[rank_math_breadcrumb]

Overspannen zijn herkennen⎢Wat te doen⎢praktijkvoorbeeld

Overspannen zijn is de fase voorafgaand aan burn-out. Als je de tekenen daarvan herkent voorkom je dat je stuk loopt op een burn-out. Van overspannenheid kun je relatief eenvoudig herstellen. Herstel van een burn-out kan een half jaar tot jaren duren. Wees er daarom snel bij.

Hier lees je over het effect van overspannen zijn op de ademhalingsspieren en het hoe overspannen zijn voelt. Aan het eind van dit stukje wordt er een oplossing aangeboden.

Kenmerken overspannen zijn 

Bij stress gaan we sneller ademen en bij overspannen zijn wordt er continu snel geademd. Er is dan sprake van chronische hyperventilatie. Over-spannen zijn kan dus goed vanuit de ademhaling benaderd worden.

De spieren die bij ademhaling gebruikt worden zijn het diafragma, de tussenrib spieren en verschillende spieren in de nek. Bij overspannen zijn kunnen deze spieren overbelast raken. Dat leidt bijvoorbeeld tot een stijve, pijnlijke nek en schouders en een middenrif dat vast zit. Deze klachten kunnen samengaan met o.a. hoofdpijn en een gebrek aan concentratie.

Hoe voelt overspannen zijn?

Hoe voelt overspannen zijn?

Onrustig, gejaagd, nerveus⎟
Hoe overspannen zijn voelt

Verkeerd ademen, ofwel chronische hyperventilatie, – leidt tot overspannen gevoelen. Wanneer je jezelf onrustig voelt adem je sneller dan normaal. Als je jezelf continu onrustig voelt dan begint chronische hyperventilatie te ontstaan. Als je dat op tijd herkent kun je veel gezondheidsproblemen voorkomen.

Mensen die zichzelf omschrijven als doorzetter voelen dit vaak niet aan, of negeren dat onrustige gevoel. Hoewel doorzettingsvermogen een goede eigenschap kan zijn heeft deze eigenschap ook een valkuil. Als je continu blijft doordenderen dan kan de onrust overgaan in gejaagdheid, nervositeit en prikkelbaarheid. Dat is geen cadeau voor jezelf.

Om dat gevoel een beetje tot rust te krijgen kun je gaan consumeren door bijvoorbeeld te gaan eten of een fles wijn open te trekken. Een andere mogelijkheid is om te kijken naar de oorzaak van je onrust. En no worries, je hoeft dit niet te ver-psychologiseren. Je kunt simpelweg beginnen met je ademhaling.

Externe factoren van overspannen zijn

In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkelden de psychiaters Thomas Holmes en Richard Rahe een schaal waarmee stress gemeten kon worden. Met deze test kon stress beter begrepen worden. Als je kijkt naar deze pdf dan zie je daar verschillende externe vormen van stress staan.

Al deze vormen van stress hebben invloed op onze ademhaling. Hoewel we niet altijd invloed op deze stressfactoren hebben kun je wel wat met je ademhaling. Daarmee bedoel ik het verhelpen van chronische hyperventilatie. Zodra je dat gedaan hebt kun je stress van de buitenwereld veel beter aan. Onderaan deze pagina een hyperventilatietest om chronische hyperventilatie mee te kunnen vaststellen.

Kenmerken chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie kun je ook herkennen via een aantal kenmerken.

 • Veel gapen
 • Veel zuchten
 • Een hoge ademhaling
 • Happen naar lucht
 • Veel lucht snuiven
 • Het vastzetten van de ademhaling
 • Het gevoel hebben dat je achter je adem bent.
 • Benauwd raken tijdens het spreken

Symptomen chronische hyperventilatie ⎢ overspannen zijn

Als je kijkt naar de symptomen van chronische hyperventilatie komen deze overeen met overspannen zijn; een gevoel van te weinig lucht, snel buiten adem bij inspanning zijn, koude handen en voeten, onderbroken slaap, jeuk op armen en / of tenen, angst zonder reden, nervositeit, geheugenverlies, concentratieverlies, geestelijke vermoeidheid, lusteloos zijn en meer. Onderaan deze pagina vind je een blogartikelen met alle hyperventilatie symptomen.

Praktijkvoorbeeld overspannen zijn

Onlangs had ik een directeur van een organisatie als cursist. Hij had last van de symptomen die hierboven beschreven zijn en dacht een burn-out te hebben. De uitkomst voor zijn CP test lag tussen de 15  en 18 seconden. Ik geloofde wel dat hij gezondheidsklachten had, maar zag daar niet direct een burn-out in. Hij kon namelijk nog best veel. Toen realiseerde ik me dat hij in het voorstadium van een burn-out zat. Dat is overspannenheid. Ook hij besefte na het verdiepen in burn-out dat daar bij hem geen sprake van was. Gelukkig maar, want overspannenheid is makkelijker te verhelpen dan burn-out.

Herstellen van overspannen zijn

Bij deze cursist was er binnen vier weken sprake van herstel. Het herstel was eigenlijk al duidelijk te zien aan de stijging van zijn CP test. Die steeg tot boven de 35 seconden. Hij had o.a. last van tintelingen van top tot teen. Een soort van vervelende prikkelingen tot aan zijn hoofdhuid. Die zijn veel minder geworden. Ook had hij veel last van snel buiten adem zijn tijdens inspanning. Dit was een uitspraak van hem:

Van de week ben ik gaan sporten en ik heb in geen eeuwen zo goed kunnen ademen.

Buteyko ademhaling ⎢Buteyko methode

Wil jij ook je spanningsklachten verhelpen door chronische hyperventilatie te verhelpen? Dat is mogelijk via de Buteyko adem therapie. Ik ben René van den Heuvel en sinds 2014 ben ik Buteyko therapeut. Ik geef een individuele cursus volgen, of een online cursus. Via de Buteyko therapie leer je stapsgewijs rustiger te ademen als gewoonte. Dat leidt tot ontspanning in lichaam en geest en het voorkomen van verergering van je gezondheidsklachten.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Extreme vermoeidheid en spierpijn
Project burnout
Burnout, niemand snapt het
Oxazepam afbouwen

Er komt een afbeelding tevoorschijn als deze pagina gepost is in social media. 
De betreffende afbeelding is afkomstig van
Business photo created by creativeart – www.freepik.com

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537