[rank_math_breadcrumb]

Trauma, dodenherdenking en chronische stress

Vergeleken met veel andere landen is Nederland een mooi land waar we in vrijheid kunnen leven. En we hebben een paar minuutjes van ons leven gewijd aan de burgers en militairen die gestorven zijn voor onze vrijheid. Dit doen we samen en daarmee wordt onze behoefte aan eenheid en verbondenheid vervuld. We zijn dan even geen individu. En voor sommigen; We zijn dan even niet alleen.

Betekenis geven aan omstandigheden

Toen ik jaren geleden dicht tegen een burn-out aanzat, las ik het boek van de Holocaust overlevende Victor Frankl; “De zin van het bestaan”. Victor Frankl was een psychiater en gevangene in een concentratiekamp. In die omstandigheid probeerde hij betekenis te geven aan zijn leven. Een bijzonder boek.

Ik herinner ook de film Schindlers list. Deze film keek ik als tiener met m’n klasgenoten. Ik wist dat we naar een heftige film gingen, maar voor mij was het gewoon een film. Tijdens die film stonden er veel ouderen, om hun redenen, rustig op en verlieten de bioscoop. Ik keek er ernaar met open ogen. Wat er gebeurde begreep ik niet, maar ik voelde het wel.

Na dat boek van Victor Frankl heb ik destijds een voormalig concentratiekamp in Duitsland bezocht. Ik ontdekte hoe mensen daar om het leven kwamen en de massa psychose die zich daar voltrok. En dan nog weet je nog maar een klein deel van wat mensen daar werkelijk hebben meegemaakt. Dit heeft kunnen ontstaan door propaganda waarvan achteraf gezegd werd: “Wir haben es nicht gewusst…“.

Dat is nu anders. We leven nu in een informatie tijdperk. Bijna alle informatie kun je vinden op het internet. Vervolgens kun je deze informatie met gezond verstand beoordelen door kritisch te zijn en informatie uit verschillende bronnen te halen”.

Harde killers en soft killers

Bevrijdingsdag gaat over de bevrijding van een oorlog als moordenaar. Heel direct. Een bom en je bent dood. Oorlog is een harde killer waarbij veel mensen snel om het leven komen. Er wordt in acute stress wordt geleefd. Dit is zo heftig dat er na de oorlog nog chronische stress bij de overlevenden achterblijft. 

Hoe zit dat eigenlijk met chronische stress? Hoe vrij zijn we eigenlijk wanneer we 24 uur per dag stress ervaren die ons gevangen houdt? Chronische stress is een soft killer. Het kan beetje bij beetje een stukje van je leven nemen.
 
Chronische stress uit zich in chronische hyperventilatie en dat verergert symptomen van chronische ziekten. Vandaag de dag leiden 8,8 miljoen Nederlanders aan een chronische ziekte. Voor de 2e wereldoorlog was de omvang van dit probleem nog niet zo groot.

8,8 miljoen Nederlanders met een chronische ziekte = een probleem. En wat doet een chronische ziekte met je bewustzijn? Dat is een nadenkertje. 

Tegenwoordig leveren velen een strijd tegen chronische stress en chronische ziekten, waaronder ouderen die WOII als kind hebben meegemaakt. Dat doet me denken aan de uitspraak: “Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar je kunt de oorlog niet uit een kind halen…”

Jouw lijf = jouw territorium = jouw land

Ontspanning en een rustig automatisch ademhalingspatroon helpt om chronische stress tegen te gaan. Toen ik in India was, deed ik tijdens een Yogales een ontspanningsoefening. Daarbij zei de leraar dat je lichaam je land is en je lijf je territorium. Jij bent de koning(in) van je land en allen jij kunt eigenaarschap nemen over je land.

Vervolgens kreeg ik een inzicht waardoor m’n hart sneller ging kloppen. Ik kreeg kippenvel. En dat terwijl we een ontspanningsoefening deden. Ik dacht namelijk aan de politiek en oorlogen waar we weinig invloed op hebben. Op de gezondheid van je land (je lichaam) hebben we dat wél. En daar begint het allemaal. Met hetgeen waar wij wel invloed op hebben.

Morgen de kaders verbreden?

Het is belangrijk om de slachtoffers te herinneren en erbij stil te staan dat een oorlog niet meer mag voorkomen. Maar hebben we ooit zoals bij dodenherdenking een dag stil gestaan bij de slachtoffers van chronische stress? En hoe zit het eigenlijk met onze interne wereld? Veel mensen ervaren om verschillende redenen onrust, gejaagdheid, strijd, of zelfs een oorlog vanbinnen. Dat uit zich in chronische stress. Dat is te verhelpen, maar daar is meer voor nodig dan twee minuten van je tijd… 

Gerelateerde blogartikelen

Trauma
Snel buiten adem zijn
Chronische hyperventilatie symptomen
Extreme vermoeidheid en spierpijn
Overspannen zijn
Project burnout
Burnout, herstel en nieuwe tranen

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537