Hyperven, of de Buteyko Methode?

Onlangs is m’n cursist Hyperven gaan volgen. Hij zag deze methode als een aanvulling op de Buteyko Methode en vroeg om mijn mening. Ik adviseerde om geen twee behandelingen tegelijk te volgen. Hij koos ervoor om dat wel te doen. De reden daarvoor was dat de Hyperven oefeningen voor hem minder concentratie vergen dan de Buteyko basis ademhalingsoefening. Door het in praktijk te brengen vind je vanzelf de balans in de oefening die voor jou werkt. Ik respecteerde zijn keuze en ben vervolgens gaan kijken hoe ik hem verder kon helpen. Zo is dit blogartikel totstand gekomen.

Wat is Hyperven?

Via de Hyperven therapie worden ademhalingsoefeningen geleerd waarbij de ademhaling zo lang mogelijk wordt ingehouden. Hyperven heeft als doel om de koolzuurgas tolerantie in het lichaam te verhogen. Het verhogen van de koolzuurgas tolerantie is de manier om chronische hyperventilatie te verhelpen. De vraag is of Hyperven daar de juiste manier voor is.

Claim van Hyperven

Op de website van hyperven staat dat Hyperven ontwikkeld is door de Nederlandse neuroloog Drs. B. Snitslaar. Deze zenuwarts heeft weliswaar onderzoek gedaan naar de ademhaling en heeft in 1982 een artikel over het hyperventilatiesyndroom geschreven. Dat is goed werk, maar of hij ook daadwerkelijk deze app ontwikkeld heeft.. Daar had ik vraagtekens bij. Op het internet heb ik geen informatie kunnen vinden dat dit het geval is.

Kan Hyperven effectief zijn om chronische hyperventilatie te verhelpen?

Misschien, maar ik denk niet dat het voor iedereen is. Via Hyperven wordt je waarschijnlijk wel wat bewuster van je ademhaling. Door bewuster te worden van je ademhaling kun je een paniekaanval eerder zien aankomen. Dan moet je wel iemand zijn waarbij angstklachten niet getriggerd worden door het lang inhouden van de ademhaling. 

Maximale pauze’s

Dr. Buteyko liet het toepassen van maximum pauze’s (zoals in Hyperven) alleen toe onder supervisie van een arts. Maximum pauze’s behoren tot de harde leerschool van Buteyko. In de zachte stroming is de Buteyko ademhaling meditatief, gebaseerd op ontspanning en een subtiel gevoel van luchthonger. Via hyperven ga je zonder supervisie aan de slag met maximale pauze’s. Misschien ben je geneigd om licht te denken over het inhouden van de ademhaling, maar de ademhaling is een gevoelig systeem. Dit reageert snel op veranderingen. Maximale pauze’s zijn niet voor iedereen. Wanneer deze oefeningen een stress reactie triggeren dan is het advies om ze te vermijden.

Laboratorium in experimentele biologie en geneeskunde

Dr. Buteyko stond tien jaar lang aan het hoofd van een laboratorium in experimentele biologie en geneeskunde. Daar zijn 40 wetenschappelijke werken uit voortgekomen. Dr. Buteyko zou het nadrukkelijk afraden om maximale pauze’s zonder begeleiding toe te passen.  

Oefening Hyperven: longen 100% vullen met lucht.

Hierbij citeer ik (letterlijk) een deel van de ademoefening uit hyperven. “U ademt maximaal in via de neus . Eventueel met een rukje na om de inademing echt volledig te maken“. Wat er met een rukje na bedoeld wordt is mij niet geheel duidelijk. Het doet me in ieder geval denken aan een ademhalingsoefening die in het freediven beoefend wordt. In het freediven duiken mensen na één ademhaling tot tientallen meters diep in zee. Die ademhalingsoefening is voor getrainde mensen en niet voor hen die minder belastbaar zijn- zoals bij chronische hyperventilatie.

Viervoudig wereldkampioen freediven en bioloog met PhD, Stig Severinsen

Bovendien is het in het freediven ook niet de bedoeling om nog “met een rukje na” de inademing volledig te maken. Dat kan spanning veroorzaken. Dat is dan ook precies waar een eerdere cursist over klaagde. Ze had Hyperven gevolgd, maar dat wekte teveel spanning en paniekgevoelens op.

Getrainde freedivers vullen hun longen slechts met 80% lucht. Het is dan ook niet logisch dat iemand met chronische hyperventilatie zichzelf gaat overbelasten door de longen met 100% lucht te vullen. De lucht met 80% vullen met lucht is ook het advies van de elite freediver en bioloog Stig Severinsen. (vanaf 1.03 min). Zijn advies gaat op bij het freediven, maar niet bij mensen met chronische hyperventilatie.

Bij chronische hyperventilatie is er namelijk al stress op het ademhalingssysteem. Zelfs als je je longen met 80% lucht vult dan kan er te veel druk in het lichaam ontstaan. Daarmee verhoog je de druk / stress in het lichaam.

