Trauma, dodenherdenking en chronische stress

Vergeleken met veel andere landen is Nederland een mooi land waar we in vrijheid kunnen leven. Of is Nederlanden een land waar we in vrijheid ‘konden’ leven? Vandaag herdenken we in ieder geval de burgers en militairen die gestorven zijn voor onze vrijheid. Dit doen we samen en daarmee wordt onze behoefte aan eenheid en verbondenheid vervuld. We zijn dan even geen individu. En voor sommigen; We zijn dan even niet alleen.

Betekenis geven aan omstandigheden

Toen ik jaren geleden dicht tegen een burn-out aanzat, las ik het boek van de Holocaust overlevende Victor Frankl; “De zin van het bestaan”. Victor Frankl was een psychiater en gevangene in een concentratiekamp. In die omstandigheid probeerde hij betekenis te geven aan zijn leven. Een bijzonder boek.

Net zoals de film Schindlers list die ik als tiener met m’n klasgenoten bekeek. Ik wist dat we naar een heftige film gingen, maar voor mij was het gewoon een film. Tijdens die film stonden er veel ouderen, om hun redenen, rustig op en verlieten de bioscoop. Ik keek er ernaar met open ogen. Een beetje als een baby. Wat er gebeurde begreep ik niet, maar ik voelde het wel.

En nu weer vooruit op de tijdlijn; Na dat boek van Victor Frankl heb ik destijds een voormalig concentratiekamp in Duitsland bezocht. Ik ontdekte hoe mensonterend mensen daar om het leven kwamen en de massa psychose die zich daar voltrok. En dan nog weet je nog maar een klein deel van wat mensen daar werkelijk hebben meegemaakt. Dit heeft kunnen ontstaan door propaganda waarvan achteraf gezegd werd: “Wir haben es nicht gewusst..”.

Harde killers en soft killers

Bevrijdingsdag gaat over de bevrijding van een oorlog als moordenaar. Heel direct. Een bom en je bent dood. Oorlog is een harde killer waarbij veel mensen snel om het leven komen. Er wordt in acute stress wordt geleefd. Dit is zo heftig dat er na de oorlog nog chronische stress bij de overlevenden achterblijft. 

Hoe zit dat eigenlijk met chronische stress? Hoe vrij zijn we eigenlijk wanneer we 24 uur per dag stress ervaren die ons gevangen houdt? Chronische stress is een soft killer. Het kan beetje bij beetje een stukje van je leven nemen.
 
Chronische stress uit zich in chronische hyperventilatie en dat verergert symptomen van chronische ziekten. Vandaag de dag leiden 8,8 miljoen Nederlanders aan een chronische ziekte. Voor de 2e wereldoorlog was de omvang van dit probleem nog niet zo groot. 8,8 miljoen Nederlanders met een chronische ziekte = een probleem.

Tegenwoordig leveren velen een strijd tegen chronische stress en chronische ziekten, waaronder ouderen die WOII als kind hebben meegemaakt. Dat doet me denken aan de uitspraak: “Je kunt een kind wel uit de oorlog halen…”

Jouw lijf = jouw territorium = jouw land

Ontspanning en een rustig automatisch ademhalingspatroon helpt om chronische stress tegen te gaan. Toen ik in India was, deed ik tijdens een Yogales een ontspanningsoefening. Daarbij zei de leraar dat je lichaam je land is en je lijf je territorium. Jij bent de koning(in) van je land en moet eigenaarschap nemen over je land. Hoewel we een ontspanningsoefening deden ging m’n hart sneller kloppen door de inzichten die ik kreeg. Ik dacht aan de politiek en oorlogen waar we weinig invloed op hebben. Op de gezondheid van je land (je lichaam) hebben we dat wél. En daar begint het allemaal. Met hetgeen waar wij wel invloed op hebben.

Morgen de kaders verbreden?

Het is belangrijk om de slachtoffers te herinneren en erbij stil te staan dat een oorlog niet meer mag voorkomen. Maar hoe zit het eigenlijk met onze interne wereld? Veel mensen ervaren om verschillende redenen onrust, strijd, of zelfs een oorlog vanbinnen. Dat uit zich in chronische stress. Dat is te verhelpen, maar daar is meer voor nodig dan twee minuten van je tijd… Zonder chronische stress kunnen we het winnen…

Gerelateerd blogartikel

Trauma

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Meer info

INDIVIDUELE BUTEYKO CURSUS
Fysieke offline variant
In de stad Utrecht
 € 375,-.
Meer info
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.