[rank_math_breadcrumb]

Poliepen neus 👉 natuurlijke behandeling

Poliepen neus. Poliepen zijn zachte, goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies. Ze zijn druppelvormig, variëren in grootte en kunnen geel, bruin, of roze van kleur zijn. Neuspoliepen komen voor in één, of beide neusgaten en  ze groeien in groepjes, of alleen.

Neuspoliepen komen voor onder alle leeftijden, maar vooral onder mensen van 40 jaar en ouder. Mensen met astma en allergieën hebben vaker last van neuspoliepen. Neuspoliepen worden gezien als een chronische conditie. Zodra iemand ze heeft is het waarschijnlijk dat ze weer terugkomen.

Poliepen neus⎟ Neuspoliep symptomen 

Kleine neuspoliepen veroorzaken meestal geen symptomen. Wanneer ze groter worden kan er sprake zijn van de volgende symptomen.

 • Verstopte neus
 • Loopneus (rinorroe)
 • Moeite met ademen door de neus
 • Postnasale drip
 • Snurken en slaapapneu
 • Neusbloedingen
 • Hoestklachten
 • Niet goed ruiken, of proeven
 • Soms in het geheel geen smaak, of reuk omdat de reukzenuwen geblokkeerd zijn.
 • Pijn in het gezicht
 • Jeuk rond de ogen
 • Pijn in de bovenste tanden
 • Druk op het voorhoofd
 • Infecties

Poliepen neus⎟ Oorzaak neuspoliepen 

Poliepen worden veroorzaakt door een ontsteking van het slijmvlies. Het slijmvlies is een slijmlaag dat de binnenkant van de neus en sinussen beschermd. De lucht die we inademen wordt bevochtigd door het slijmvlies. Een ontsteking is te wijten aan een langdurige irritatie, of infectie van het slijmvlies. Dat kan leiden tot het ontstaan van neuspoliepen. Neuspoliepen komen vaker voor bij astmatici en mensen met allergische rhinitis.

poliepen neus

Poliep herkennen ⎜Poliepen neus

Bezoek een K.N.O. arts als de symptomen van neuspoliepen langer dan 10 dagen aanhouden. Via een kijkonderzoek in de neus kunnen neuspoliepen vastgesteld worden. 

Zoek direct medische hulp of bel 112 bij

 • Ernstige ademhalingsproblemen
 • Plotselinge verergering van de symptomen
 • Dubbel zicht, verminderd zicht, of beperkt vermogen om de ogen te bewegen
 • Ernstige zwelling rond de ogen
 • Steeds heviger hoofdpijn met koorts, of het onvermogen om het hoofd naar voren te kantelen.

De reguliere behandeling

De reguliere behandeling bestaat uit het gebruik van steroïden sprays, steroïden pillen, of neusspoelingen. Daarmee kan de zwelling en ontsteking in het neusslijmvlies tegengegaan worden. Een risico van het gebruik van steroïden sprays is neussprayverslaving. Ook als het pillen zijn is het belangrijk om voorzichtig met steroïden om te gaan, want  steroïden verzwakken het immuunsysteem. 

Opgezwollen en ontstoken neusslijmvlies

Een opgezwollen en ontstoken neusslijmvlies leiden tot een verstopte neus. Een verstopte neus gaat vaak vooraf  aan neuspoliepen. Daarmee is niet gezegd dat iedereen met een verstopte neus neuspoliepen krijgt, maar het is wel belangrijk om dit in de gaten te houden. Bovendien wordt er bij een verstopte neus overgeschakeld op mondademhaling. Dat veroorzaakt chronische hyperventilatie.

Poliepen neus ⎜Polypectomie

Als de neuspoliep, de zwelling en de ontsteking te groot zijn wordt een operatie aanraden. De poliepen worden dan weggesneden om de neusholte te vergroten. Dat wordt polypectomie genoemd. In veel gevallen kan een operatie echter voorkomen worden. Daar komt bij dat dat poliepen weer terugkomen als de oorzaak niet wordt aangepakt. 

Polypectomie

Chronische hyperventilatie als oorzaak van neuspoliepen

Professor Konstantin Pavlovich Buteyko was een naar westerse maatstaven opgeleid arts. Tien jaar lang stond hij aan het hoofd van een laboratorium in experimentele biologie en geneeskunde. Vanaf 1951 tot zijn dood in 2003 heeft hij zich bezig gehouden met de ademhaling.

Hij zag poliepen als een verdedigingsreactie op chronische hyperventilatie als onderliggende aandoening. Zodra de ademhalingsgassen weer in balans komen verdwijnt chronische hyperventilatie. De verdedigingsreactie van neuspoliepen kan dan weer opgeheven worden. Zijn behandeling heet de Buteyko Methode en daarmee kan chronische hyperventilatie verholpen worden.

Verergering klachten voorkomen

Hierboven heb je gelezen hoe neuspoliepen een oorzaak zijn van chronische hyperventilatie. Het gevolg van neuspoliepen is dat er op mondademhaling als gewoonte wordt overgeschakeld. Dat verergert chronische hyperventilatie. Dat kan op zijn beurt weer leiden tot verschillende chronische hyperventilatie symptomen en zelfs tot snurken en slaapapneu.

Buteyko therapie ⎢Buteyko ademhaling

Via de Buteyko therapie is een verstopte neus en chronische hyperventilatie te verhelpen. Bovendien hoorde ik ook van een cursist dat zijn neuspoliepen wegtrokken door chronische hyperventilatie via de Buteyko methode te verhelpen. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat je neuspoliepen verdwijnen, maar je kunt het proberen. Wat ik wel met zekerheid kan zeggen is dat je gezondheid verbeterd door de automatische ademhalingspatronen te her-trainen. Dat kun je dus doen via de Buteyko therapie. 

Ik bied daarvoor twee diensten aan:
Buteyko online cursus 
1 op 1 persoonlijke offline cursus

Via allebei de bovenstaande diensten leer je in principe hetzelfde.
De keuze voor online, of offline is vooral afhankelijk van persoonlijke voorkeur en leerstijl.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Korstjes in neus

Bij het openen van deze pagina in sociale media komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding is afkomstig van Designed by brgfx / Freepik

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537