[rank_math_breadcrumb]

Koude handen en voeten⎜Hyperventilatie ⎜Hoge bloeddruk

Koude handen oorzaak: Heb jij veel last van kouden handen en voeten? Veel mensen gaan daar niet voor naar de huisarts omdat ze deze klachten niet als heel ernstig beschouwen. In de winter kan dat toch best onprettig zijn. Hier leer je hoe deze klachten te maken kunnen hebben met je ademhaling.

Koude handen oorzaak ⎜Koude handen en voeten

Via de bloedcirculatie blijven de handen warm. Als de temperatuur om ons heen daalt heeft het lichaam een aantal manieren om warm te blijven. Bijvoorbeeld het vernauwen van de bloedvaten zodat de warmte in het lichaam en vooral rondom de organen bewaart blijft. Het gevolg daarvan is dat er koude handen ontstaan en vooral koude vingers. 

Koude handen en voeten oorzaak ⎜koude handen oorzaak

IJzer en B12 tekort
Een tekort aan ijzer en b12 kan een oorzaak zijn van koude handen en voeten. Het is belangrijk dat je daar voldoende van binnen krijgt.

Andere genoemde oorzaken
Roken, suikerziekte een verminderde werking van de schildklier en de ziekte van Raynaud worden ook als oorzaak genoemd. Er is echter een andere oorzaak waar weinig mensen van weten. Dat is hyperventilatie. Hieronder wordt het effect van hyperventilatie op de bloedvaten beschreven als koude handen oorzaak.

Hyperventilatie hoge bloeddruk ⎜Koude handen oorzaak

Van CO2 wordt vaak gedacht dat het een afvalproduct is en dat we dat maar goed moeten uitademen. Soms wordt er zelfs gedacht dat CO2 giftig is. Het tegendeel is waar. Voor gezonde bloedvaten hebben we medisch gezien normale concentraties CO2 in het bloed nodig. Bij hyperventilatie als gevolg van stress wordt daar te veel van afgeblazen. Door het normaliseren van de ademhaling normaliseren ook de CO2 waarden in het bloed. Daarmee verbetert de bloedcirculatie. In de onderstaande video ga ik daar verder op in. Abonneer je gelijk even op m’n Youtube. Graag ook even een like dan kan ik meer mensen bereiken. Dankje.

YouTube video

IJskoude handen ⎜Kouden handen oorzaak

Deze video gaat over onderwerpen zoals het beter leren bepalen van je grenzen en een droge mond. Toch komt ook het onderwerp koude handen even aan bod. Dit naar aanleiding van de ervaring van een cursist.

YouTube video

Koude handen en voeten stress

Wanneer we stress ervaren, kan ons lichaam soms vreemd reageren. Dit gaat vaak gepaard met koude handen en voeten. Dit ontstaat als volgt: Bij stress gaat het lichaam in een fight, or flight modus. Het lichaam denkt dan dat de belangrijkste organen beschermd moeten worden om te overleven. Daar zal het lichaam dan het meeste bloed naartoe sturen. Naar de uiteinden van het lichaam wordt er dan minder bloed gestuurd waardoor er minder warm bloed naar de handen en voeten gaan. Deze kunnen zelfs gaan tintelen, of gevoelloos aanvoelen. 

Denkstap: van stress, naar stressvolle ademhaling

Het is bekend dat we bij stress zwaarder gaan ademen. Bij chronische stress wordt er continu te zwaar geademd. En dat leidt tot de spannningsklachten die in dit blogartikel genoemd worden. Zodra je de stress uit je ademhaling haalt, dan voelt het lichaam zich weer veilig. Het lichaam hoeft dan geen extra bloed meer naar de vitale organen te sturen, om deze te beschermen. Maar wat is dan een stressvolle ademhaling, hoor ik je denken? Daarbij is er continu sprake van een hoge, gespannen borstademhaling. De ademhaling is onregelmatig en er wordt veel gegaapt en gezucht. Er is hierbij sprake van een gevoel van benauwdheid, waarbij er sprake is van een tekort aan lucht. Hierdoor wordt er regelmatig een diepe ademhaling genomen.

Koude handen en voeten door medicijnen 

Soms kan het zijn dat medicijnen je koude handen en voeten veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld een bijwerking zijn van hoge bloeddruk medicatie, of betablokkers. Deze medicatie is niet natuurlijk en het lichaam reageert daarop daar zwaarder te gaan ademen. Het ene symptoom wordt onderdrukt door de medicatie. Het andere symptoom verergert. Ik kan me heel goed voorstellen dat sommige mensen heel dankbaar zijn voor medicatie. Het probleem is dat medicatie te vaak, te veel en in de verkeerde situaties wordt voorgeschreven.

Koude handen en voeten en neus

Bij een disfunctionele ademhaling vermindert de bloedcirculatie in alle uiteinden van het lichaam. Ook in de neus circuleert er dan minder warm bloed. Hierdoor ontstaat er eerder een koude neus.

Chronische hyperventilatie symptomen verhelpen ⎜Buteyko ademhaling

Via de Buteyko therapie kun je koude handen en voeten verhelpen. Daarbij helpt het normaliseren van de ademhaling tegen verschillende andere chronische hyperventilatie symptomen. Als je meer wilt weten kun je kijken op Buteyko Methode, of je verder verdiepen in de Buteyko cursus.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie en hoge bloeddruk
Hoofdpijn door hoge bloeddruk
Normale ademhalingsfrequentie

Wanneer deze link in social media geopend wordt verschijnt er een afbeelding. Deze afbeelding is Designed by Freepik

 

 

 

 

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537