info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Astma

Bij astma wordt er verkeerd geademd. Dat herken ik in alle astmatici waar ik mee heb gewerkt. Er is sprake van een te hoog ademvolume. Dat betekent dat er sprake is van hyperventilatie. Hyper betekent te veel. Ventilatie betekent ademen. Bij astma wordt er te veel lucht geademd als gewoonte. Daarmee houd je zelf vast aan gezondheidsklachten.

Astma door hyperventilatie

Astma door hyperventilatie

Verhoogd ademvolume bij astma, piepende ademhaling, kortademigheid.

Hyperventilatie leidt tot een uitdroging en verkoeling van de luchtwegen. Dat veroorzaakt hoestklachten, een piepende ademhaling en kortademigheid. Normaal gesproken zou er zes liter lucht per minuut de longen in en uit moeten stromen. Bij astma is dat meer dan het dubbele. Er wordt dus teveel geademd. Er is sprake van chronische hyperventilatie

Ademvolume bij astma

Ademvolume bij astma

1 23 456 

Chronische hyperventilatie kun je herkennen aan

 • Ademen door de mond
 • Een hoorbare ademhaling in rust
 • Ademhaling via de borst
 • Regelmatig zuchten
 • Diep inademen tijdens het spreken

Disbalans in de bloedgassen

Chronische hyperventilatie leidt tot een verstoring in de uitwisseling van bloedgassen. Dat was de ontdekking van dr. Konstantin Pavlovich Buteyko, een elite arts uit het voormalige Sovjet Unie. Door chronische hyperventilatie wordt het immuunsysteem overgevoelig en het inademen van koude lucht, of stofdeeltjes veroorzaakt ontstekingsreacties. Dat leidt bij astma tot een overmatige productie van slijm, een verdere vernauwing van de luchtwegen en angst en paniekaanvallen. 

Verkramping luchtwegen door chronische hyperventilatie

Koolzuurgas zorgt ervoor dat het gladde spierweefsel om de luchtpijp en bronchiën kan ontspannen. Bij chronische hyperventilatie is de concentratie koolzuurgas in de longen te laag. Daardoor verkrampt het gladde spierweefsel en dat bemoeilijkt de ademhaling.7 Zo ontstaat mondademhaling waardoor de luchtwegen geïrriteerd, of ontstoken raken. 

Astma vermoeidheid

Astma, vermoeidheid

Astma, vermoeidheid, hoesten, een piepende ademhaling en (nachtelijke) astma aanvallen kosten veel energie. Chronische hyperventilatie verergert astma, maar ook vermoeidheidsklachten. In dit blogartikel over vermoeidheid lees je meer over hyperventilatie als oorzaak van vermoeidheidsklachten.

Psychische gezondheid

19% van de mensen met astma voelde zich in 2014/2015 psychisch ongezond. Dat percentage is bijna twee maal zo hoog als mensen zonder astma8. Onderaan deze pagina vind je verwijzing naar een blogartikel dat over paniekaanvallen en hyperventilatie gaat. Het is goed om dat ook gelijk even te lezen.

Lachen

Lachen voelt goed en het helpt om de dagelijkse stress kwijt te raken. Het is gezond omdat het verschillende gelukshormonen aanmaakt. Als je astma hebt gaat dat waarschijnlijk niet voor je op. Lachen kan ontaarden in een astma aanval. De wetenschap zegt daar ook iets over. In 2005 publiceerde The American Thoracic Society een paper met als titel “Laughter-Induced Asthma”: It’s no joke. 9 

Lichamelijke beweging

Lichamelijke beweging is goed voor je longen. Het probleem is dat je dan kortademig wordt. Dat motiveert niet om in beweging te komen. Zodra je leert om rustiger te ademen als gewoonte zal je kortademigheid verminderen, of helemaal verdwijnen. Dat maakt lichamelijke beweging weer prettig.

