info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Hoe je neusspray verslaving kunt verhelpen.

Het hooikoortsseizoen is weer van start gegaan. Bij hooikoorts krijgen veel mensen krijgen last van een loopneus, of een verstopte neus. Bij dit soort symptomen van hooikoorts worden vaak neussprays gebruikt. Bij steeds meer mensen ontstaat er een neusspray verslaving en dat brengt risico’s met zich mee.

‘Ik heb patiënten bij me gehad die wel twee flesjes neusspray per dag leegspuiten . Die mensen hebben hebben bijna altijd een verstopte neus. Neusspray geeft twaalf uur lang verlichting, maar echte verslaafden blijven spuiten. – Judith Schmidt KNO-arts in Ziekenhuis Amstelland, Amstelveen.

Markus Oei, KNO arts; ‘Tienduizenden, of zelfs honderdduizenden Nederlanders sprayen dagelijks hun neus vol.” 

Dit veelvoorkomende probleem heeft media aandacht gekregen in o.a. RTL nieuws, (2015) en de Volkkrant (2018)maar is nog niet opgelost. Daarom heb ik dit blogartikel geschreven.

Op deze pagina vindt je:

 • Informatie over de verschillende soorten neussprays en de mogelijke bijwerkingen daarvan.
 • Wat er gebeurd als je te vaak neusspray gebruikt en hoe dat kan leiden tot neusspray verslaving.
 • De meest effectieve oplossing om van van je neusspray verslaving af te komen. Deze oplossing verhelpt niet alleen je neusspray verslaving, maar verbetert ook je algemene gezondheid.

Neussprays die gebruikt woorden bij neusspray verslaving.

Een neusspray is een vorm van medicatie die via de neus wordt ingebracht. Bij de behandeling van een loopneus en een verstopte neus bevatten de meest gebruikte neussprays één van de volgende ingrediënten; Een zoutoplossing, steroïden, antihistamine, of oxymetazoline. 

Neusspray met een zoutoplossing

Via deze neusspray spoel je je neus met water. Bij het ademen komen er automatisch microben en andere irriterende stoffen in je neus. Je neus produceert slijm om deze stoffen af te voeren. Zouthoudende sprays spoelen irriterende stoffen weg voordat ze ontstekingen kunnen veroorzaken. Zouthoudende sprays kunnen ook helpen bij het wegspoelen van overtollig slijm.

Neussprays bevatten vaak conserveermiddelen. Deze conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken bij een ontstoken, of beschadigde neus. Het gebruik van de neti pot kan een betere oplossing zijn. Daar zitten geen conserveermiddelen in. 

Steroïde neussprays

Steroïde neussprays bevatten corticosteroïden die de zwelling in de neusholten helpen te verminderen. Steroïde sprays werken het best bij chronische verstoppingen als gevolg van allergieën of irriterende stoffen. Bij sommige steroïde sprays heb je een verwijzing van je arts nodig. Veel voorkomende merknamen van neussprays zijn Nasacort en Flonase. Steroïde neussprays kunnen helaas wel de volgende bijwerkingen veroorzaken:

 • Prikken en branden van de neusholtes
 • Niezen
 • Irritatie van de keel

Antihistamine neussprays

Neussprays die antihistaminica bevatten verminderen de verstopping van de neus die ontstaat als gevolg van een allergische reactie van het immuunsysteem. Uit een studie blijkt dat de antihistamine neusspray met het bestanddeel azelastine effectiever is dan orale antihistaminica.  Het zou bewezen zijn dat neussprays die azelastine (zoals Astelin en Astepro) bevatten veilig in gebruik zijn. Gezien de mogelijke bijwerkingen wordt je er echter geen vitaler mens van.

Mogelijke bijwerkingen van azelastine sprays zijn:

 • Direct na gebruik kunt u wat irritatie in de neus merken.
 • Bloedneus en een veranderde reuk.
 • Vermoeidheid en duizeligheid.
 • Misselijkheid.
 • Wazig zicht
 • Verwarring

Neusspray met het bestanddeel oxymetazoline.

De meeste neussprays zoals Afrin en andere generieke merken bevatten het bestanddeel oxymetazoline. Dit bestanddeel werkt door de bloedvaten in de neus te vernauwen. De neussprays met oxymetazoline worden vooral gebruik bij verkoudheid en griep.

Bij een verstopte neus zijn je neusholtes opgezwollen. Deze zwelling leidt tot een verhoogde slijmproductie waardoor er een loopneus kan ontstaan. Via de neusspray krimpen. de bloedvaten en verminderen de ontsteking en bijbehorende slijmproductie.

Ook deze neusspray heeft mogelijk de volgende bijwerkingen;

 • Een brandend, of prikkelend gevoel in de neus
 • Een verhoogde slijmproductie
 • Een droge neus
 • Bloedneus als gevolg van een droge neus
 • Niesen
 • Nervositeit
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Moeite met slapen / doorslapen

Hoe neusspray verslaving ontstaat.

