[rank_math_breadcrumb]

Zuchten en stress: stoppen met zuchten en steunen

Zuchten en steunen. Iedereen doet het wel eens. Nou iedereen? Ik zucht nog nauwelijks, omdat ik weet wat het effect daarvan is op m’n ademhaling / stresslevel. Veel zuchten komt vooral voor bij stress. Toch hoeft dat niet zo te zijn, want zuchten is iets wat je doet. Je kunt daar ook mee ophouden, een keuze dus. Straks weet jij dat het een keuze voor je gezondheid is.

Hoewel zuchten een positieve, of negatieve emotionele uiting kan zijn wordt het problematisch bij stress. Als je erin blijft hangen dan blijf je zuchten en steunen. De vraag is of je zo iemand wilt worden? Stress is begrijpelijk, maar de vraag blijft: Wil je die persoon zijn die continu aan het zuchten is? Veel zuchten en steunen heeft namelijk een lichamelijk en psychisch effect. Dat gaan we hier allebei bespreken.

Zuchten en steunen

Contant het gevoel te moeten zuchten

Bij stress herkennen veel mensen zich in het contante gevoel te moeten zuchten. 
Daar had ik zelf ook last van. Het begint met dit bij jezelf te herkennen. De volgende stap is dat je herkent dat dit vooral gebeurd tijdens stress. Het belangrijkste is om vervolgens de denkslag te maken naar de ademhaling. Bij zuchten adem je immers veel lucht uit. Hierna zie je wat het fysiologische effect daarvan is.

Zuchten en stress 

Bij de inademing ademen we zuurstof in en vervolgens ademen we koolzuurgas uit. In de lucht zit 0.04% koolzuurgas. In je longen en bloed zit ongeveer 100 keer meer koolzuurgas dan in de buitenlucht. Laten we de hoeveelheid koolzuurgas in het lichaam voor een realistisch voorbeeld op 4% stellen.

Dan is dat zuchten dus een slechte deal. Je verruilt namelijk 4% voor 0,04% koolzuurgas. En denk nou niet dat koolzuurgas een afvalproduct is waar je zo snel mogelijk vanaf moet. Dat is onzin. Laat maar even tot je doordringen dat zuurstof alleen in de aanwezigheid van koolzuurgas opgenomen kan worden in de cellen. Dit mechanisme is al in 1904 ontdekt door de Deense fysioloog Christian Bohr.

Zuchten en steunen ⎜Verzuring van de spieren

Door dat zuchten en steunen vindt er een compensatiereactie plaats in je lichaam. Dat is ook niets nieuws, maar een fysiologisch bekende werking. Als gevolg van het afblazen van te veel koolzuurgas zal je lijf lichaam meer melkzuur aanmaken. Wanneer je dus veel zucht ben je niet alleen je spieren aan het verzuren, omdat verstik je ze ook van zuurstof. Dat kan resulteren in vermoeide spieren. 

Ook ontstaan er andere vormen van vermoeidheid. Als onnodig veel zuchten tot hyperventilatie leidt dan kan dat de nachtrust verstoren en tot mentale vermoeidheid leiden. Moe is niet gewoon moe maar er zijn dus verschillende vormen van vermoeidheid

Zuchten en steunen ⎟ Zuchten stress

Hierboven stipte ik mentale vermoeidheid al aan. Ik hoor van m’n cursisten dat ze last hebben van een gevoel van onrust. Dat gaat vaak gepaard met een gevoel van gejaagdheid, nervositeit, angst, of depressie. Dat is zijn vermoeiende staten van zijn. Kijk, je hoeft bang te worden als je een keertje zucht, maar het probleem zit hem echt in te veel zuchten. 

Even terug naar hoe het werkt. De hoeveelheid koolzuurgas in je bloed kan worden uitgedrukt in millimeter kwikdruk (mmhg). Bij een ademhaling binnen de norm zit er 40 mmgh in het bloed. Bij chronische hyperventilatie is dat minder dan de helft, minder dan 20mmgh dus. Bij iedere zucht adem je 7-16 mmhg koolzuurgas uit, dan houd je er dus maar weinig van over. Bij verlaagde concentraties koolzuurgas in het lichaam kan zuurstof niet goed opgenomen worden in de cellen. 

Dat veroorzaakt een zuurstoftekort op celniveau. Niet alleen in de spieren, maar ook in de organen en weefsels. Als zuchten tot chronische hyperventilatie leidt kan het dan ook tot een lijst aan symptomen leiden. Daarvan wordt vaak gedacht dat ze onverklaarbaar zijn. Jij weet nu dat ze wel verklaarbaar zijn.

Zuchten en steunen bij chronische hyperventilatie

O.b.v. van m’n ervaring sinds 2014 zou ik zeggen dat je van chronische hyperventilatie kunt uitgaan als je veel zucht. Toch kun je dit zelf ook nog testen.
Dat kun je nu doen via de chronische hyperventilatietest waar geen apparatuur voor nodig is.

Buteyko therapie bij chronische hyperventilatie ⎢zuchten bij stress

Zuchten en vooral het nare gevolg daarvan (chronische hyperventilatie) is te verhelpen via de Buteyko therapie. Deze therapie is ontwikkeld door Professor Konstantin Pavlovich Buteyko. Deze bijzondere longarts stond tien jaar lang aan het hoofd van een laboratorium in experimentele geneeskunde en biologie. Dat heeft in samenwerking met zijn collega’s tot de Buteyko therapie geleid.

Ik ben René van den Heuvel en ben o.a. opgeleid als Buteyko therapeut en long revalidatietrainer. Inmiddels heb ik honderden mensen mogen begeleiden via de Buteyko therapie. Stress is onderdeel van het leven, maar onnodige stress zou dat niet moeten zijn. Als je stress, zuchten en chronische hyperventilatie wilt verhelpen dat ben je bij mij aan het juiste adres. Je kunt daarvoor de online cursus volgen of de individuele Buteyko cursus. Ik help je graag verder.

Gerelateerde blogartikelen

Meer informatie over Buteyko therapie
Druk op de borst, benauwdheid
Veel gapen
Snel buiten adem

 

 

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537