Poliepen neus, astma 👉 natuurlijke behandeling

Poliepen neus. Poliepen zijn zachte, goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies. Ze zijn druppelvormig, variëren in grootte en kunnen geel, bruin, of roze van kleur zijn. Neuspoliepen komen voor in één, of beide neusgaten en  ze groeien in groepjes, of alleen. Neuspoliepen komen voor onder alle leeftijden, maar vooral onder mensen die 40 verjaardagen achter de rug hebben. Mannen en mensen met astma en allergieën hebben vaker last van neuspoliepen. Neuspoliepen worden gezien als een chronische conditie. Zodra iemand ze heeft is het waarschijnlijk dat ze weer terugkomen.

Poliepen neus⎟ Neuspoliep symptomen 

Kleine neuspoliepen veroorzaken meestal geen symptomen. Wanneer ze groter kan er sprake zijn van de volgende symptomen.

 • Verstopte neus
 • Loopneus
 • Moeite met ademen door de neus
 • Postnasale drip
 • Snurken en slaapapneu
 • Neusbloedingen
 • Hoestklachten
 • Niet goed ruiken, of proeven
 • Soms in het geheel geen smaak, of reuk omdat de reukzenuwen geblokkeerd zijn.
 • Pijn in het gezicht
 • Jeuk rond de ogen
 • Pijn in de bovenste tanden
 • Druk op het voorhoofd
 • Infecties

Poliepen neus⎟ Oorzaak neuspoliepen 

Poliepen worden veroorzaakt door een ontsteking van het slijmvlies. Het slijmvlies is een slijmlaag dat de binnenkant van de neus en sinussen beschermd. De lucht die we inademen wordt bevochtigd door het slijmvlies. Een ontsteking is te wijten aan een langdurige irritatie, of infectie van het slijmvlies. Dat kan leiden tot het ontstaan van neuspoliepen. Neuspoliepen komen vaker voor bij astmatici en mensen met allergische rhinitis.

 • Poliepen neus

  Poliepen neus

Poliep herkennen ⎜Poliepen neus

Bezoek een K.N.O. arts als de symptomen langer dan 10 dagen aanhouden. Via een kijkonderzoek in de neus kunnen neuspoliepen vastgesteld worden. 

Zoek direct medische hulp of bel 112 bij

 • Ernstige ademhalingsproblemen
 • Plotselinge verergering van je symptomen
 • Dubbel zicht, verminderd zicht, of beperkt vermogen om je ogen te bewegen
 • Ernstige zwelling rond je ogen
 • Steeds heviger hoofdpijn met koorts, of het onvermogen om je hoofd naar voren te kantelen.

De reguliere behandeling

De reguliere behandeling bestaat uit het gebruik van steroïden sprays, steroïden pillen, of neusspoelingen. Daarmee kan de zwelling en ontsteking in het neusslijmvlies tegengegaan worden. Een risico van het gebruik van steroïden sprays is neusspray verslaving. Ook als het pillen zijn is het belangrijk om voorzichtig met steroïden om te gaan, want  steroïden verzwakken het immuunsysteem. 

Opgezwollen en ontstoken neusslijmvlies

Een opgezwollen en ontstoken neusslijmvlies leiden tot een verstopte neus. Een verstopte neus gaat vaak vooraf bij neuspoliepen. Daarmee is niet gezegd dat iedereen met een verstopte neus neuspoliepen krijgt, maar het is wel belangrijk om dit in de gaten te houden. Bij een verstopte neus wordt er namelijk  overgeschakeld op mondademhaling en dat veroorzaakt chronische hyperventilatie. Chronische hyperventilatie brengt de gezondheid ook schade toe.

Poliepen neus ⎜Polypectomie

Als de neuspoliep, de zwelling en de ontsteking te groot zijn wordt een operatie aanraden. De poliepen worden dan weggesneden om de neusholte te vergroten. Dat wordt polypectomie genoemd. Dat maakt het makkelijker om medicatie aan te leveren in de neusholte. In veel gevallen kan een operatie echter voorkomen worden. Daar komt bij dat dat poliepen weer terugkomen als de oorzaak niet wordt aangepakt. 

Chronische hyperventilatie als oorzaak van neuspoliepen

Professor Constantin Pavlovich Buteyko was een naar westerse maatstaven opgeleid arts. Tien jaar lang stond hij aan het hoofd van een laboratorium in experimentele biologie en geneeskunde. Vanaf 1951 tot zijn dood in 2003 heeft hij zich bezig gehouden met de ademhaling. Hij zag poliepen als een verdedigingsreactie op chronische hyperventilatie als onderliggende aandoening. Zodra de ademhalingsgassen weer in balans komen verdwijnt chronische hyperventilatie. De verdedigingsreactie van neuspoliepen kan dan weer opgeheven worden. Zijn behandeling heet de Buteyko Methode en daarmee kan chronische hyperventilatie opgeheven worden.

Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie

Verergering hyperventilatie als gevolg van neuspoliepen

Hierboven heb je gelezen dat neuspoliepen volgens dr. Buteyko een oorzaak zijn van chronische hyperventilatie. Het gevolg van neuspoliepen is dat er op mondademhaling als gewoonte wordt overgeschakeld. Dat verergert chronische hyperventilatie. Via mondademhaling en door hyperventilatie ontstaan klachten zoals duizeligheid, hoesten, snurken, slaapapneu.  

Buteyko therapie ⎢Buteyko ademhaling

Mijn naam is Rene van den Heuvel en sinds 2014 heb ik vele mensen mogen helpen met chronische hyperventilatie. Een ervaring met een cursist was dat zijn neuspoliepen wegtrokken door chronische hyperventilatie te verhelpen. Een Maar toen werd het carnaval.. De combinatie van alcohol, ongezonde voeding en slechte nachtrust veroorzaakten weer chronische hyperventilatie. Zijn neuspoliepen kwamen toen ook weer terug. 

Kom ik van m’n neuspoliepen af via de Buteyko therapie?

Daar kan ik geen garantie op geven. Feit is wel dat een chronisch verstopte neus vaak een aanloop naar poliepen is. Een chronisch verstopte neus is een oorzaak van chronische hyperventilatie. Door het verhelpen van chronische hyperventilatie kun je volgens dr. Buteyko poliepen voorkomen. 

Astma vrij via de Buteyko methode

De Buteyko methode is vooral bekend geworden vanwege de effectiviteit bij astma. Bij astma is het mogelijk om vrij te worden van symptomen én medicatie. Daar is wel jouw therapietrouw voor nodig. Bovendien helpt de Buteyko Methode ook bij allergische rhinitis en vele andere symptomen. Hieronder vind je een verwijzing naar de lijst van symptomen waarbij de Buteyko Methode kan helpen. Via de online training, of de individuele Buteyko cursus kan ik je daarmee helpen.

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Neussprayverslaving
Astma vermoeidheid
Rhinitis
Inhalatiemedicatie
Ontstekingsremmers afbouwen

Bij het openen van deze pagina in sociale media komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding is afkomstig van Designed by brgfx / Freepik

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Meer info

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
De cursus is nog steeds te volgen.
In de stad Utrecht.
 € 375,-.
Meer info
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.