info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Te weinig lucht: hoe dit stress symptoom ontstaat, wat je eraan kunt doen.

Door chronische stress wordt het gevoel van te weinig lucht hebben ervaren. Er wordt me dan het volgende verteld; “Ik heb het gevoel dat ik achter m’n adem ben” en “Ik kan niet goed doorademen”. Hier lees je de werkelijk oorzaak daarvan en welke oplossing je kunt overwegen om het gevoel van te weinig lucht te verhelpen.

Minder ademen

Je voelt dus dat je te weinig lucht hebt. Als ik dat hoor vertel ik opgewekt dat je teveel ademt en juist minder moet ademen. Als je dat leert verdwijnt namelijk het gevoel van te weinig lucht hebben. In eerste instantie zeg jij dan misschien; waar heb jij het over joh? Ik MOET JUIST ADEMEN. ADEMEN!! Vervolgens leg ik je uit hoe dit werkt. Toen ik hyperventileerde en evenveel lucht in beslag nam als twee personen snapte ik dit ook niet.

Overtuigingen over het hebben van te weinig lucht

De onjuiste overtuiging van veel mensen is dat het gevoel van willen ademen wordt ingegeven door een tekort aan zuurstof. Daar ga ik je vanaf helpen. Deze overtuiging is niet waar en staat in de weg aan een gezonde ademhaling.

One love

Ik heb niks tegen mensen die gelovig zijn, ik heb zelf mijn geloofsovertuiging. Toch weten we uit de geschiedenis dat mensen uit religies elkaar afslachten met het doel om anderen hun overtuiging op te leggen. Gelukkig is dat anders als het over de ademhaling gaat. Adem is leven en we willen allemaal leven. We houden dus allemaal van een gezonde ademhaling. Daarom ook de titel van deze kop – die een beetje rasta klinkt. Wat ik je ga vertellen gaat overigens niet over mijn overtuiging, maar over feiten.

De ademprikkel wordt ingegeven door koolzuurgas

De ademprikkel wordt normaal gesproken niet ingegeven door zuurstof. Dat is de overtuiging die leeft onder de meeste mensen. Dat is dus onjuist. De ademprikkel wordt ingegeven door koolzuurgas. Het ademcentrum (bevind zich in de hersens) is ingesteld op een bepaalde koolzuurgas concentratie. Dat wordt ook wel het koolzuurgas tolerantieniveau genoemd.

Het ademcentrum werkt als een thermostaat

Koolzuurgas boven koolzuurgas tolerantieniveau
Het ademcentrum geeft extra ademprikkels af wanneer de hoeveelheid koolzuurgas in je lichaam tot boven het koolzuurgas tolerantieniveau stijgt. Je gaat dan dieper en meer ademen om koolzuurgas uit te blazen. De koolzuurgas concentratie zal dan weer dalen tot het koolzuurgas tolerantieniveau. 

Koolzuurgas onder koolzuurgas tolerantieniveau
Wanneer de hoeveelheid koolzuurgas tot onder het niveau van de koolzuurgas tolerantie daalt zal je ademhaling rustiger worden. Wanneer de door jouw cellen geproduceerde hoeveelheid koolzuurgas weer tot boven het koolzuurgas tolerantieniveau stijgt zullen de ademprikkels weer toenemen. Een voorbeeld van een laag koolzuurgas tolerantieniveau is wanneer je een aantal keer diep geademd hebt. Daarna voel je even meer ontspanning, maar chronische hyperventilatie verhelp je daar helaas niet mee.

Gevoel van te weinig lucht is een symptoom van chronische hyperventilatie

Bij chronische hyperventilatie ligt het koolzuurgas tolerantieniveau onder de medische norm. Je ademcentrum is dan geprogrammeerd op te lage koolzuurgas concentraties.  Het ademcentrum vind de hoeveelheid koolzuurgas dan al snel teveel en geeft dan ademprikkels af om koolzuurgas af te blazen. Zo ontstaat het gevoel dat je meer / frequent / diep wilt gaan ademen. Dat gaat gepaard met het gevoel van te weinig lucht hebben.

Heb ik chronische hyperventilatie?

Via dit blogartikel en deze video hieronder kun je chronische hyperventilatie vaststellen.

Ik heb chronische hyperventilatie, wat nu?

Met chronische hyperventilatie hoef je niet te leren leven. Je kunt daar wat aan doen. Als je dat wilt kun je de oplossingen hieronder overwegen.

Gratis online training

Aan deze training hebben bijna 2000 mensen meegedaan. Het doel van deze training is bewust worden van hoe je eigenlijk ademt. Veel mensen hebben dat niet van zichzelf door. Ik kan je beloven dat je dat doel bereikt hebt na het volgen van deze online training.

Personal Buteyko training

Als je veel last hebt van chronische hyperventilatie kun je besluiten om de personal Buteyko training te volgen. In vier lessen van anderhalf uur leer ik je de Methode. De cursus kost € 375,-.

Levenslange garantie

De garantie die ik bied is dat je na de cursus altijd nog bij mij terecht kunt met je vragen. Die zijn er vaak nog na de cursus.

Online Buteyko training

De online Buteyko training kun je lekker vanuit huis volgen. Prettig voor wie weinig tijd heeft, te ziek is om de deur uit te gaan, of de training op eigen tempo vanuit huis wil volgen. In deze training bied ik twee uur persoonlijke begeleiding.

Bij het plaatsen van dit blogartikel in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding is Designed by Kjpargeter / Freepik

Wil je beter leren ademen?

Contact

Personal Buteyko training

Vier afspraken van 1,5 uur.

Levenslange coachings garantie

Kosten € 375,- 

 

 

Aanmelden gratis online training

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.