Onderrug klachten door stress⎢middenrif als steuntje voor je onderrug

Bij een zere onderrug is sprake van een verminderde functie van spieren ter ondersteuning van de wervelkolom. Er kan dan bijvoorbeeld sprake zijn van chronische onderrug pijn,  een stijve onderrug, spierpijn in de onderrug en steken in de onderrug. In de revalidatie ligt de focus vooral op de interactie van deze spieren met de wervelkom. Het doel daarvan is om stabiliteit in de wervelkom te creëren. Het middenrif is zo’n spier die te weinig aandacht krijgt in de behandeling van een zere onderrug. Daarvoor moet er namelijk ook op de juiste manier naar de ademhaling gekeken worden. 

Middenrif spier ⎢zere onderrug ⎢lage rugpijn

Het middenrif is een koepelvormige spier. Deze spier bevindt zich achter de ribben.  Op de inademing trekt deze spier naar beneden. Op de uitademing beweegt het middenrif weer omhoog. Het is de belangrijkste ademhalingsspier die je in leven houdt. Het middenrif heeft een stabiliserende functie op de wervelkolom en beweegt alleen op de ademhaling. Daarom speelt ademhaling een rol in het stabiliseren van de wervelkolom en de behandeling van een zere onderrug.

Lage rugpijn en ademhalingsproblemen ⎢
Zere rug

Bij lage rugpijn is er vaker sprake van ademhalingsproblemen vergeleken met gezonde mensen1. Het risico op lage rugpijn is tot drie maal hoger bij mensen die een gevoel van te weinig lucht hebben. De medische term daarvoor is dyspneu en komt voor bij chronische aandoeningen zoals astma, COPD en chronische hyperventilatie.

Ademen naar de flanken, buik en onderrug ⎢zere onderrug

De gebruikelijke aanpak is om bij rugpijn naar de flanken, de buik en de onderrug te ademen. Daarmee wordt het middenrif geactiveerd. Deze oefeningen helpen om in contact te komen met het middenrif en om bewust te worden van de ademhaling. Voor mensen met chronische hyperventilatie en lage rugklachten is er meer nodig.

Zere rug en chronische hyperventilatie

Bij astma en COPD is er altijd sprake van chronische hyperventilatie. Je kunt dan even het middenrif activeren op de bovenstaande manier, maar zodra je de behandelkamer uitloopt treden je automatische ademhalingspatronen weer in werking. Chronische hyperventilatie is een automatisch ademhalingspatroon waarbij je hoog en via de borst ademt. Dat gaat ten koste van de stabiliserende werking van de middenrif ademhaling. Dat gaat op zijn beurt ten koste van het herstel van lage rugklachten.

Stress ⎢zere onderrug ⎢chronische hyperventilatie 

Het is bekend dat stress zich uit in onderrug klachten. Bij stress verzwaart de ademhaling. Dat is een natuurlijke reactie. Het probleem is dat er bij chronische stress continu dieper en frequenter wordt geademd. Dan is er sprake van chronische hyperventilatie. Hierboven heb je gelezen dat er bij stress sprake is van een hoge borstademhaling. Je middenrif is een steuntje voor je onderrug. Deze ondersteunende functie wordt als het ware “uit” gezet bij chronische stress.

Chronische hyperventilatie behandeling ⎢zere onderrug

Chronische hyperventilatie heeft zonder te overdrijven pandemische vormen aangenomen. Miljoenen Nederlanders lijden hieraan zonder het te weten. De gezondheidsklachten die daardoor kunnen verergeren zijn groter dan mensen zich realiseren. Dat is echt en geen bombastische grootspraak. Chronische hyperventilatie verergert symptomen van chronische ziekten en houdt het herstel verschillende klachten aan het beweegapparaat tegen. Gelukkig is chronische hyperventilatie relatief eenvoudig te verhelpen via de Buteyko Methode. Daar kun je meer algemene informatie over opdoen via Buteyko ademhaling, of wellicht overweeg je om een Buteyko cursus te volgen.

Gerelateerde blogartikelen

Pijn in nek en schouder stress
Chronische hyperventilatie symptomen
Astma vermoeidheid

  1. Bij mensen met lage rugpijn komen opvallend vaker respiratoire problemen voor dan in gezonde populaties en andersom geldt hetzelfde

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Meer info

INDIVIDUELE BUTEYKO CURSUS
Fysieke offline variant
In de stad Utrecht
 € 375,-.
Meer info
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.