[rank_math_breadcrumb]

Buikvet verliezen via buikademhaling

Buikvet verliezen. Een tijdje terug had ik een cursist die het sportvasten dieet heeft gevolgd. Een sportieve man die meedeed met Mud Master sportevenementen en fanatiek heeft gebokst. Het sportvasten dieet zou slanker, fitter en energiek maken. Bij hem was dat niet het geval. Kort na dat dieet kreeg hij veel last van hyperventilatie. In de sportschool kon hij een oude man (met hem vergeleken dan) niet meer bijhouden op de fiets. Dit vanwege zijn kortademigheid.

Buikvet verliezen door sportvasten een goed idee?

Sportvasten is een extreem dieet. Het dieet duurt tien dagen. Daarbij wordt er dagelijks gesport en vier van de tien dagen worden er alleen maar sapjes gedronken. Er zullen vast mensen zijn die goede ervaringen hebben met dit dieet, maar bij chronische hyperventilatie raad ik het niet aan. Chronische hyperventilatie is een vorm van stress. Bij stress ben je minder belastbaar en kun je zo’n dieet minder goed aan. Ook al ben je nog zo’n doorzetter: als het lichaam niet meer kan dan stopt het gewoon.

Afvallen is effectiever als je bepaalde gewoonte’s veranderd. Daarmee bedoel ik gewoonten en gedrag wat leidt tot gewichtstoename. Dat kan heel concreet te maken hebben met voeding, maar ook met stress. Bij stress is het bijvoorbeeld van belang dat je emotie eten de baas wordt. Hierover spreek ik omdat ik ook ben opgeleid als leefstijlcoach en personal trainer. Vanuit die achtergrond en vanuit m’n praktijk heb ik ervaring in het begeleiden bij het afvallen.

Over (naar mijn idee) extreme diëten sprak ik met iemand in m’n vriendenkring. Hij was het eens met het belang van gedragsverandering, maar zijn redenering was dat je zo’n dieet kunt doen om een slag te maken in het afvallen. Dan kun je daarna wel de gewoonten veranderen die tot gewichtstoename hebben geleid. Ik vraag me af of dat handig is, want je begint dan toch met een quick fix. Komt die gedragsverandering daarna wel daadwerkelijk op gang? Ik betwijfel het.

En waarom zou je niet bij de basis beginnen? Dat is je ademhaling. Als je rustig ademt als gewoonte ben je veel relaxter. Het is bekend dat een dieet meer effect heeft wanneer je niet al te veel stress ervaart. Als je goed leert te ademen als gewoonte, dan helpt dat je met afvallen, maar ook op tal van anderen gebieden. Enkele voorbeelden daarvan zijn beter slapen, meer energie en een verbeterd concentratievermogen.

De CP ademtest ⎟ buikvet verliezen

Als je overweegt om toch zo’n heftig dieet te beginnen doe dan in ieder geval even de CP test. Bij een ochtend CP (net nadat je wakker wordt) onder de 15 seconden is er sprake van chronische hyperventilatie. Dan ben je minder belastbaar dan iemand met een medisch gezien normale ademhaling. Als je daar een schepje bovenop doet met zo’n dieet, dan lijkt me dat geen goed idee.

Hieronder vind je de CP test op video

YouTube video

 

Buikvet verliezen en sleutels tot gewichtsverlies

Ik las een artikel van een vrouw die vier kilo is afgevallen via sportvasten. Ze vertelde dat wanneer de zon begint te schijnen de verleidingen van de stad weer op de loer liggen. Dan zit je al snel weer in het park met kaas, stokbrood en wijn om vervolgens tegen je vriendin te zeggen “Schat, wij hebben levenslang”. Met andere woorden laten we het maar opgeven, het gaat nooit lukken om af te vallen.

