info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Overspannen zijn herkennen⎢Wat te doen⎢praktijkvoorbeeld

Overspannen zijn is de fase voorafgaand aan burn-out. Als je de tekenen niet herkend en erkent loop je stuk op een burn-out. Van overspannenheid kun je relatief eenvoudig herstellen. Herstel van een burn-out kan een half jaar tot jaren duren. Wees er snel bij.

Overspannen zijn ⎢tekenen overspannen

Er bestaan verschillende kenmerken van overspannen zijn. Kenmerken die zich uiten in de ademhalingsspieren. Kenmerken van chronische hyperventilatie en symptomen van chronische hyperventilatie.

Kenmerken ademhalingsspieren ⎢ overspannen zijn

Bij stress gaan we zwaarder ademen. Bij overspannenheid is er sprake van chronische stress. Er wordt dan chronisch zwaar geademd. Dan is er sprake van chronische hyperventilatie. Het fenomeen over-spannen zijn kan heel letterlijk genomen worden. Bij chronische hyperventilatie worden alle ademhalingsspieren overbelast. De spieren die bij ademhaling gebruikt worden zijn het diafragma, de tussenrib spieren en de nek spieren. De nekspieren zijn vaak overbelast bij overspannen zijn. Nekklachten zijn namelijk gelinkt aan verkeerd ademen. Verkeerd ademen wordt een gewoonte bij chronische stress. Als de externe bronnen van stress verdwijnen blijft de interne stress van hyperventilatie bestaan. Als je goed wilt herstellen is het van belang om te genezen van chronische hyperventilatie.

Kenmerken chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie kun je o.a. herkennen aan:

  • Veel gapen
  • Veel zuchten
  • Een hoge ademhaling
  • Happen naar lucht
  • Veel lucht snuiven
  • Het vastzetten van de ademhaling
  • Het gevoel achter je adem te zijn
  • Benauwd raken tijdens het spraken

Chronische hyperventilatie is een epidemie in de westerse wereld.

Symptomen chronische hyperventilatie ⎢ overspannen zijn

Als je kijkt naar de symptomen van chronische hyperventilatie komen deze overeen met overspannen zijn; een gevoel van te weinig lucht, snel buiten adem bij inspanning zijn, koude handen en voeten, onderbroken slaap, jeuk op armen en / of tenen, angst zonder reden, nervositeit, geheugenverlies, concentratieverlies, geestelijke vermoeidheid, lusteloos en meer. Onderaan deze pagina wordt gelinkt naar een lijst met chronische hyperventilatie symptomen.

Praktijkvoorbeeld overspannen zijn

Onlangs had ik een directeur van een organisatie als cursist. Hij had last van de symptomen die hierboven beschreven zijn en dacht een burn-out te hebben. De uitkomst voor zijn CP test lag tussen de 15  en 18 seconden. Ik geloofde wel dat hij gezondheidsklachten had, maar een burn-out betwijfelde ik. Hij kon namelijk nog best veel. Toen realiseerde ik me dat hij in het voorstadium van een burn-out zat. Dat is overspannenheid. Ook hij besefte na het verdiepen in burn-out dat daar bij hem geen sprake van was. Mooi, want dan kun je op tijd voorkomen dat je in een burn-out raakt.

Herstellen van overspannen zijn

Bij deze cursist was er binnen vier weken sprake van herstel. Het herstel was eigenlijk al duidelijk te zien aan de stijging van zijn CP test. Die steeg tot boven de 35 seconden. Hij had o.a. last van tintelingen van top tot teen. Een soort van vervelende prikkelingen tot aan zijn hoofdhuid. Die zijn veel minder geworden. Ook had hij veel last van snel buiten adem zijn tijdens inspanning. Dit was een uitspraak van hem:

Van de week ben ik gaan sporten en ik heb in geen eeuwen zo goed kunnen ademen.

Buteyko ademhaling ⎢Buteyko methode

De cursist waar je hierboven over las is de Buteyko cursus komen volgen. Via Buteyko therapie kun je daar meer over lezen. Je kunt ook overwegen om de Buteyko cursus te volgen. De Buteyko cursus bestaat uit een chronische hyperventilatie behandeling.

Ik ben blij dat ik nu ook iemand heb mogen helpen om een burn-out te voorkomen.

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie symptomen
Project burnout
Burnout, niemand snapt het

Business photo created by creativeart – www.freepik.com

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Longverzorging via de online Buteyko cursus

ONLINE BUTEYKO CURSUS
€ 197,-
Meer info

Individuele Buteyko cursus

Dit is de fysieke, offline variant.
Tarief € 375,-.
Voor vragen of aanmeldingen: info@gezondeademhaling.nl.