Pijnlijke nek en schouders door stress

Pijn in de nek en schouder: Door stress zijn deze klachten anders dan een eeuw geleden. Toen werd er ook stress ervaren, want dat is in principe een natuurlijke ingebouwde reactie. Het probleem is dat de hoeveelheid stress waaronder veel mensen tegenwoordig leven schadelijk is.

Zorgverleners trekken aan de bel 

Onlangs zag ik een artikel van oktober 2018 uit de Volkskrant voorbij komen. Daarin pleit een huisarts ervoor dat aan patiënten beter  uitgelegd moet worden dat stress ziekmakend kan zijn. De cardiologe Petra Kuijpers probeert stress al 25 jaar op de agenda te krijgen. Onlangs had ik een aanmelding van een cursist waarvan de fysiotherapeut vertelde dat zijn schouderklachten te maken hebben met zijn stressvolle ademhaling

Opgetrokken schouders, bewustwording

Eerst heel praktisch. Wat gebeurd er met je bij stress? Dan ga je jezelf als het ware schrap zetten door de schouders op te trekken. Dan wordt  een ontspannen buikademhaling moeilijk. Begin eens met het bewust worden van de momenten waarop je je schouders optrekt, of aanspant. En nog beter, schrijf die momenten op. Kijk daar later nog eens naar om er echt bewust van te worden.

Sleutelbeenademhaling: pijn in nek en schouder stress

Bij stress versnelt en verzwaart de ademhaling. Dat is onderdeel van de natuurlijke vecht, of vlucht reactie. De hersens maken daarin geen onderscheid tussen een levensbedreigende situatie, of wanneer je een te volle agenda hebt. In de oertijd kwamen dit soort levensbedreigende situaties regelmatig voor. Toen was het vechten of vluchten wanneer men door een beer werd aangevallen. Nadat het gevaar was geweken waren de mensen weer in staat om te chillen. Dat ging automatisch.  

Bewust die relax knop indrukken

Ik zie vaak mensen die moeite hebben om automatisch te ontspannen wanneer ze niets doen. Dan is het van belang om weer bewust die relax stand “aan” te zetten. Dat kan echt iets zijn dat je weer moet leren. Vervolgens is het de bedoeling dat dat weer iets wordt wat je onbewust doet. Buteyko ademtraining biedt praktische oplossingen voor dit probleem. 

Sleutelbeenademhaling: Pijn in nek en schouder stress

Bij een sleutelbeenademhaling zit je hoog in je ademhaling. Dat wordt ook wel cervicale ademhaling genoemd. Bij zo’n hoge ademhaling trek je je borst omhoog met de scalenes. Dat zijn de nekspieren die verbonden zijn met de bovenste twee ribben. Op de inademing wordt de borst via deze spieren omhoog getrokken. Om te voorkomen dat het hoofd naar voren valt wordt het hoofd stabiel gehouden met een andere ademhalingsspier in de nek. Dat is de sternomastocleidoideus spier. Bij inspanning is het normaal dat je overschakelt op sleutelbeenademhaling. Medisch gezien is het niet normaal als je vanuit rust een gewoonte hebt gemaakt van een hoge ademhaling. Er ontstaat dan ontzettend veel spanning op de nekspieren. Dat veroorzaakt spanningsklachten in de nek en schouders. Dat kan zelfs doortrekken naar de arm.

Buikademhaling geeft verlichting, pijn in nek en schouders stress

Via een gezonde buikademhaling ontlast je de nek en schouders. Bij een gezonde ademhaling is je nek lekker zacht en hangen je schouders ontspannen langs je ribben. Dat scheelt pijn, ongemak en moeite.

Wil je hier meer over weten?

Dan hoor ik dat graag van je. Ik ben namelijk ook opgeleid tot personal medical trainer en verdiep me in verschillende beweegvormen die te maken hebben met een goede lichaamshouding. Een medisch gezien normale ademhaling is essentieel in het voorkomen, of herstellen van klachten aan het beweegapparaat.

Buteyko ademhaling, Buteyko therapie, Buteyko Methode

Sinds 2017 heb ik er een fulltime job van kunnen maken om mensen via Buteyko ademhaling te begeleiden naar een gezonde ademhaling. Mocht je nog niet op de hoogte zijn van deze therapie verdiep je dan gerust verder. Als je besluit om deze methode te leren kun je overwegen om een Buteyko cursus te volgen.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     197,00
    Add to Cart

Verwante blogartikelen

Chronisch hoesten, schouderklachten en hyperventilatie
Zere onderrug
Nekpijn en de sternocleidomastoideus spier
Schouderklachten en hoesten
Extreme vermoeidheid en spierpijn

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.