Hoofdpijn door hoge bloeddruk en spanningshoofdpijn

Hoofdpijn door hoge bloeddruk en spanningshoofdpijn in de nek worden veroorzaakt door chronische hyperventilatie. Zonder een goed werkende ademhaling kunnen deze klachten het effect zijn.

Hoofdpijn door hoge bloeddruk⎥ Symptomen chronische hyperventilatie

Bij chronische hyperventilatie wordt er te veel koolzuurgas afgeblazen. Koolzuurgas heeft een verwijdende functie op de bloedvaten en dit ademhalingsgas zorgt ervoor dat het gladde spierweefsel om de bloedvaten kan ontspannen. Er is dan sprake van een goede bloedcirculatie waardoor de hersens voldoende van bloed en zuurstof worden voorzien. Bij verlaagde koolzuurgas concentraties verkrampt het gladde spierweefsel om de bloedvaten. De arteriële diameter van de bloedvaten neemt af en de bloeddruk stijgt. 

Zonder koolzuurgas geen zuurstof in de hersens

Alleen in de aanwezigheid van koolzuurgas kan zuurstof opgenomen worden in de hersens. Een tekort aan zuurstof in de hersens kan hoofdpijn, mar ook andere symptomen zoals concentratieproblemen en duizeligheid veroorzaken.

Spanningshoofdpijn

Hier ga ik ademhaling, nekklachten en lichaamshouding aan elkaar verbinden. Deze onderwerpen hebben met elkaar te maken. Het goede nieuws is dat je daar zelf invloed op hebt. Je hoeft dus niet machteloos te staan t.o.v. spanningshoofdpijn.

Ademhaling en nekklachten

Bij chronische hyperventilatie wordt er overgeschakeld op een hoge ademhaling. Daarbij worden verschillende ademhalingsspieren in de nek over-geactiveerd. Het gaat hier om de scalenus spieren, de sternomastocleidoid en de levator scapulae. Die spieren kunnen overspannen raken bij hyperventilatie.  Deze spanning trekt omhoog (knarsetanden) en vervolgens naar het hoofd. Je kunt daarvoor naar de masseur gaan. Ik ben zelf de afgelopen twee jaar naar Thailand gegaan om te verdiepen in Thaise Yoga massage en stoelmassage. Ook heb ik zelf ervaren hoe goed een massage kan doen. Maar…

Bewustwording van jouw lichaam / jouw ademhaling

Een groot deel van de oplossing ligt dichterbij. Je weet nu hoe een hoge ademhaling spanningsklachten in de nek en spanningshoofdpijn kan veroorzaken. Maar hoe zit het eigenlijk met je lichaamshouding? Hoe vaak zit je voorovergebogen met computerogen? Wanneer tik je met naar vorenstaande staande schouders op je smartphone? Met zo’n lichaamshouding kan je belangrijkste ademhalingsspier niet goed functioneren. Deze spier is het middenrif. Met een voorovergebogen houding ga je letterlijk in het probleem zitten. Als je dat maar lang genoeg doet blijf je erin vastzitten en is er wat meer voor nodig om daar uit te komen.

Hyperventilatie verhelpen via Buteyko ademhaling

Als je nog niet bekend bent met deze methode kun je je verder verdiepen in de Buteyko therapie. Je kunt ook overwegen om een Buteyko cursus te volgen of te kijken naar de onderstaande blogartikelen.

Verwante blogartikelen

Hyperventilatie en hoge bloeddruk
Hartoverslagen door stress
Hyperventilatie en duizeligheid

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus (info)

     247,00
    Add to Cart

Als deze link in social media wordt geplaatst komt er een afbeelding tevoorschijn. Designed by Kjpargeter / Freepik

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 247,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.