Sociale eetgewoonten

Wat je hierboven las is een voorbeeld van mensen die weer in hun oude gewoonten vervallen. En dat terwijl het ook gezellig is om samen in het park te zitten met gezond en lekker eten. Hoe er omgegaan wordt met sociale gewoonten is misschien wel belangrijker dan alle verschillende diëten uit te pluizen. Als er in een gezin bijvoorbeeld regelmatig wordt gefrituurd, cola wordt dronken, chips gegeten etc… Gooi dan maar eens je voeding om..

Aansluiten bij wat iemand al weet.

Als ik het over voeding heb sluit ik aan op wat de persoon al weet. Welke gezonde voeding wordt er bijvoorbeeld al gegeten door de persoon of binnen het betreffende huishouden. Of welke gezonde voeding is er eerder gegeten. Mensen zijn echt niet dom en weten over het algemeen wel wat een beetje gezonde voeding is. De uitdaging zit vooral in het veranderen van gewoontes en om het stress eten tegen te gaan.

Qua voeding kun je via kleine stapjes grote verbeteringen realiseren. Als dat eenmaal op gang is kan er een verdieping plaatsvinden. Het is vaak een te grote verandering als je in één keer een heel eetpatroon probeert om te gooien. Dat veroorzaakt stress. Je kunt dus het beste beginnen met kleine veranderingen die consistent zijn vol te houden en aansluiten bij wat je al weet. Bij specifieke hulpvragen kan het goed zijn om een diëtist in te schakelen.

Portiecontrole

Dit is eigenlijk heel simpel. Ben jij een grote opschepper tijdens het eten? Dan zul je grote porties voeding consumeren. Probeer eens een kleiner bord. Dan eet je automatisch minder. Je kunt natuurlijk ook gewoon minder opscheppen, of vooraf minder eten koken. Bovendien kun je daar ook van genieten als je bewust en mindfull eten.

Stress / emotie eten

In m’n praktijk hoor ik regelmatig dat er ongezond gegeten wordt tijdens stress. Er moet als het ware iets in. Dat is een poging om een bepaalde behoefte te vervullen en op deze manier lukt dat niet echt. Wanneer eet jij uit stress? Neem je na je werk snel de afslag bij de benzinepomp om wat lekkers te snaaien? Eet je wanneer je je alleen voelt, of troost nodig hebt? Wellicht probeer je een emotie te onderdrukken? 

Wat zit er in de kastjes?

Je zou kunnen zeggen dat spijsvertering bij de ogen begint. Als je ongezond eten in huis hebt dan zul je het opeten ook. Dat is waarom leefstijl-coaches bij mensen thuis in de kastjes komen kijken.

Buteyko ademtraining

Ademhalen is de brug tussen lichaam en geest. Wil jij afvallen, maar zitten je emoties in de weg? Dan is het van belang om eerst tot rust te komen. Eerst die stress eruit via ontspanning en rustig ademen. Dat is de eerste stap. Ontspanning is de basis voor gewichtsbeheersing. In dit filmpje leg ik met een knipoog uit dat je zonder chronische hyperventilatie echt veel beter kunt ontspannen.

YouTube video

Buteyko ademtraining volgen

Tegenwoordig is afvallen iets anders dan 25 jaar geleden. Ik ga uit van de veronderstelling dat er vandaag de dag veel meer stress ervaren wordt. Stress maakt het moeilijk om af te vallen. Stress uit zich in chronische hyperventilatie. Chronische hyperventilatie kun je nu via deze ademtest vaststellen. Vervolgens kun je een besluit nemen om de offline Buteyko cursus te volgen, of de online cursus te volgen. Via deze cursus leer je om ontspannen via je buik te ademen en dat als gewoonte. Die ontspanning maakt het makkelijker om af te vallen.

Waar een wil is is een weg.

Gerelateerde blogartikelen

Veel boeren en maagzuur
Winden laten en opgeblazen gevoel
Prikkelbare darm syndroom en stressvol ademen
Colitis ulcerosa en stress

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537