[rank_math_breadcrumb]

Hyperventilatie en hoge bloeddruk

Hyperventilatie en hoge bloeddruk kunnen met elkaar verbonden zijn. Daar lees je straks meer over. Een hoge bloeddruk is wereldwijd de belangrijkste te voorkomen oorzaak van een vroegtijdige dood. In Nederland heeft ongeveer één op de drie personen een hoge bloeddruk. Vaak blijft dat onopgemerkt, want een bloeddruk wordt niet regelmatig gemeten. Ook de symptomen worden vaak niet herkend. Bij een aanhoudend verhoogde bloeddruk kunnen symptomen duidelijker worden. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, niet goed kunnen zien, kortademigheid, pijn op de borst, en misselijkheid. Een hoge bloeddruk kan leiden tot aderverkalking, een hartaanval, beroerte, nierfalen, of een vergroot hart. 

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

De bloeddrukmeting ⎪ Hyperventilatie en hoge bloeddruk

In de meest omvangrijke ooit op dit gebied, gepubliceerd in de New England Journal for Medicine, hebben 63.910 mensen hun hoge bloeddruk laten meten met behulp van traditionele methoden. 
Dezelfde groep mensen heeft afzonderlijk de bloeddruk laten meten via een ABPM. (Ambulatory Blood Pressure Monitor). Dat is een apparaatje op zakformaat waarmee de bloeddruk regelmatig geregistreerd werd over een periode van 24 uur. De ABPM werd thuis gedragen en voerde om de 20 tot 30 minuten metingen uit.
Daarna hebben de onderzoekers deze groep over een periode van 10 jaar gevolgd.1.

Hyperventilatie en hoge bloeddruk: Traditionele meting niet meer adequaat

In deze studie werd duidelijk dat het meten van de bloeddruk met behulp van de ABPM 50% nauwkeuriger was dan de traditionele manier waarop de bloeddruk wordt gemeten. Het risico op het overlijden door een hoge bloeddruk was daarmee 50% accurater vast te stellen.

Witte jassen bloeddruk ⎪ Hyperventilatie en hoge bloeddruk

Het gebruik van een ABPM om de bloeddruk thuis, tijdens dagelijkse activiteiten en tijdens de slaap te meten, betekent ook dat variaties in de bloeddruk die worden veroorzaakt door het gebruik van traditionele bloedmetingen (in het ziekenhuis / kliniek) nauwkeuriger kunnen worden gediagnosticeerd.

Voorbeelden van die variaties zijn gemaskeerde hypertensie2. Daarbij is de bloeddruk normaal tijdens de meting, maar stijgt vervolgens weer in het dagelijks leven. Bij witte jassen bloeddruk 3 is er sprake van een verhoogde bloeddruk tijdens de meting, maar is weer normaal wanneer de persoon zich in de eigen omgeving bevindt. Dit gebeurd omdat mensen soms zenuwwachtig zijn wanneer de arts de bloeddruk opneemt.

Witte jassen bloeddruk kan leiden tot overmedicatie. Eigenlijk is er bij een hoge bloeddruk meestal sprake van overmedicatie, want bij 90% van de mensen ligt de oorzaak in hun leefstijl4.

Voor jou betekent een hoge bloeddruk ziekte. Voor farmaceuten betekent een hoge bloeddruk een verdienmodel. 

Risicofactoren voor een hoge bloeddruk: hyperventilatie en hoge bloeddruk

Risicofactoren voor een hoge bloeddruk zijn:

 • Te weinig beweging
 • Ongezond eten
 • Overgewicht en obesitas
 • Teveel alcohol
 • Slaapapneu
 • Hoog cholestrol
 • Diabetes
 • Roken
 • Chronische stress

Naast Buteyko trainer ben ik ook leefstijlcoach. Ik kan je dus helpen om die verschillende risicofactoren te reduceren. Omdat mijn specialisatie ligt op ademhaling haal ik die uit het rijtje. Die is namelijk verbonden met de ademhaling en de andere risicofactoren.

Chronische stress = chronische hyperventilatie

Stel dat je in plaats van verkeerd te ademen (chronische hyperventilatie) gezond zou ademen? Dan adem je ontspannen, gelijkmatig, via je neus en buik. Je ademhaling is  onhoorbaar en nauwelijks zichtbaar. Dat is hoe we van nature horen te ademen. Deze ademhaling is moeilijk te verenigen met chronische stress.

