info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Astma door stress ⎢Je kunt zonder luchtwegverwijders

Als je vaker m’n blogartikelen leest weet je dat we door stress zwaarder gaan ademen. Hier vind je aanvullende informatie over astma door stress.

Astma door stress ⎢ Hyperventileren door stress

Als je voor een moment, of een korte periode last hebt van stress dan is er niks aan de hand. Je zult weer rustiger gaan ademen zodra de stress verdwenen is. Zodra er sprake is van chronische stress adem adem je continu zwaarder dan nodig is. Dan is er sprake van chronische hyperventilatie. Bij chronische hyperventilatie blijf je zwaar ademen, ook als de stressvolle gebeurtenis al achter de rug is. 

Chronische hyperventilatie gezondheidsklachten

Hyperventilatie is een vorm van stress op je luchtwegen. Bij astma is dat ook altijd het geval. De onderliggende aandoening bij astma is namelijk chronische hyperventilatie. Onderaan deze pagina vind je een link waarin dat wetenschappelijk onderbouwd wordt. Benauwdheid, snel buiten adem zijn, een tekort aan lucht voelen en een beklemmend gevoel op de borst. Dit zijn symptomen die je tot nut toe altijd aan je astma toerekende. Doordat je deze symptomen altijd toerekende aan het verkeerde ziektebeeld denk je dat het je astma is. Puffers zijn vaak niet nodig als je de werkelijke oorzaak aanpakt. De werkelijke oorzaak is namelijk chronische hyperventilatie. Steeds meer artsen erkennen dit waaronder Professor dr. Konstantin Pavlovich Buteyko.

Buteyko therapie

Professor Buteyko was een vooraanstaand arts in het voormalige Sovjet Unie. In Akademgorodok heeft hij tien jaar lang aan het hoofd gestaan van een laboratorium in experimentele biologie en geneeskunde. Hij ontdekte dat mensen door het verhelpen van chronische hyperventilatie afkwamen van de meest ernstige vormen van astma. Op basis van zijn bevindingen heeft hij een therapie ontwikkeld die later naar hem is vernoemd. 

Deze therapie bestaat uit een stukje theorie over de ademhaling. De meeste mensen hebben namelijk compleet verkeerde overtuigingen over de werking van de ademhaling. Daarmee worden de gezondheidsklachten in stand gehouden. Deze belemmerende overtuigingen gaan we dus eerst doorbreken o.b.v. van anatomie, fysiologie en wetenschap. Daarna leer je een aantal ademhalingsoefeningen om rustiger te leren ademen als gewoonte. Verder wordt de Buteyko therapie ondersteund met praktische leefstijl adviezen op het gebied van voeding, beweging, slapen, sport en technologie.

Astma door stress ⎢Rol kooldioxide

Hiervoor hadden we het even over onjuiste overtuigingen over de ademhaling. Een voorbeeld van zo’n onjuiste overtuiging gaat over kooldioxide. Daarvan wordt gedacht dat het een giftig gas is en dat we dit zo snel mogelijk moeten uitademen. Hier zit echter een nuance in. Bij chronische hyperventilatie wordt er te veel van dit gas uitgeademd. Kooldioxide zorgt ervoor dat het gladde spierweefsel om de luchtwegen kan ontspannen. Bij een tekort aan kooldioxide in de longen verkrampen de luchtwegen en gaat ademen moeizaam. Zo ontstaan astma symptomen. Door het herstellen van chronische hyperventilatie worden de kooldioxide concentraties weer teruggebracht naar de medische norm. De luchtwegen kunnen zich dan weer openen. Dat maakt pufjes overbodig

Ontstekingsremmers astma afbouwen

Ook de ontstekingsremmers zijn af te bouwen. Misschien is dat een eng idee als je al lang afhankelijk bent van deze medicatie. Het afbouwen gebeurd echter zorgvuldig en in overleg met je arts. Vraag je longarts maar eens naar de Buteyko therapie. Steeds meer longartsen kennen deze therapie. De reguliere zorg is echter een beetje ondergesneeuwd door protocollen en werkwijzen. Daarom wordt de Buteyko Methode niet pro-actief geadviseerd.

Buteyko ademhaling ⎢ Buteyko therapie

René van den Heuvel

René van den Heuvel

 

Ik ben René van den Heuvel. Sinds 2014 ben ik Buteyko therapeut. Via deze therapie heb ik mijn gezondheidsklachten verholpen. Lees hier mijn verhaal. Ik kan je helpen om je astma klachten te verhelpen. Dat is mogelijk via de individuele cursus, of de online cursus. 

Astma door stress

Astma door stress

Astma door stress

Gerelateerde blogartikelen

Snel buiten adem bij inspanning
Astma vermoeidheid
Buteyko wetenschappelijk onderzoek
Buteyko medicatie protocol

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Longverzorging via de online Buteyko cursus

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Op jouw moment te volgen en in eigen tijd.
1 op 1 coaching is inbegrepen.
€ 197,-
Meer info

Individuele Buteyko cursus

Dit is de fysieke, offline variant.
Wordt gegeven in de stad Utrecht.
Tarief € 375,-.
Info, of aanmelden:
info@gezondeademhaling.nl.

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.