info@gezondeademhaling.nl

+31 652519537

Btw id NL001939597B14 | KVKnr. 51725010

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.