Chronische stress wordt begrijpelijk zodra je begrijpt wat het met je ademhaling doet. Bij chronische hyperventilatie wordt er veel via de mond geademd. Vaak ongemerkt tijdens het zuchten bij stress, of puffen met warm weer, diep inademen tijdens gesprekken, of zelfs wanneer je gewoon op de bank zit.

Onlangs schreef een cursist me dat haar geliefde haar diepe mondademhaling na-aapt als wanneer ze tv kijken. Toen werd ze hier bewust van en heeft ze contact met me opgenomen.

Hyperventilatie en hoge bloeddruk: hoge bloeddruk door hyperventilatie

Bij neusademhaling wordt er stikstofmonoxide aangemaakt in de neuspassages. Stikstofmonoxide normaliseert de bloeddruk. Het herkent ook wanneer je bloeddruk normaal is zodat het niet verder zakt dan nodig is. De stof nitroglycerine wordt ook verwerkt in geneesmiddelen voor hartpatiënten. Nadat deze stof een aantal bewerkingen in het lichaam heeft ondergaan heeft het dezelfde werking als stikstofmonoxide dat door je lichaam zelf wordt aangemaakt. Je lichaam maakt beter gebruik van stikstofmonoxide als je door je neus ademt. Zo sla je twee vliegen in een klap. Neusademhaling is namelijk de eerste stap om hyperventilatie te verhelpen. Daarbij helpt neusademhaling om je bloeddruk te normaliseren.

Hyperventilatie en hoge bloeddruk: Koolzuurgas

Je hebt ongeveer 100.000 km bloedvaten in je lichaam. Om die bloedvaten bevindt zich glad spierweefsel. Koolzuurgas zorgt ervoor dat het gladde spierweefsel ontspant, zodat je bloed makkelijk kan stromen. Koolzuurgas is dus een vaatverwijder. Van die vaatverwijdende functie maak je gebruik als je op een gezonde manier ademt.

Verkeerd ademen leidt niet alleen tot spierspanning aan de oppervlakte van het lichaam. Het dringt diep door, tot in de bloedvaten.

Als je teveel (verkeerd) ademt als gewoonte verkrampen die bloedvaten. Zo ontstaat een hoge bloeddruk.  Het hart moet dan harder werken om het bloed door het lichaam te laten circuleren.

 

Hyperventilatie, hoge bloeddruk, Buteyko therapie

Hyperventilatie, hoge bloeddruk, Buteyko therapie

 

Via de Buteyko training leer je ademoefeningen en krijg je een aantal praktische leefstijladviezen. Bijvoorbeeld op het gebied van voeding, beweging en sport. Daarmee  hersteld je ademhaling richting de medische norm en kan je bloeddruk weer normaliseren. Vage klachten zoals benauwdheid, pijn op de borst en hoofdpijn kunnen verdwijnen. Om je eerst te verdiepen in de Buteyko Methode kun je kijken op Buteyko therapie.

Verwante blogartikelen

Snel buiten adem bij inspanning
Hartoverslagen bij stress
Aderverkalking voorkomen
Hyperventilatie test
Extreme vermoeidheid en spierpijn
Overspannen zijn
Benauwdheid
Astma door stress

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

 1. Relationship between Clinic and Ambulatory Blood-Pressure Measurements and Mortality José R. Banegas, M.D., Luis M. Ruilope, M.D., Alejandro de la Sierra, M.D., Ernest Vinyoles, M.D., Manuel Gorostidi, M.D., Juan J. de la Cruz, M.Sc., Gema Ruiz-Hurtado, Ph.D., Julián Segura, M.D., Fernando Rodríguez-Artalejo, M.D., and Bryan Williams, M.D.
 2. J Clin Hypertens (Greenwich). 2007 Dec;9(12):956-63. Masked hypertension definition, impact, outcomes: a critical review. Papadopoulos DP1, Makris TK.
 3. White coat hypertension: improving the patient–health care practitioner relationship Briana Cobos, Kelly Haskard-Zolnierek, and Krista Howard
 4. Khan Academy

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537