[rank_math_breadcrumb]

6 minuten wandeltest

6 minuten wandeltest. Het doel van de 6 minuten wandeltest is het bepalen tot welke lichamelijke inspanning iemand in staat is. Tijdens deze test probeer je in zes minuten een zo groot mogelijke afstand te wandelen. Daarbij kan voor en na deze test nog de hartslag en en het zuurstofpercentage in het bloed gemeten worden.

De test duurt ongeveer een kwartier. Het is belangrijk om gemakkelijke schoenen aan te trekken, waarop je goed kunt lopen. Span je van te voren niet zwaar in en zorg dat je uitgerust aan de 6 minuten wandeltest begint.

Hoe gaat de 6 minuten wandeltest in zijn werk?

Voorafgaand aan de wandeltest wordt er een knijpertje op je vinger geplaatst. Hiermee worden je hartslag en het zuurstofpercentage in je bloed gemeten tijdens het wandelen. Daarnaast moet je op een schaal van 0 tot 10 aangeven hoe kortademig je bent en in hoeverre je vermoeidheid voelt in je benen. Zodra de test start begin je te lopen bij een aangegeven markering. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk wandelt, maar niet rent. Wandel in een tempo dat je zes minuten vol kunt houden.

Hulpmiddelen mogen ⎜ 6 minuten wandeltest

Als je een hulpmiddel gebruikt bij het lopen, bijvoorbeeld een rollator of een wandelstok, mag je die tijdens de test ook gewoon gebruiken. Dat geldt ook voor zuurstofapparatuur, als je daarvan afhankelijk bent. Er loopt dan iemand met je mee om het zuurstofapparaat te dragen. Tijdens de test wordt steeds aangegeven hoeveel tijd er is verstreken of hoeveel tijd je nog hebt. Zo weet je hoever je bent in de 6 minuten wandeltest.

Uitslag van de 6 minuten wandeltest

Degene die de test afneemt, geeft een seintje wanneer je mag beginnen. Zodra de stopwatch is ingedrukt, gaan de zes minuten in. Je loopt steeds van de ene markering naar de andere en weer terug. Dit doe je met behulp van lijnen, of pylonnen. Als je te vermoeid of kortademig wordt, mag je even rusten. Houd deze rustpauzes zo kort mogelijk, want de tijd blijft gewoon doorlopen.

Als de zes minuten om zijn, worden de afstand en het zuurstofpercentage genoteerd. Ook eventuele bijzonderheden worden vastgelegd. De gegevens van de zes minuten wandeltest worden naar je behandelend arts gestuurd. Die kan daaruit afleiden tot welke inspanning jij in staat bent.

Uitslag 6 minuten wandeltest verbeteren

Eerder las je hier al over kortademigheid. De wandeltest wordt dan ook veel afgenomen bij mensen met respiratoire klachten. Bijvoorbeeld bij astma en COPD. Kortademigheid, maar ook vermoeidheid in de benen beperken de uitkomst van de 6 minuten wandeltest.

Maar wat betekent dit nou concreet?

Concreet betekent dit in hoeverre je in staat bent om met je (klein) kinderen naar de speeltuin te lopen. Om ze op te kunnen tillen, op de glijbaan te zetten en onderaan weer op te kunnen vangen. De uitkomst van de wandeltest zegt eigenlijk iets over je leefkwaliteit.

Verband kortademigheid, vermoeidheid en ademhaling

Kortademigheid en vermoeide benen zijn kenmerken van chronische hyperventilatie. Dit is de onderliggende aandoening van astma en COPD. Misschien denk je dat hiervan geen sprake is bij jou. Soms kan het confronterend zijn om te ontdekken dat er sprake is van chronische hyperventilatie. Sommige mensen willen dit niet weten, of schrikken daarvan. Dat is te begrijpen. Vooral bij COPD, want bij deze aandoening wordt vaak al veel stress ervaren.

