[rank_math_breadcrumb]

Astma

Bij astma wordt er verkeerd geademd. Dat herken ik in alle astmatici waar ik mee heb gewerkt. Er is sprake van een te hoog ademvolume. Dat betekent dat er sprake is van hyperventilatie. Hyper betekent te veel. Ventilatie betekent ademen. Bij astma wordt er te veel lucht geademd als gewoonte. Daarmee houd je vast aan gezondheidsklachten en aan het gebruik van medicatie. 

Astma door hyperventilatie

Astma door hyperventilatie

Verhoogd ademvolume, piepende ademhaling, kortademigheid.

Hyperventilatie leidt tot een uitdroging en verkoeling van de luchtwegen. Dat veroorzaakt hoestklachten, een piepende ademhaling en kortademigheid. Normaal gesproken zou er zes liter lucht per minuut de longen in en uit moeten stromen. Bij deze chronische aandoening is dat meer dan het dubbele. Er wordt dus te veel geademd. Er is sprake van chronische hyperventilatie

Ademvolume bij astma

Ademvolume bij astma

1 2 3 4 5 6 

Chronische hyperventilatie kun je herkennen aan

 • Ademen door de mond
 • Een hoorbare ademhaling in rust
 • Ademhaling via de borst
 • Regelmatig zuchten en gapen
 • Diep inademen tijdens het spreken

Disbalans in de bloedgassen⎟ astma

Chronische hyperventilatie leidt tot een verstoring in de uitwisseling van bloedgassen. Dat was de ontdekking van Professor Konstantin Pavlovich Buteyko, een elite longarts uit het voormalige Sovjet Unie. Door chronische hyperventilatie wordt het immuunsysteem overgevoelig. Bovendien veroorzaakt het inademen van koude lucht, of stofdeeltjes ontstekingsreacties. Dat leidt bij astma tot een overmatige productie van slijm, een verdere vernauwing van de luchtwegen en angst en paniekaanvallen. 

Verkramping luchtwegen door chronische hyperventilatie⎪astma

Koolzuurgas maaktdat het gladde spierweefsel om de bronchiën kan ontspannen. Bij chronische hyperventilatie is de concentratie koolzuurgas in de longen te laag. Daardoor verkrampt het gladde spierweefsel. Dat bemoeilijkt de ademhaling. 7 Bij deze verkrampte ademhaling wordt er overgeschakeld op mondademhaling. Bovendien wordt bij mondademhaling de lucht niet gefilterd zoals dat bij neusademhaling wel het geval is. Dat verhoogt het risico op irritatie en ontstekingen. 

Astma vermoeidheid

Vermoeidheid

Symptomen zoals vermoeidheid, hoesten, een piepende ademhaling en (nachtelijke) astma aanvallen kosten veel energie. Chronische hyperventilatie verergert de aandoening, maar ook vermoeidheidsklachten. Onderaan deze pagina vind je een blogartikel dat verdieping biedt in vermoeidheidsklachten.

Psychische gezondheid

19% van de mensen met astma voelde zich in 2014/2015 psychisch ongezond. Dat percentage is bijna twee maal zo hoog als mensen zonder astma8. Onderaan deze pagina vind je verwijzing naar een blogartikel over paniekaanvallen en hyperventilatie. Het is goed om dat ook gelijk even te lezen.

Lachen

Lachen voelt goed en het helpt om de dagelijkse stress kwijt te raken. Het is gezond omdat het verschillende gelukshormonen aanmaakt. Bij astmatici is belangrijk om te weten dat lachen een astma aanval kan veroorzaken. In 2005 publiceerde The American Thoracic Society een paper met als titel “Laughter-Induced Asthma”: It’s no joke. 9 

Snel buiten adem bij inspanning

Lichamelijke beweging is goed voor je longen. Het probleem bij astmatici is dat je dan kortademig wordt. Dat motiveert niet om in beweging te komen. Zodra je leert om rustiger te ademen als gewoonte zal je kortademigheid verminderen, of helemaal verdwijnen. Dat maakt lichamelijke beweging prettig en iets om naar uit te kijken.

