info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Astma

Bij astma is er sprake van chronische hyperventilatie. Door  chronische hyperventilatie te verhelpen krijg je controle over je astma.

Chronische hyperventilatie kun je herkennen aan

 • Ademen door de mond
 • Een hoorbare ademhaling in rust
 • Ademhaling via de borst
 • Regelmatig zuchten
 • Diep inademen tijdens het spreken

Chronische hyperventilatie vaststellen

Om chronische hyperventilatie vast te stellen kun je ook de ademtest doen. Zie de video aan de rechterzijde van deze website.

Verhoogd ademvolume bij astma.

Chronische hyperventilatie = Te veel ademen . Te veel lucht ademen leidt tot een uitdroging en verkoeling van de luchtwegen. Dat veroorzaakt hoestklachten, een piepende ademhaling en kortademigheid

Normaal gesproken zou er zes liter lucht per minuut je longen in en uit moeten stromen. Bij astma adem je voor minimaal twee personen. Je hebt het gevoel dat je die lucht nodig hebt en daar zit de crux.. Je kunt namelijk toe met minder lucht. 

Ademvolume bij astma

Ademvolume bij astma

1 2 3 4 5 6

Lachen

Lachen voelt goed en het helpt om de dagelijkse stress kwijt te raken. Het is heel gezond omdat het verschillende gelukshormonen aanmaakt. Als je astma hebt gaat dit waarschijnlijk niet voor je op. Voor jou kan lachen ontaarden in een astma aanval. Dan is lachen niet leuk meer.

De wetenschap zegt hier ook iets over. In 2005 publiceerde The American Thoracic Society een paper met als titel “Laughter-Induced Asthma”: It’s no joke. 7 

Lichamelijke beweging

Lichamelijke beweging is goed voor je longen. Het probleem is dat je dan kortademig wordt. Dat motiveert niet om in beweging te komen. Zodra je leert om rustiger te ademen als gewoonte zal je kortademigheid verminderen, of helemaal verdwijnen. 

Overgewicht

Er is een relatie tussen tussen inhalatiemedicijnen en buikomvang bij vrouwen8

Het bovenstaande onderzoek sluit aan op cijfers van het CBS. Bijna 18 procent van de mensen met astma had ernstig overgewicht tegenover ruim 11 procent van de mensen zonder astma9. Je kunt het jezelf afvragen. Zou minder medicatie iets betekenen voor m’n overgewicht? 

De oorzaak van astma

Onze lichaamscellen verbruiken zuurstof. Daarbij wordt er koolzuurgas geproduceerd. Omdat we koolzuurgas uitademen wordt er vaak gedacht dat het een afvalstof is. Het tegendeel is waar. Koolzuurgas wordt verbruikt in tal van lichaamsprocessen. Ook om beter te kunnen ademen bij astma. Daar gaat deze documentaire gaat over. (Hieronder vind je meer Nederlandstalige informatie)

Disbalans in de bloedgassen

Te veel ademen leidt tot een verstoring in de uitwisseling van bloedgassen. Dat was de ontdekking van dr. K.P. Buteyko, een elite arts uit het voormalige Sovjet Unie.

Overgevoelig immuunsysteem

Door te veel ademen (chronische hyperventilatie) wordt het immuunsysteem overgevoelig. Het inademen van koude lucht, of stofdeeltjes kan al snel een ontstekingsreactie veroorzaken. Dat leidt bij astma tot een overmatige productie van slijm, hyperventilatie, een verdere vernauwing van de luchtwegen en angst en paniekaanvallen. 

Verkramping luchtwegen door chronische hyperventilatie

Koolzuurgas zorgt ervoor dat het gladde spierweefsel om de luchtpijp en bronchiën kan ontspannen. Bij chronische hyperventilatie is de concentratie koolzuurgas in de longen te laag. Daardoor verkrampt het gladde spierweefsel en dat bemoeilijkt de ademhaling.10 Het gevolg is dat je door je mond gaat ademen. Hierdoor kunnen de luchtwegen geïrriteerd, of zelfs ontstoken raken. 

