Duizeligheid, licht in het hoofd en wazig zien

Duizeligheid: Onlangs volgde had ik iemand op de Buteyko cursus. Zei was binnen de organisatie waar ze werkte op een andere afdeling gaan werken. Ze was heel gedreven en wilde liever vandaag dan morgen al haar taken beheersen. Ze vertelde dat ze iemand is die de lat vaak te hoog legt. Dat ze te veel van zichzelf eist en haar grenzen o.b.v. doorzettingsvermogen overschrijdt.

Een ambitieuze manier van denken is natuurlijk helemaal prima. Toch kan dit ook een valkuil zijn als je met deze mindset over je grenzen gaat. Dat kan leiden tot chronische stress. Veel mensen hebben niet door dat ze daardoor hoog gaan ademen. Eventjes hoog ademen is ok, maar niet als je dat continu doet.

Chronische stress gaat ook gepaard met veel gapen, zuchten en happen naar lucht. 
Bij zo iemand is de ademhaling hoorbaar en zichtbaar. Dit zijn allemaal kenmerken van een chronisch stressvolle ademhaling. Een meer medische term hiervoor is chronische hyperventilatie.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     197,00
    Add to Cart

Duizeligheid, licht gevoel in het hoofd, wazig zien

Bij deze vrouw was chronische hyperventilatie ontstaan en dat veroorzaakte duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, wazig zien en soms een draaiduizeligheid aanval. Omdat ze al tien jaar een bril voor dichtbij had dacht ze nu ook een bril voor veraf nodig te hebben. Vervolgens had ze een dure bril aangeschaft, maar haar klachten bleven.

Huisarts, Arbo arts, duizeligheid

Na overleg met de huisarts en Arbo arts is ze minder gaan werken. Op advies van de arbo arts is er een app op haar computer geïnstalleerd waardoor de computer om de zoveel tijd- tijdelijk niet te bedienen is. Dat geeft de ogen de gelegenheid om weer rond te worden i.p.v. vierkant. Deze app bracht wat rust aan de ogen, maar eigenlijk is het dan ook de bedoeling om even op te staan en heen en weer te lopen. Hieronder zie je een aanvullend tip in beeld die ervoor zorgt dat je wat vaker opstaat.

Duizelig, licht in het hoofd, wazig zien

Duizelig, licht in het hoofd, wazig zien

Overgangsconsulente herkent hyperventilatie ⎢Duizeligheid

Een nieuw bril had niet geholpen tegen haar duizeligheid, het lichte gevoel in haar hoofd en wazig zien. Vervolgens is ze andere oplossingen gaan verkennen. Na o.a. de acupunctuur en een psycholoog zei haar overgangsconsulente: “ik denk eerder aan chronische hyperventilatie bij jou”. Vervolgens was ze op het internet gaan kijken en kwam ze de Buteyko Methode tegen.

Tijd, geld en frustratie besparen

Wat ik hier weer in herken is de weg die mensen afleggen voordat ze een Buteyko therapeut vinden. Dit kost vaak tijd en geld en het veroorzaakt frustratie. In dit blogartikel beschrijf ik de route die vaak wordt afgelegd voordat een Buteyko therapeut gevonden wordt. Misschien herken je jezelf, of iemand anders daarin?

Hoe je hyperventilatie kunt herkennen

Duizeligheid, licht in het hoofd en wazig zien zijn symptomen van chronische hyperventilatie. Chronische hyperventilatie kun je ook vaststellen via de CP test die je via de onderstaande video kunt doen.

Herstel tijdens de Buteyko cursus, Buteyko therapie

Op de eerste ademsessie kwam m’n cursist hijgend en door de mond ademend binnen. Aan het begin van onze samenwerking voelde ze zich gestresst in het ‘moeten’ doen van de oefeningen. Ze legde zichzelf namelijk strakke schema’s op. Ze had het idee dat ze het anders verkeerd deed. Vervolgens heb ik met haar doorgesproken hoe ze meer de ruimte kan nemen in het doen van de oefeningen. Dat stelde gerust, waardoor ze weer door kon.

Verbeteringen na drie weken

Tijdens de vierde ademsessie bleek duidelijk dat ze de overschakeling had gemaakt van mondademhaling naar neusademhaling. Ook tijdens het spreken nam ze niet meer van die diepe ademteugen. Ze vertelde dat ze minder last had van het vele gapen. Dat is een kenmerk van chronische hyperventilatie. Na drie weken was er ook een verbetering in haar duizeligheid en het lichte gevoel in haar hoofd. Dat was het belangrijkste waar ze voor kwam. 

Meer stabiliteit zonder bril, licht in het hoofd

Een interessant opmerking was ook dat ze zich stabieler voelt zonder bril voor veraf – daarmee kon ze in haar woorden nog steeds plenty kon zien. Met de bril op ziet ze een beetje scherper, maar voelt ze zich minder gegrond.

Mogelijke verbetering van de diensten van opticiens?

In deze situatie voelde iemand zich dus beter zonder bril. De duizeligheid en het lichte gevoel in het hoofd zijn nu al deels verholpen via de Buteyko training. Wellicht kan een opticien extra service bieden door duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd als chronische hyperventilatie te herkennen. Er wordt dan weliswaar niet direct een bril verkocht, maar er wordt wel meerwaarde geleverd. Na goed advies komen mensen terug als dat nodig is, of ze verwijzen anderen door. Het zal ook voorkomen dat de klachten slechts deels verholpen worden door chronische hyperventilatie te herkennen. Vervolgens kan een bril wellicht verdere verlichting bieden.

Innerlijke dialoog, stress

De Buteyko adem Methode gaat over het trainen van de ademhaling en daarmee ook over stressmanagement. Zo hebben we het ook gehad over hoe ze meer rust en ruimte in haar werk kan creëren. Dat gaat de goede kant op. Ze zei namelijk dat ze nu vaker zoiets heeft van “Wat nu kan, kan ook morgen”. Ze vertelde ook dat mensen haar vreemd zouden aankijken als ze tegenwoordig zoiets zou zeggen. Dit zou de persoon die op de eerste ademsessie binnen kwam inderdaad niet gezegd hebben. 🙂

Wat is de Buteyko methode?

De Buteyko Methode is een therapie waarmee je hyperventilatie kunt verhelpen. Chronische hyperventilatie symptomen zullen daarmee verminderen, of verdwijnen. 
Als je deze methode nog niet kent wil je waarschijnlijk eerst verder verdiepen in de Buteyko therapie.

Filosofie van de Buteyko Methode

De Buteyko Methode bestaat uit oefeningen en leefstijladviezen. Daarnaast is de Buteyko Methode ook een verandering van je mindset. In het kopje “innerlijke diagloog, stress” heb je daar al wat over gelezen. 

Duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien

Duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien

Verwante blogartikelen

Hoofdpijn, duizeligheid verhelpen en mogelijk afvallen.
Duizeligheid, voeding en multifocale bril

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.