Overgewicht

Er is een relatie tussen tussen inhalatiemedicijnen en buikomvang bij vrouwen10

Het bovenstaande onderzoek sluit aan op cijfers van het CBS. Bijna 18 procent van de astmatici had ernstig overgewicht tegenover ruim 11 procent van de mensen zonder astma 11

BBC documentaire over de Buteyko therapie 

Onze lichaamscellen verbruiken zuurstof. Daarbij wordt er koolzuurgas geproduceerd. Omdat we koolzuurgas uitademen wordt er vaak gedacht dat het een afvalstof is. Het tegendeel is waar. Koolzuurgas wordt verbruikt in tal van lichaamsprocessen. Als het lichaam normale koolzuurgas concentraties bevat zullen astma symptomen verdwijnen. Via de Buteyko Methode leer je om de koolzuurgas concentraties weer terug te brengen naar normale hoeveelheden. Daar gaat deze documentaire gaat over. Via deze documentaire ontdek je ook wat de Buteyko methode inhoudt.

YouTube video

Professor Konstantin Pavlovich Buteyko

Hiervoor hadden we het al over over dr. Buteyko. Deze professor en longarts observeerde de rol van te veel ademen in het ontstaan en verergeren van astma. Met zijn collega’s kwam hij tot de ontdekking dat astma te verhelpen is. Dat is mogelijk door chronische hyperventilatie te verhelpen. Dat leer je in de adem methode die later naar hem vernoemd is, de Buteyko Methode. Via de Buteyko Methode krijg je weer een deel van je leefkwaliteit terug;

 • Een trap oplopen zonder kortademigheid
 • Spreken zonde benauwdheid, of daar vermoeid van te worden
 • Leven zonder hoestbuien
 • Geen slijmvorming, of een vermindering daarvan
 • Geen angst meer voor een astma aanval
 • Voluit kunnen lachen, meer genieten van het leven
 • In overleg afbouwen van medicatie

 

Buteyko Methode leren ⎢Buteyko cursus

René van den Heuvel

René van den Heuvel

Ik ben René van den Heuvel. Sinds 2014 ben ik Buteyko therapeut. Via de Buteyko therapie kan ik je helpen om astma vrij te worden. Dat betekent vrij worden van klachten en medicatie. Daarvoor kun je de individuele Buteyko cursus volgen of de online Buteyko cursus volgen. Het vergt wel wat eigen inzet, maar daar krijg je gezondheid voor terug. Ik ben er om je daarmee te helpen.

 

Astma en Buteyko

astma

Astma vermoeidheid

Astma vermoeidheid

YouTube video

 

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Snel buiten adem bij inspanning
Astma door stress
Astma en verkoudheid
Oxazepam afbouwen
Paniekaanval hyperventilatie
Benauwdheid
Neussprayverslaving
Ontstekingsremmers astma
Inhalatiemedicatie

👇 Laat je hieronder een berichtje achter? ✅

 1. Handboek fysiologie.
 2. Chalupa et al, 2004
 3. Johnson et al, 1995
 4. Bowler et al, 1998
 5. Kassabian et al, 1982
 6. McFadden & Lyons, 1968
 7. Artikel Clinical Science 1968; “The mechanism of Bronchoconstriction due to hypocapnia in man, Stering.
 8. Bevolkingstrends: Astma en COPD in beeld, CBS
 9. American Thoracic Society International Conference. Laughter-Induced Asthma: It’s No Joke. http://www.sciencedaily.com/releases/2005/05/050524230036.htm (accessed 27. Dec 2012).
 10. Verband longpuffers met corticosteroïden en hogere BMI, Erasmus MC Persbericht
 11. Bevolkingstrends: Astma en COPD in beeld, CBS

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537