Overgewicht

Er is een relatie tussen tussen inhalatiemedicijnen en buikomvang bij vrouwen10

Het bovenstaande onderzoek sluit aan op cijfers van het CBS. Bijna 18 procent van de mensen met astma had ernstig overgewicht tegenover ruim 11 procent van de mensen zonder astma11

BBC documentaire over de Buteyko therapie bij astma

Onze lichaamscellen verbruiken zuurstof. Daarbij wordt er koolzuurgas geproduceerd. Omdat we koolzuurgas uitademen wordt er vaak gedacht dat het een afvalstof is. Het tegendeel is waar. Koolzuurgas wordt verbruikt in tal van lichaamsprocessen. Als het lichaam normale koolzuurgas concentraties bevat zullen astma symptomen verdwijnen. Via de Buteyko Methode leer je om de koolzuurgas concentraties weer terug te brengen naar normale hoeveelheden. Daar gaat deze documentaire gaat over. 

De Buteyko adem methode

Dr. Buteyko observeerde de rol van te veel ademen in het ontstaan en verergeren van astma. Met zijn collega’s kwam hij tot de ontdekking dat astma te verhelpen is. Dat gebeurd wanneer chronische hyperventilatie verholpen wordt. Dat leer je stapsgewijs via de Buteyko adem methode. 

Verbeterde leefkwaliteit

Via de Buteyko Methode krijg je weer een deel van je leefkwaliteit terug;

 • Lachen zonder astma aanval
 • Een trap oplopen zonder kortademigheid
 • Spreken zonde benauwdheid, of daar vermoeid van te worden
 • Leven zonder hoestbuien
 • Geen slijmvorming, of een vermindering daarvan
 • Je goed voelen zonder reden i.p.v. nervositeit die je niet kunt verklaren
 • In overleg afbouwen van medicatie

Een ervaringsverhaal bij astma, paniekaanvallen, depressie en slaapproblemen

René had een lezing voor fysiotherapeuten georganiseerd in Seats2Meet. Ik was deelnemer omdat ik via de krant vernam van zijn geplande presentatie. Ik had last van paniekaanvallen, een depressie, astma, sliep slecht en was benieuwd of de Buteyko methode iets voor me kon betekenen.

De presentatie van René was een eye opener en ik herkende me volledig in z’n verhaal.

Ik besloot om de Buteyko cursus bij hem te volgen. Omdat ik gewend was om door m’n mond te ademen vond ik het zwaar om weer door m’n neus te gaan ademen. Soms kreeg ik daar een paniekerig gevoel bij. René hield daar rekening mee en bouwde de cursus daarom langzaam op. Via ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen is de frequentie van m’n paniekaanvallen sterk afgenomen. Af en toe voel ik nog een paniekaanval opkomen, maar die weet ik te beheersen.

Mijn dochter merkte tijdens het fietsen op dat m’n conditie is verbeterd.

Met mijn astma medicatie ben ik gestopt en ik slaap weer goed.  Ik begon met een CP (controle pauze) van zes seconden. Na een paar maanden zat ik op 31 seconden. Ik kreeg weer meer lucht.

Ik ben nog met René gaan hardlopen. Toen had ik minder last van kortademigheid dan toen ik vier jaar geleden aan hardlopen deed en beter getraind was. Ik kan je van harte aanbevelen om de cursus bij René te volgen. Het vergt wel eigen inzet. 

Gerelateerde blogartikelen

Snel buiten adem bij inspanning
Astma door stress
Astma en verkoudheid
Oxazepam afbouwen
Paniekaanval hyperventilatie
Benauwdheid
Neussprayverslaving
Verstopte neus verhelpen
Ontstekingsremmers astma
Inhalatiemedicatie

 1. Handboek fysiologie.
 2. Chalupa et al, 2004
 3. Johnson et al, 1995
 4. Bowler et al, 1998
 5. Kassabian et al, 1982
 6. McFadden & Lyons, 1968
 7. Artikel Clinical Science 1968; “The mechanism of Bronchoconstriction due to hypocapnia in man, Stering.
 8. Bevolkingstrends: Astma en COPD in beeld, CBS
 9. American Thoracic Society International Conference. Laughter-Induced Asthma: It’s No Joke. http://www.sciencedaily.com/releases/2005/05/050524230036.htm (accessed 27. Dec 2012).
 10. Verband longpuffers met corticosteroïden en hogere BMI, Erasmus MC Persbericht
 11. Bevolkingstrends: Astma en COPD in beeld, CBS

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Individuele Buteyko cursus

Dit is de fysieke, offline variant.
Tarief € 375,-.
Voor vragen of aanmeldingen: info@gezondeademhaling.nl.