De route naar Buteyko therapie in zeven stappen

Onlangs ontving ik een mail van iemand met chronische hyperventilatie. Toen ik zijn mail via Facebook deelde (anoniem natuurlijk) realiseerde ik welke stappen iemand meestal zijn voordat er besloten wordt om de Buteyko therapie te volgen. Dat wist ik al wel, maar ik had het ineens heel helder voor ogen. Hierbij wil ik dat met jou delen m.b.v. de mail die ik ontving.

STAP 1: De symptomen herkennen

Geachte heer van der Heuvel,
Eerst zal ik kort wat over mezelf vertellen, ik ben een jongen van 24 jaar en ik studeer nog. Ongeveer anderhalf jaar geleden kreeg ik last van allemaal vage vervelende klachten. Gespannen nek en schouders, hoofdpijn, wazig zicht, tintelingen, concentratieproblemen, vermoeidheid en zo gaat de lijst nog wel even door.

STAP 2: Verscheidene onderzoeken zonder resultaat

De arts gooide het in eerste instantie op stress en zei dat ik maar even rustig aan moest doen, echter bleven de klachten maar aanhouden en heb ik allerlei onderzoeken gehad in het ziekenhuis.

STAP 3: Het besef dat er verkeerd geademd wordt

Je raadt het al, achteraf blijk ik gewoon verkeerd te ademen, hier ben ik ruim 4 maanden geleden achtergekomen door een hyperventilatie provocatie test in het ziekenhuis. Ik adem ongeveer 18 tot 20 keer per minuut, en als ik de CP controletest doe haal ik vaak maar rond de 10 seconden. Dat ik niet goed ademhaal is wel duidelijk dus.

STAP 4: Verkeerde ademhalingstherapie volgen

De arts heeft me toen doorverwezen naar een ademhalingstherapeute, helaas heeft dit niet geholpen en heeft deze therapeute het alleen maar erger gemaakt door verkeerde informatie en instructies te geven. Zo moest ik volgens de therapeute ”diep” inademen, helemaal verkeerd dus.

STAP 5: Zelf een oplossing zoeken 

Onlangs ben ik gestopt met deze therapeute en ben ik het internet eens opgedoken en heb veel gelezen over de ademhaling en ook Buteyko. Het is me nu veel duidelijker hoe mijn klachten tot stand zijn gekomen door mijn verkeerde adempatroon.

STAP 6: Zelf starten met kleine verbeteringen

Ik heb mijn eigen ademhaling eens goed onder de loep genomen en nu blijkt dat ik constant door mijn mond adem en dat mijn uitademing altijd heel kort is. Ik probeer mezelf al aan te leren om door de neus te ademen en overdag gaat dit vrijwel vanzelf, in de nacht gaat dit soms goed en soms niet. Natuurlijk is dit niet het enige wat ik moet veranderen aan mijn adempatroon.

STAP 7: Toch maar een Buteyko therapeut inschakelen.

Vaak wordt er nog een boek gelezen, een app geprobeerd, of een Youtube filmpje bekeken. De verbetering in de gezondheid is dan meestal beperkt. Vervolgens wordt er gerealiseerd dat de Buteyko Methode echt wat meer is dan een eenvoudige ademhalingsoefening. Dat is dan ook meestal wanneer het besluit gemaakt wordt om de Buteyko therapie daadwerkelijk te gaan volgen via een cursus.

Hoe je stap 1-6 kunt besparen

Het doorlopen van de eerste zes stappen kost werkelijk een hoop TIJD, ONGEMAK en vaak ook GELD. Daarom heb ik dan ook een GRATIS ONLINE TRAINING voor je opgesteld. Het doel van die training is bewustwording van chronische hyperventilatie en hoe je dit kunt verhelpen. Daarvoor kun je je opgeven via het scherm dat tevoorschijn komt als je op een volgende pagina klikt.

Waarom zou je tijd verspillen als je al tientallen jaren rondloopt met chronische hyperventilatie?

Bij het plaatsen van dit blogartikel in social media komt er een afbeelding tevoorschijn.
Deze afbeelding is Designed by FreepikWil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.