Epilepsie

Epilepsie is een aandoening waarbij je last hebt van aanvallen. Je hersencellen communiceren met elkaar door het afgeven van elektrische signalen. Bij een aanval worden sommige hersencellen overactief. Ze geven dan in het wilde weg veel elektrische signalen af. Daardoor ontstaat er een soort ‘kortsluiting‘ in de hersenen. De aanval duurt meestal kort. De verschijnselen en de heftigheid van de aanval hangen af van de plaats in de hersenen waar de ‘kortsluiting’ ontstaat. 

Diagnose 

Om de diagnose te stellen, heeft de arts een goede beschrijving van de aanval nodig. Soms kun je die zelf geven, maar vaak kan iemand die bij de aanval aanwezig was dit beter beschrijven. Daarna vraagt de arts of je vaker dit soort aanvallen hebt gehad. Vaak wordt daarna aanvullend onderzoek gedaan in het ziekenhuis.

Er kan een MRI-scan of CT-scan gemaakt worden van de hersenen om de hersenen te bekijken. Of ze gaan je hersenactiviteit meten met een EEG. Dan plakken ze elektroden op je hoofd en proberen ze tijdens het onderzoek een aanval op te wekken. Bijvoorbeeld door je in een flitsende lamp te laten kijken. 

Soorten 

In Nederland hebben ongeveer 120.000 mensen deze aandoening. Bovendien zijn er verschillende soorten en is er een verschil tussen kinderen en volwassenen. Wat er gebeurt tijdens een aanval, hangt af van de plek in de hersenen waar de aanval begint.

Epilepsie op latere leeftijd

Sommige mensen krijgen er pas op latere leeftijd last van. Er zijn twee soorten bij volwassenen:

 • Een tonisch-clonische aanval: je verkrampt, valt op de grond en begint te schokken met je armen en benen. 95% van dit soort aanvallen stopt binnen één of twee minuten vanzelf. Als de aanval niet overgaat, moet je als omstander 112 bellen. Met de juiste medicatie kan de aanval worden gestopt.
 • Een focale aanval: de verschijnselen hiervan verschillen. Je bent je hier niet altijd van bewust. Je kunt misselijk worden, snel gaan ademhalen of je hartslag kan versnellen. Of je gaat raar praten, wordt emotioneel of agressief. Als omstander moet je in deze situatie rustig blijven. Zorg dat degene die de aanval heeft zich niet kan bezeren en blijf op rustige toon praten. Na zo’n aanval kun je verward of vermoeid zijn. 

Oorzaken epilepsie

Epilepsie kan vele verschillende oorzaken hebben. Bij ongeveer 50% van de gevallen is er helaas (nog) geen duidelijke oorzaak te vinden.

 • Bij een deel van de mensen heeft het een erfelijke oorzaak. Aanvallen in de kindertijd verlopen vaak volgens een vast patroon. Na een paar jaar verdwijnen deze aanvallen vaak weer.
 • Een probleem in de aanleg van de hersenschors tijdens de zwangerschap kan epilepsie veroorzaken.
 • Een afwijking in de hersenen veroorzaakt door een beroerte, ongeval, virus of zuurstoftekort bij de geboorte kan epilepsie tot gevolg hebben.
 • Soms is een stofwisselingsprobleem, immunologische stoornissen of een hersentumor de oorzaak. 

Kan epilepsie overgaan?

Ongeveer 70% van de mensen met epilepsie reageert goed op medicatie en heeft (bijna) geen aanvallen meer. Epilepsie die begint op de kinderleeftijd gaat vaak over. De hersenen zijn nog volop in ontwikkeling. Het brein groeit als het ware over de epilepsie heen. Of epilepsie helemaal overgaat, hangt van de oorzaak af.

Epilepsie stress

Stress is een normale reactie van het lichaam op een situatie die we als beangstigend of onzeker ervaren. Voor korte periodes maakt stress je alerter. Maar als je lange periodes van stress hebt, raakt je lichaam uitgeput. Je hebt dan een grotere kans op een aanval. Ook situaties waarin je ineens veel spanning krijgt, kunnen een aanval uitlokken. Je arts kan je helpen te bepalen of dit bij jou het geval is. 

Nachtelijke epilepsie

Bij bepaalde vormen komen de aanvallen alleen ‘s nachts voor. Dit zijn relatief zeldzame vormen van epilepsie. De ene vorm heet Continuous Spike/Waves during Sleep (CSWS of ESES). De andere is een erfelijke variant waarbij ‘s nachts aanvallen voorkomen in de frontale hersenkwab. Bij andere vormen vinden de aanvallen meestal plaats in de middag of in de vroege avond. Als je ‘s nachts last hebt van aanvallen, wordt er een slaap-EEG gemaakt. Dit gebeurt in het ziekenhuis. 

Uitlokkers epilepsie

50% van de mensen geeft aan dat slaapgebrek een aanval kan uitlokken. Een goede nachtrust is dus belangrijk. Daarnaast kan emotionele spanning of stress ook een aanval uitlokken. Ook lichtflitsen, zoals lampen in een discotheek of de zon die door de bomen schijnt, kunnen een aanval uitlokken. Andere bekende uitlokkers zijn:

 • Overmatig alcoholgebruik
 • Sommige drugs kunnen een epilepsieaanval uitlokken.
 • Periode voor of tijdens menstruatie (door hormonale veranderingen).
 • Temperatuur wisseling (zoals bij koorts).
 • Het niet (op tijd) innemen van medicatie.
   
  epilepsie triggers

  epilepsie triggers

Posttraumatische epilepsie

Na een verkeersongeval of ander ongeluk waarbij je een klap op je hoofd hebt gehad, kunnen je hersenen beschadigd raken. Je hebt minstens tien jaar lang na het hoofdletsel een verhoogde kans op deze aandoening. Bij matig letsel is dit risico anderhalf keer zo hoog. Bij ernstig hersenletsel heb je tot 4,5 keer zoveel kans op epilepsie. 

Epilepsie zwangerschap

Het effect van een zwangerschap op je epilepsie is vooraf niet te voorspellen. Daarom is het verstandig om je kinderwens ruim van tevoren te bespreken met je neuroloog. Als je als moeder medicatie slikt, heeft je kind een grotere kans op een afwijking. Een aanval kan risico’s met zich meebrengen voor de moeder en het ongeboren kind. De medicatie moet dus worden aangepast, zodat je het in de laagst mogelijke dosis krijgt met de minste bijwerkingen. Als je vragen hebt over de erfelijkheid kun je terecht bij een erfelijkheidsdeskundige

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS VOL

Beperkt plek vanaf april

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

KORTING €100,- p.p. VOL

Beperkt plek vanaf april
Volg de offline 1 op 2 cursus  (2 personen)
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

OFFLINE 1 op 1 CURSUS VOL

Beperkt plek vanaf april
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-
Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537

Gratis online minitraining: wordt bewust van een stressvolle ademhaling als oorzaak van spanningsklachten en ziektesymptomen.