info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Chronische hoestklachten, schouderklachten en hyperventilatie

Onlangs had ik een interessant gesprek met Lenie over haar chronische hoestklachten en schouderklachten. Ze vertelde dat haar fysiotherapeut gevraagd had waarom ze altijd in de winter schouderklachten had. In die tijd van het jaar kwam ze namelijk steeds voor een dry needling behandeling.

 

Bewustwording van de invloed van chronisch hoesten op schouderklachten.

Dat vond ik een hele goede vraag en ik vroeg of hij deze vraag bewust stelde. Ze vertelde dat haar fysio deze vraag stelde om patiënten bewuster te laten nadenken over hun klachten. Dat vond ik natuurlijk top.

Warmte-koude verschillen verergeren chronisch hoesten en benauwd zijn.

Lenie vertelde me haar inzichten. Ze was namelijk gaan begrijpen hoe verschillende oorzaken haar schouderklachten veroorzaakten. Ze realiseerde zich bijvoorbeeld dat haar hoestklachten in de winter verergerden door temperatuurverschillen. Buiten is het koud en binnen is het warm. Deze overgangen in temperatuur kunnen hoestklachten verergeren.

Bovendien heeft ze in de keuken geen verwarming. Tijdens het koken warmt de ruimte vanzelf wel op. Ze merkte echter op dat ze door de koude (ondanks een kleedje over haar schouders) wat opgetrokken schouders had. Ook dat kan spanningsklachten veroorzaken.

Verkrampte schouders door chronische hoesten.

Ze vertelde dat door de verergering van haar hoestklachten ook de spieren in en om haar schouder verkrampten. Even voor je idee, want als je geen chronische hoestklachten hebt is dat misschien lastig voor te stellen. Ze had niet af en toe even een kuchje, of dat ze even iets moest ophoesten. Het ging om een frequente, zware en langdurige hoest. Daarbij kan iemand dagelijks verkrampen en dat kan spanning aan de schouders veroorzaken. Soms gaat dat zelfs samen met bloeddoorlopen ogen door het springen van een klein adertje.

Sinds haar hoestklachten zijn afgenomen heeft ze ook minder last van schouderklachten. Deze verbetering heeft ze zelf bereikt door het doen van de oefeningen, maar die heb ik haar mogen leren! 🙂

Een gezonde ademhaling heeft meer positieve uitwerkingen op het bewegingsapparaat dan je zou denken. Daar wil ik nog eens meer over gaan delen.
Het gaat nu in ieder geval beter met haar schouders en ze heeft ongeveer 70% minder last van hoestklachten. Dat is een fijne manier om in de zomer in te gaan toch?

Hooikoorts, hoesten

Hoesten is een symptoom van hooikoorts. Uit onderzoek blijkt dat hooikoortsklachten terug te dringen zijn door chronische hyperventilatie te verhelpen. Daar kun je meer over lezen in dit blogartikel over hooikoorts

Genieten van de nieuwe vrijheid

Ze vertelde dat ze bijvoorbeeld zonder hoestklachten weer naar een mooi concert was geweest. Ze is niet meer bang dat ze ergens hoestend een toilet moet opzoeken. Ze voelt zich dus zekerder en vrijer om eropuit te gaan en te genieten van het leven.

Zou jij ook beter willen ademen en je goed in je lijf voelen? Dan kan ik je op twee manieren helpen.

Verwante blogartikelen

Benauwdheid
Duizeligheid, licht in het hoofd en wazig zien
Hoofdpijn en duizeligheid verhelpen
Duizeligheid, voeding en multifocale bril

Bij het delen van deze link in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding komt van: Water photo created by freepik – www.freepik.com 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

AANMELDEN GRATIS ONLINE TRAINING

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

INDIVIDUELE CURSUS
3 ademconsulten van 1,5 uur
Levenslange coachings garantie
Inclusief werkboek / ebook / videomateriaal
€ 375,-
Meer info

ONLINE BUTEYKO CURSUS
€ 197,-
Meer info

Groepscursus

18 januari 10:30 – 13:30
25 januari 10:30 – 13:30

€ 300,-
Aanmelden / info
info@gezondeademhaling.nl

Ik schrijf een boek over de Buteyko therapie.

Buteyko boek

Buteyko boek