[rank_math_breadcrumb]

Astma en verkoudheid

Astma en verkoudheid hebben is een vervelende combinatie. Deze twee zijn via de ademhaling een elkaar verbonden. Door te veel ademen als gewoonte raken de bloedgassen uit balans. Er is dan sprake van chronische hyperventilatie en dat verstoort verschillende lichaamsprocessen. 

Astma en verkoudheid ⎢Chronische hyperventilatie

Uit verschillende onderzoeken1 2 3 4 5 6 blijkt dat er bij chronische hyperventilatie meer dan de medische norm wordt geademd. In het blauwe balkje zie je de medische norm. Daarbij stroomt er zes liter lucht per minuut je longen in en uit. Bij de ander balkjes wordt er het dubbele of meer geademd. Dat is chronische hyperventilatie.

Astma en hyperventilatie

Astma en hyperventilatie

Dokter Buteyko, uitvinder Buteyko adem methode

Dokter Konstantin Pavlovich Buteyko ontdekte al voor de bovenstaande onderzoeken dat er sprake is van hyperventilatie bij astma. Hij was een elite arts en stond tien jaar aan het hoofd van een laboratorium in experimentele geneeskunde en biologie. Deze arts heeft een methode ontwikkeld waarmee het mogelijk is om vrij te zijn van symptomen en medicatie. Zijn stelling was dat een verkoudheid niet kan ontstaan bij een medisch gezien gezonde ademhaling. 

Astma en verkoudheid oorzaak

Dokter Buteyko’s stelling was dat chronische hyperventilatie de oorzaak van chronische ziekten is. O.b.v. m’n ervaring kan ik in ieder bevestigen dat chronische hyperventilatie de belangrijkste oorzaak van astma en verkoudheid is. Het kan nogal een stretch zijn om dat aan te nemen. Daarom hieronder een concrete onderbouwing.

Chronische hyperventilatie = stress

Het is bekend dat stress het immuunsysteem verzwakt. Bij stress verzwaart de ademhaling. Bij chronische stress wordt er continu zwaar geademd. Dan is er sprake van chronische hyperventilatie. Dat is een vorm van stress. Dit is een verklaring voor wat eigenlijk al een feit is. Het is namelijk bekend dat snel verkouden zijn en griep symptomen van stress zijn. Daarbij is het ook gedocumenteerd dat dit symptomen van chronische hyperventilatie zijn.

Constant verstopte neus, loopneus

Symptomen van een verkoudheid zijn een contant verstopte neus en een loopneus. Dit zijn ook symptomen van nasale astma die gelinkt zijn aan ernstige astma. Neusademhaling verloopt moeizaam vanwege benauwdheid en het gevoel van te weinig lucht. Daarom wordt er overgeschakeld op mondademhaling. Het is dan makkelijker om te ademen.

Mondademhaling verergerd hyperventilatie en dus ook astma.

De weerstand aan lucht is kleiner via de mond dan via de neus. Dat betekent dat je via de mond makkelijker grote happen lucht neemt. Dat heb je zelf niet door. Lucht is licht en de ademhalingsspieren kunnen gemakkelijk veel lucht naar binnen werken. Via mondademhaling verdrogen de luchtwegen sneller dan via neusademhaling. Daardoor ontstaat irritatie in de longen. Dat wordt verergert omdat je stofdeeltjes en andere rommel binnen kunt krijgen. Normaal gesproken wordt dat er via de neus uitgefilterd.

Bloedgassen uit balans ⎢astma en verkoudheid

Door mondademhaling blaas je te veel van het kostbare koolzuurgas uit. De hoeveelheid koolzuurgas zal daarmee dalen tot onder de medisch gezien normale concentraties. Wist je dat je alleen in de aanwezigheid van koolzuurgas zuurstof op kunt nemen in de cellen van je organen, spieren en weefsels? Door mondademhaling raken de bloedgassen zuurstof en koolzuurgas uit balans en ontstaat er een tekort aan zuurstof op celniveau.

Buteyko therapie ⎢Buteyko ademhaling Buteyko methode

Astma en verkoudheid zijn te voorkomen door het normaliseren van de ademhaling. Dat betekent het verhelpen van chronische hyperventilatie en rustig ademen als gewoonte. Dat is mogelijk via het volgen van individuele Buteyko cursus, of de online Buteyko therapie.

Gerelateerde blog artikelen

Snel buiten adem bij inspanning
Astma door stress
Astma vermoeidheid
Chronisch hoesten

Wanneer deze pagina in social media geopend wordt verschijnt er een afbeelding. Deze afbeelding is afkomstig van People vector created by macrovector_official – www.freepik.com

  1. Handboek fysiologie.
  2. Chalupa et al, 2004
  3. Johnson et al, 1995
  4. Bowler et al, 1998
  5. Kassabian et al, 1982
  6. McFadden & Lyons, 1968

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537