YouTube video

Hersteltijd na ademhalingsoefening Hyperven

In Hyperven wordt aangeraden om een minuut hersteltijd te nemen na het doen van de oefening. Dat lijkt mij te kort. Als m’n cursisten de CP test doen is hun ademhaling na een minuut nog niet helemaal in balans. De CP test is zelfs nog minder belastend dan de Hyperven oefening. In het handboek van freediven staan instructies voor trainen voor het inhouden van de adem. (op 80%). In de tabellen wordt gestart met een hersteltijd van drie minuten. Een minuut hersteltijd lijkt me dus niet logisch. 

Advies Hyperven: Niet te zwaar maken

In de Hyperven app wordt wel gewaarschuwd om het niet te zwaar te maken. Dat is goed. Hoe je het jezelf niet te zwaar moet maken wordt aan jou overgelaten. 

Zonder begeleiding maken beoefenaars het zichzelf toch vaak te zwaar

Ik merk overigens dat zo’n 90% van de mensen de neiging heeft om het zichzelf (toch) te zwaar te maken. Op wilskracht wordt geprobeerd de adem zo lang mogelijk in te houden. Hyperven is een online zelfhulpprogramma. Er zit niemand bij je (eventueel via Skype) om je te corrigeren / bij te sturen.

Medische indicatie

Op de website van Hyperven staat: “Als u een medische indicatie heeft op het gebied van hartklachten of een longaandoening dient u eerst contact op te nemen met uw behandelend arts”. Ik zou ook voorzichtig zijn bij paniekaanvallen, longcovid, migraine, diabetes, epilepsie en een hoge bloeddruk. Als je aanvullende vragen hebt over het mogelijk volgen van Hyperven kun je contact opnemen met Hyperven, of je huisarts. Behalve dit blogartikel verstrek ik geen verdere informatie over Hyperven. 

Hoe meet je het resultaat van Hyperven?

Een vraag die ik bij Hyperven heb is hoe je het resultaat meet. Als je je even wat beter voelt betekent dat niet dat het duurzaam werkt. Als je dan toch Hyperven volgt is mijn advies om tijdens het gebruik van de Hyperven app je CP te blijven meten. De door dr. Buteyko ontwikkelde CP test kan aantonen of Hyperven een duurzaam effect heeft. 

YouTube video

Na het inloggen op Hyperven

Nadat ik heb ingelogd heb op Hyperven vond ik de app en een forum. Wat ik daarin mis is het volgende:

Neusademhaling adviseren

Er wordt niet geadviseerd om door de neus te ademen. Dit is de basis van de Buteyko methode.

Stress

Stress heeft een directe invloed op hoe we ademen. Het middenrif reageert namelijk snel op stress. Ik zie geen adviezen om beter met stress om te gaan.

“Bij Buteyko moet je continu op je ademhaling letten”

Op Hyperven zijn er een aantal deelnemers in de veronderstelling dat je continu op je ademhaling moet letten bij Buteyko. Dit is iets wat vaak aangeraden wordt door Buteyko therapeuten. Het kan zijn dat je daar onrustig van wordt. In dat geval leer ik m’n cursisten om meer op ontspanning te richten.

Buteyko adem methode bij chronische hyperventilatie

Ik ben geen Hyperven therapeut, maar bij mij kun je terecht voor de Buteyko therapie. Ik heb verschillende ademhalingstechnieken onderzocht;

  • Ik ben naar India geweest om Yogi ademhaling te leren
  • Naar China om Qigong ademhaling te beoefenen
  • Naar Rusland om ademhalingsoefeningen te leren die door de Spetznaz (commando’s) beoefend worden
  • De Wim Hof Methode beoefend
  • Freediving en meer. (Stanislav Grof, verbonden ademhaling etc)

Mijn overtuiging

Mijn overtuiging is dat de Buteyko Methode het meest effectieve systeem is om de aandoening chronische hyperventilatie te verhelpen. Het doel van de Buteyko Methode is net zoals Hyperven om het koolzuurgas tolerantieniveau in het lichaam te verhogen. I.t.t. Hyperven is de Buteyko methode een wetenschappelijk onderbouwde methode om dat doel te behalen. Ik denk ook dat het van belang is om Buteyko een eerlijke kans te geven. 

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Buteyko is meer dan het doen van oefeningen

Via de Buteyko methode leer je om functioneel te ademen waarbij je ademhaling zich optimaal aanpast naar verschillende omstandigheden. Dat betekent dat je vanuit het perspectief van de ademhaling ook adviezen krijgt op het gebied van stress, voeding, sport, spreken, slapen, maar ook hoesten, kuchen, niesen en lachen.

Gratis online training

Aan de rechterzijde kun je jezelf opgeven voor deze training. Zo kun je meer te weten komen over de Buteyko methode en mijn aanpak in deze therapie.

Online Buteyko training 

De online Buteyko training is ook een online zelfhulpprogramma. Daarbij krijg je ook aanvullende begeleiding via Skype, of Zoom. 

Bij het plaatsen van dit blogartikel in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding komt van Office photo created by freepik – www.freepik.com

 

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Online Buteyko cursus

€ 247,-
Meer info

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j Schimmelstraat 63
3532 TB  Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537