info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Trauma, dodenherdenking en chronische stress

Vergeleken met veel andere landen is Nederland een mooi land waar we in vrijheid kunnen leven. Vandaag herdenken we de burgers en militairen die gestorven zijn voor onze vrijheid. Dit doen we samen en daarmee wordt onze behoefte aan eenheid en verbondenheid vervuld. We zijn dan even geen individu. En voor sommigen; We zijn dan even niet alleen.

Betekenis geven aan omstandigheden

Toen ik me jaren geleden alleen voelde en dicht tegen een burn-out aanzat, las ik het boek van de Holocaust overlevende Victor Frankl; “De zin van het bestaan”. Victor Frankl was een psychiater en gevangene in een concentratiekamp. In die omstandigheid probeerde hij betekenis te geven aan zijn leven. Een bijzonder boek dat mij raakte.

Net zoals de film Schindlers list die ik als tiener met m’n klasgenoten bekeek. Ik wist dat we naar een heftige film gingen, maar voor mij was het nog steeds gewoon een beetje een film. Tijdens die film stonden er veel ouderen, om hun redenen, rustig op en verlieten de bioscoop. Ik keek er open naar, een beetje zoals een baby. Wat er gebeurde begreep ik niet, maar ik voelde het wel.

En nu weer vooruit op de tijdlijn; Na dat boek van Victor Frankl heb ik destijds een voormalig concentratiekamp in Duitsland bezocht. Ik ontdekte hoe mensonterend mensen daar om het leven kwamen en de massa psychose die zich daar voltrok. En dan nog weet je nog maar een klein deel van wat mensen daar werkelijk hebben meegemaakt. 

Harde killers en soft killers

Bevrijdingsdag gaat over de bevrijding van een oorlog als moordenaar. Oorlog is een harde killer waarbij veel mensen snel om het leven komen. Daarbij wordt er in acute stress wordt geleefd. Na een oorlog slaat dat bij de overlevenden om naar chronische stress.

Hoe zit dat eigenlijk met chronische stress? Hoe vrij zijn we eigenlijk wanneer we 24 uur per dag stress ervaren die ons gevangen houdt?
Chronische stress is een soft killer. Het kan beetje bij beetje een stukje van je leven nemen.
 
Chronische stress uit zich in chronische hyperventilatie en dat verergert symptomen van chronische ziekten. Vandaag de dag leiden 8,8 miljoen Nederlanders aan een chronische ziekte. Voor de 2e wereldoorlog was de omvang van dit probleem nog niet zo groot. 8,8 miljoen Nederlanders met een chronische ziekte = een probleem.

Tegenwoordig leveren velen een strijd tegen chronische stress en chronische ziekten, waaronder ouderen die WOII als kind hebben meegemaakt. Dat doet me denken aan de uitspraak: “Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je de oorlog (Lees: chronische stress en) uit een kind?” Daar is dit blog artikel over trauma’s aan gerelateerd.

Je land, je territorium en je lijf

Ontspanning en een rustig automatisch ademhalingspatroon helpt om chronische stress tegen te gaan. Toen ik in India was, deed ik tijdens een Yogales een ontspanningsoefening. Daarbij zei de leraar dat je lichaam je land is en je lijf je territorium. Jij bent de koning(in) van je land en moet eigenaarschap nemen over je land. Hoewel we een ontspanningsoefening deden ging m’n hart sneller kloppen door de inzichten die ik kreeg. Ik dacht aan de politiek en oorlogen waar we weinig invloed op hebben. Op de gezondheid van je land (je lichaam) hebben we dat wél.

Morgen de kaders verbreden?

Het is belangrijk om de slachtoffers te herinneren en erbij stil te staan dat een oorlog niet meer mag voorkomen. Maar hoe zit het eigenlijk met onze interne wereld? Veel mensen ervaren om verschillende redenen onrust, strijd, of zelfs een oorlog vanbinnen. Dat uit zich in chronische stress. Dat is te verhelpen, maar daar is meer voor nodig dan twee minuten van je tijd…Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

AANMELDEN GRATIS ONLINE TRAINING

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

INDIVIDUELE CURSUS
3 ademconsulten van 1,5 uur
Levenslange coachings garantie
Inclusief werkboek / ebook / videomateriaal
€ 375,-
Meer info

GROEPSCURSUS
9   nov: 10:30 – 13:30
16 nov: 10:30 – 13:30
Meer info

ONLINE BUTEYKO CURSUS
€ 197,-
Meer info