Naast mogelijke bijwerkingen hebben neussprays nog een ander nadeel.
Bij te lang gebruik wordt neusspray de oorzaak van je neusverstopping.

Dit fenomeen wordt rebound congestie genoemd. De officiële benaming is rinitis medicamentosa en kan leiden tot chronische sinusitis.

Uit onderzoek blijkt dat je meer tolerantie opbouwt naarmate je de neusspray vaker gebruikt. Medicijntolerantie betekent dat je steeds grotere en frequentere doses nodig hebt om het gewenste resultaat te bereiken. 

Neussprays zorgen ervoor dat de bloedvaten in de neusgaten krimpen zodat de zwelling kan slinken. Zodra het is uitgewerkt zwellen ze weer op en ontstaat er weer een verstopte neus.

Wanneer er sprake is van overmatig gebruik.

  • Je maakt langer dan een week gebruik van de neusspray.
  • Je maakt frequenter gebruik van de neusspray dan voorgeschreven is in de bijsluiter. (Meer dan twee keer per etmaal, of meer dan eenmaal per 10-12 uur)
  • Zodra je stopt met de neusspray, of deze minder frequent gebruikt ontstaat de neusverstopping weer.

  Het primaire ontwenningsverschijnsel van neusspray is dat je neus verstopt raakt. Daarbij kun je last hebben van de volgende klachten:

 • Loopneus
 • Keelpijn
 • Moeite met ademhalen
 • Hoofdpijn
 • Sinusdruk
 • Niesen

De lange termijn risico’s van rinitis medicamentosa

Het weefsel in de neus kan gaan atrofiëren. Atrofie is het verschrompelen van weefsel doordat cellen afsterven. Atrofie veroorzaakt littekens aan de binnenkant van de neus, wat irritatie, verdroging en bloeding kan veroorzaken. In zeldzame gevallen leidt dat tot septumperforatie (gaatje in het tussen neusschot) Bij ernstige schade kan chirurgie nodig zijn.

Hoe van je neussprayverslaving afkomt 

Wanneer je ineens (cold turkey) stopt met de neusspray krijg je weer een verstopte neus. Dat houdt je uit je slaap waardoor stoppen met neusspray moeilijk wordt. Binnen een paar dagen slinkt je neusslijmvlies en zul je minder last hebben van een verstopte neus. Er wordt ook gezegd dat je per neusgat kunt afkicken, of geleidelijk afbouwen.

Wat hierboven staat kan je verder helpen. Maar wat doe je als je opnieuw een verstopte neus krijgt en geen neusspray meer wilt gebruiken? Daarvoor wil ik je een alternatief aanreiken.

De volledige oplossing tegen een verstopte neus

Om een andere oplossing te vinden voor een verstopte neus is het belangrijk om naar de werkelijke oorzaak te kijken. Volgens dr. Buteyko was een verstopte neus een reactie van het lichaam op teveel ademen / hyperventilatie. Dr. Buteyko is de uitvinder van de Buteyko adem therapie. Hij ontdekte dat zodra je rustiger leert te ademen als gewoonte je neus vanzelf weer zal openen. Hooikoortsklachten verminderen, of verdwijnen. 

Dit is wat mijn cursisten ook keer op keer ervaren.
Ik ben namelijk Buteyko ademtrainer in de Buteyko adem methode. In mijn praktijk heb ik vele mensen geholpen om van een verstopte neus af te komen. Om je op weg te helpen heb ik een gratis online minitraining gemaakt waarin je verschillende tips krijgt. Je zult ook bewuster worden van je ademhaling en hoe je daarmee gezondheidsklachten kunt voorkomen, of verergeren.

Let op: De Buteyko adem methode heeft bijwerkingen. I.t.t. medicatie zijn die positief te noemen. Meer energie, beter slapen, minder stress en een reductie van astma symptomen.

Verwante blogartikelen

Voordelen van neusademhaling
Constant verstopte neus
Angst en paniekaanvallen
Benauwdheid
Snel buiten adem bij inspanning
Gevoel van te weinig lucht hebben
Droge huid
Eczeem

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

AANMELDEN GRATIS ONLINE TRAINING

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

INDIVIDUELE CURSUS
3 ademconsulten van 1,5 uur
Levenslange coachings garantie
Inclusief werkboek / ebook / videomateriaal
€ 375,-
Meer info

ONLINE BUTEYKO CURSUS
€ 197,-
Meer info

Groepscursus

18 januari 10:30 – 13:30
25 januari 10:30 – 13:30

€ 300,-
Aanmelden / info
info@gezondeademhaling.nl

Ik schrijf een boek over de Buteyko therapie.

Buteyko boek

Buteyko boek