Toch wil ik je uitnodigen om de hyperventilatie test te doen die onderaan deze pagina staat. Dan kun je erachter komen dat je chronische hyperventilatie kunt verminderen. Daar wordt COPD weliswaar niet mee genezen, want dit is een progressieve ziekte. Door chronische hyperventilatie tegen te gaan kun je wel je leefkwaliteit verbeteren. 

Buteyko ademhaling ⎜ Buteyko therapie

Via de Buteyko therapie kun je kortademigheid verminderen, of verhelpen. Deze therapie is vernoemd naar longarts en professor Konstantin Pavlovich Buteyko. Deze arts stond tien jaar lang aan een laboratorium in experimentele biologie en geneeskunde. Daar heeft hij met zijn collega’s de ademhaling van duizenden gezonde en ongezonde mensen onderzocht. Dat heeft geleid tot 40 wetenschappelijke werken.

De Buteyko therapie is inmiddels verspreid over de wereld en ook in Nederland zijn er steeds meer Buteyko therapeuten te vinden. Mijn naam is René van den Heuvel en ik werk fulltime als Buteyko therapeut. Bij mij kun je de Buteyko therapie via een online cursus, of via een individuele cursus volgen.

👇Laat je hieronder een berichtje achter?🍃

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Longziekte COPD
Longemfyseem
Snel buiten adem

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

6 Comments

Benito Kollau

21 november 2020 at 11:49 am

Ik heb het gelezen en ziet er goed uit. Alles wat gedaan wordt om beter en prettiger te kunnen ademen is altijd welkom. Om eerlijk te zijn weet ik soms ook niet wat ik heb. Dan heb ik hyperventilatie, ander keer heb ik astma en last but not lease verkeerde ademhaling. Ik heb deze klachten alleen als ik in bed lig. Ik wandel soms tussen de 3 en 4 km maar ben niet moe of wat dan ook. Loop trappen en doe ook aan buikspieren… maar moe of wat dag ook…heb ik niet.
Dus…dan voel ik mij dan bijzonder,! Dit was mijn reactie op hetgeen. Fijn weekend. Groet.Benito.

  René 

  21 november 2020 at 1:28 pm

  Dankje Benito, ik heb je gemaild. Fijn weekend ook! Groet, René

maria Perquin

21 november 2020 at 1:35 pm

dank je wel Rene Prettig steeds van die mooie compacte berichten Dit ook weer leuk om toe te passen als je saturatie meter hebt dan kan je hem ook leuk buiten doen. Wat vind jij eerst een o-test met de saturatie meter en na 6 minuten de eindtest? Nu lijkt het alsof je de saturatie meter tijdens de 6 minuten om de vinger blijft houden ? Is dat zo ik zou zeggen begin en eind meting voor 6 minuten is voldoende
Wat denk jij ?

  René 

  23 november 2020 at 7:43 am

  Hi Maria, ik ben het eens met wat je zegt. De beschrijving heb ik verduidelijkt.

Danielle

22 november 2020 at 10:44 am

Dag René, ik heb je berichten met plezier gelezen, heb wel af en toe de vraag hoe werkt het dan? Ik heb al heel veel geprobeerd voor mijn ademhaling en longen. Ik ben nieuwsgierig naar wat je zou kunnen doen, maar ook sceptisch doordat er tot nu toe weinig resultaat is met alles wat ik geprobeerd heb (en die mensen/methodes beloofden ook goede dingen). Veel methodes werken in het begin, maar na een paar dagen verslechterd mijn situatie enorm. Ik heb vorige week 1 dag geprobeerd alleen door (rustig) mijn neus te ademen, de eerste dag voelde het geweldig. Daarna had ik het gevoel dat mijn longen ontploften en heb dagen last van benauwdheid en pijn aan de ademhalingsspieren gehad. Ik zou heel graag hulp willen die helpt, maar ben ook bang voor de uitwerking.

  René 

  23 november 2020 at 7:42 am

  Beste Danielle, dank voor je reactie. De ademhaling is een gevoelig systeem en dat wordt vaak onderschat. Het grijpt in op verschillende lichaamsprocessen. Als je me je nummer mailt bel ik je om dit door te spreken. Ik help je graag verder.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537