Psychische gezondheid

19% van de mensen met astma voelde zich in 2014/2015 psychisch ongezond. Dat percentage is bijna twee maal zo hoog als mensen zonder astma11

De Buteyko adem methode

Dr. Buteyko observeerde de rol van te veel ademen in het ontstaan en verergeren van astma. Met zijn collega’s kwam hij tot de ontdekking dat astma te verhelpen is. Dat gebeurd wanneer chronische hyperventilatie verholpen wordt. Dat leer je stapsgewijs via de Buteyko adem methode. 

Verbeterde leefkwaliteit

Via de Buteyko Methode krijg je weer een deel van je leefkwaliteit terug;

 • Lachen zonder astma aanval
 • Een trap oplopen zonder kortademigheid
 • Spreken zonde benauwdheid, of daar vermoeid van te worden
 • Leven zonder hoestbuien
 • Je goed voelen zonder reden i.p.v. nervositeit die je niet kunt verklaren

Wil je meer weten over het leren van de Buteyko adem Methode? Dan kun je de Buteyko training volgen. Als je vragen hebt kun je me mailen op info@gezondeademhaling.nl, of bel even.


Een ervaringsverhaal bij astma, paniekaanvallen, depressie en slaapproblemen

René had een lezing voor fysiotherapeuten georganiseerd in Seats2Meet. Ik was deelnemer omdat ik via de krant vernam van zijn geplande presentatie. Ik had last van paniekaanvallen, een depressie, astma, sliep slecht en was benieuwd of de Buteyko methode iets voor me kon betekenen.

De presentatie van René was een eye opener en ik herkende me volledig in z’n verhaal.

Ik besloot om de Buteyko cursus bij hem te volgen. Omdat ik gewend was om door m’n mond te ademen vond ik het zwaar om weer door m’n neus te gaan ademen. Soms kreeg ik daar een paniekerig gevoel bij. René hield daar rekening mee en bouwde de cursus daarom langzaam op. Via ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen is de frequentie van m’n paniekaanvallen sterk afgenomen. Af en toe voel ik nog een paniekaanval opkomen, maar die weet ik te beheersen.

Mijn dochter merkte tijdens het fietsen op dat m’n conditie is verbeterd.

Met mijn astma medicatie ben ik gestopt en ik slaap weer goed.  Ik begon met een CP (controle pauze) van zes seconden. Na een paar maanden zat ik op 31 seconden. Ik kreeg weer meer lucht.

Ik ben nog met René gaan hardlopen. Toen had ik minder last van kortademigheid dan toen ik vier jaar geleden aan hardlopen deed en beter getraind was. Ik kan je van harte aanbevelen om de cursus bij René te volgen. Het vergt wel eigen inzet. Ik heb de oefeningen drie maanden dagelijks 30 – 40 minuten verspreid over de dag uitgevoerd en overdag was ik ook bewust bezig met m’n ademhaling.

 

 1. Handboek fysiologie.
 2. Chalupa et al, 2004
 3. Johnson et al, 1995
 4. Bowler et al, 1998
 5. Kassabian et al, 1982
 6. McFadden & Lyons, 1968
 7. American Thoracic Society International Conference. Laughter-Induced Asthma: It’s No Joke. http://www.sciencedaily.com/releases/2005/05/050524230036.htm (accessed 27. Dec 2012).
 8. Verband longpuffers met corticosteroïden en hogere BMI, Erasmus MC Persbericht
 9. Bevolkingstrends: Astma en COPD in beeld, CBS
 10. Artikel Clinical Science 1968; “The mechanism of Bronchoconstriction due to hypocapnia in man, Stering.
 11. Bevolkingstrends: Astma en COPD in beeld, CBS

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Personal Buteyko training
4 ademconsulten van 1,5 uur
Levenslange coachings garantie
€ 375,-
Meer info

 

 

Online Buteyko training
€ 197,-
Meer info

Eerst overleg voordat je een besluit maakt? Neem gerust contact op.

Naam *

Email *

Bericht

Symptomen hyperventilatie (zie ook blog)