[rank_math_breadcrumb]

Voorzetkamer

Voorzetkamer. Een voorzetkamer is een hulpstuk voor een inhalator, in de volksmond ook wel puffer genoemd. Met een inhalator worden medicijnen zeer fijn verdeeld om vervolgens te worden ingeademd. Hiervoor wordt in sommige gevallen een voorzetkamer gebruikt. Dit is een buisvormig opzetstuk, waarmee het mondstuk van de inhalator wordt verlengd.

Via dit apparaat bereikt de medicatie de mond. Een voorzetkamer heeft soms een ventiel in het mondstuk. Dan wordt het ook wel een inhalatie kamer genoemd. Vanuit de puffer wordt het medicijn in de voorzetkamer gespoten. Je ademt een paar keer rustig door dit apparaat en zo krijg je alle medicatie binnen.

Voorzetkamer

Waarom inhaleren met een voorzetkamer?

Het gebruik van dit apparaat heeft een groot voordeel. Je verkleint namelijk de kans op bijwerkingen die een inhalator kan hebben. Een inhalator is niet altijd even gemakkelijk te gebruiken. Je moet de puffer indrukken om de medicatie vrij te laten komen. Dat gaat heel snel. Vervolgens moet je op datzelfde moment inademen om de medicatie binnen te krijgen. Een voorzetkamer zorgt ervoor dat het inhaleren rustiger gebeurt en dat de medicatie beter verdeeld wordt.

Voorzetkamer met masker

Om de voorzetkamer goed te gebruiken, is het nodig je lippen en tanden stevig om het mondstuk te plaatsen. Voor baby’s en jonge kinderen is dit vaak niet mogelijk. Daarom wordt bij hen vaak een voorzetkamer met masker gebruikt. Het kan ook dat je het fijner vindt om dit apparaat met masker te gebruiken. Het masker moet goed op het gezicht passen, zodat het niet vervelend zit en de juiste dosis medicatie wordt afgegeven. Op die manier is het ook voor je kind of baby een fijne oplossing bij het inhaleren van medicijnen.

Effectief medicatie toedienen met een voorzetkamer

Als je rechtstreeks vanuit de inhalator medicatie inademt, komt een groot deel daarvan in je mond, keel en maag terecht. Dit kan voor vervelende bijwerkingen zorgen. Ook krijgen de longen op die manier niet de hoeveelheid medicatie die ze nodig hebben. Dit apparaat zorgt dat de medicatie wel naar de longen gaat, waar het zijn werk optimaal kan doen.

Voorzetkamer schoonmaken

Het is belangrijk de aerochamber (luchtkamer) goed schoon te houden. Dat kun je het beste doen door de het in warm sop te wassen. Doe dit in elk geval één keer per week. Als je je puffer veel gebruikt, maak je de voorzetkamer vaker schoon. Om dit apparaat schoon te maken, haal je deze helemaal uit elkaar. Als je een voorzetkamer met ventiel hebt, is het goed deze even na te kijken en als het nodig is te vervangen. Maak het apparaat schoon met een zacht doekje of sponsje. Dat voorkomt groefjes, waar medicatie in kan achterblijven. Spoel het daarna af en zet hem te drogen op een schone doek. Afdrogen wordt afgeraden, omdat het kunststof daarvan statisch wordt. De medicatie blijft dan aan de binnenkant van de voorzetkamer plakken.

Witte aanslag

Sommige geneesmiddelen geven witte aanslag op de voorzetkamer. Deze verdwijnt niet, ook als je hem steeds goed schoonhoudt. Deze witte aanslag in de aerochamber is niet schadelijk. Let er wel op dat de in- en uitstroomopeningen niet dicht gaan zitten en blijf je voorzetkamer goed schoonmaken. Soms kun je de voorzetkamer schoonmaken in de afwasmachine, maar deze manier is niet geschikt voor alle voorzetkamers. Lees daarom altijd goed de instructies in de gebruiksaanwijzing. Dat geldt ook als je de voorzetkamer wilt uitkoken om hem te desinfecteren.

Voorzetkamer kopen?

Als je een voorzetkamer voor je inhalator wilt kopen, is het goed om je eerst goed te laten informeren. Zo kun je verschillende voorzetkamers met elkaar vergelijken. Vraag altijd eerst je behandelend arts of apotheek welke voorzetkamer het meest geschikt is voor de puffer die jij gebruikt. Er zijn drie soorten inhalatoren: poederinhalatoren, dosisaerosolen en vernevelapparaten. Vraag daarom altijd welke voorzetkamer het beste bij jouw inhalator past. Voorzetkamers worden met een bepaald maximum per jaar vergoed door de basisverzekering.

Buteyko ademtherapie

Zou het niet fijner zijn om geen, of minder gedoe te hebben met een voorzetkamer? En om minder medicatie nodig te hebben. Dit is mogelijk door beter te leren ademen. Bij veel mensen is er namelijk sprake van chronische hyperventilatie zonder dit te weten. Hieronder vind je een test om je ademconditie mee te meten. Zo kun je er gelijk achter komen of er ruimte voor verbetering is in je ademhaling. Vervolgens kun je verder verdiepen in de Buteyko therapie. Als je daar vragen over hebt kun je natuurlijk altijd even contact opnemen.

Buteyko methode⎟ Buteyko cursus volgen

Ik ben René van den Heuvel. Sinds 2017 ben ik fulltime Buteyko therapeut. Ik heb al veel mensen met o.a. astma en COPD verder mogen helpen met hun gezondheid. Als je de Buteyko therapie wilt volgen dan kan dat middels een cursus. Je kunt daarvoor de online cursus volgen (met persoonlijke begeleiding), of de individuele cursus. Ik werk graag met je samen naar een betere gezondheid.

👇Laat je hieronder een berichtje achter?🍃

Gerelateerde klachten

Meet je ademconditie
Astma door stress
Longemfyseem
Longziekte COPD
6 minuten wandeltest
Cyanose

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537