[rank_math_breadcrumb]

Hoofdpijn door hoge bloeddruk en spanningshoofdpijn

Hoge bloeddruk, hoofdpijn, nekpijn: Deze klachten worden mede veroorzaakt en verergert door een hoge, snelle, diepe, onregelmatige en stressvolle borstademhaling. Daarnaast kan verkeerd ademen leiden tot tal van andere gezondheidsklachten, waarover je alles vind op deze website. Hier gaan we vooral in op de hoge bloeddruk in combinatie met hoofdpijn en nekpijn.

Hoofdpijn door hoge bloeddruk, Hoge bloeddruk hoofdpijn nekpijn

Bij de bovengenoemde manier van ademen wordt er teveel koolzuurgas afgeblazen. En dat koolzuurgas heeft een verwijdende functie op de bloedvaten. Om de bloedvaten bevindt zich namelijk glad spierweefsel en dit ademhalingsgas heeft een ontspannende werking op dit gladde spierweefsel. We hebben het hier dus niet over een beetje oppervlakkige ontspanning.

De ontspanning bij een medisch gezien gezonde ademhaling gaat veel dieper. Want dat brengt ontspanning aan je bloedvaten die veel dieper liggen dan de meeste van jouw oppervlakkigere spieren. En die bloedvaten daar heb je er nogal wat van. Als we jouw bloedvaten in een rechte lijn zouden leggen dan beslaan ze zo’n 100.000 km. Dat is zo’n 2,5 keer rondom de aardbol! Wel zo fijn als je daar een beetje ontspanning in kunt aanbrengen toch? Nou, nu weet je tot in welke lengte die ontspanning mogelijk is. 🙂

Belangrijke oorzaak hoge bloeddruk

Belangrijke oorzaak hoge bloeddruk

Bij een slechte bloedcirculatie heeft het bloed moeite om het zuurstof door het lichaam te transporteren. Dit wordt veroorzaakt door verkeerd te ademen waardoor je op verschillende manieren te maken kunt krijgen met krampen. Het verkrampen van je bloedvaten bijvoorbeeld, zoals in de bovenstaande afbeelding.

Dus dit is wat er gebeurd bij stressvol ademen: Houd maar even je duim en wijsvinger in een rondje tegen elkaar. Dat is zeg maar het OK teken. Maak vervolgens dat rondje kleiner. Je bloedvaten worden smaller waardoor het moeilijker wordt om het bloed er doorheen te krijgen. Ofwel de arteriële diameter van de bloedvaten vernauwd, waardoor een hoge bloeddruk met alle bijbehorende symptomen  ontstaan. 
Schermafbeelding 2022 06 10 om 11.30.36

Zonder koolzuurgas geen zuurstof in de hersens

Alleen in de aanwezigheid van koolzuurgas kan zuurstof opgenomen worden in de hersens. Een tekort aan zuurstof in de hersens kan hoofdpijn, maar ook andere symptomen zoals concentratieproblemen en duizeligheid veroorzaken.

Hoofdpijn door hoge bloeddruk, Hoge bloeddruk hoofdpijn nekpijn

De onderwerpen ademhaling, nekklachten en lichaamshouding wil ik ook nog aan elkaar verbinden. Deze hebben met elkaar te maken. Het goede nieuws is dat je daar zelf invloed op hebt. Je hoeft dus niet machteloos te staan t.o.v. een hoge bloeddruk, hoofdpijn en nekpijn

Hoofdpijn door hoge bloeddruk, ademhaling en nekklachten

Bij een stressvolle ademhaling wordt er overgeschakeld op een hoge ademhaling. Daarbij worden verschillende ademhalingsspieren in de nek over-geactiveerd. Het gaat hier om de scalenus spieren, de sternomastocleidoid en de levator scapulae. Die spieren kunnen dan overbelast raken. Deze spanning trekt zich vervolgens vaak verder omhoog (knarsetanden) en dan naar het hoofd.

Je kunt daarvoor naar de masseur gaan. Ik ben zelf overigens ook opgeleid tot masseur. Zo ben ik twee keer een maand naar Thailand gegaan om me te verdiepen in Thaise Yoga massage en stoelmassage. Ik heb dus veel ervaring met het krijgen van massage’s en weet hoe goed het kan doen. Maar…

Bewustwording van jouw lichaam / jouw ademhaling

Een groot deel van de oplossing ligt dichterbij. Je weet nu hoe een hoge ademhaling spanningsklachten in de nek en spanningshoofdpijn kan veroorzaken. Maar hoe zit het eigenlijk met je lichaamshouding? Hoe vaak zit je voorovergebogen met computerogen?

Wanneer tik je met naar vorenstaande staande schouders op je smartphone? Met zo’n lichaamshouding kan je belangrijkste ademhalingsspier niet goed functioneren. Deze spier is het middenrif. Met een voorovergebogen houding ga je letterlijk in het probleem zitten. Als je dat maar lang genoeg doet blijf je erin vastzitten en is er meer nodig. 

Hoofdpijn door hoge bloeddruk: Stressvol ademen via Buteyko ademhaling

Als je nog niet bekend bent met deze methode kun je je verder verdiepen in de Buteyko methode. Je kunt ook overwegen om de online cursus te volgen. De offline Buteyko cursus is ook een optie.

Hoofdpijn hoge bloeddruk nekpijn

Hoofdpijn hoge bloeddruk nekpijn

Hoewel het er niet in staat mocht ik aanvullen dat er ook sprake was van een zeer hoge bloeddruk. 

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Verwante blogartikelen

Hyperventilatie en hoge bloeddruk
Hartoverslagen door stress
Hyperventilatie en duizeligheid

Als deze link in social media wordt geplaatst komt er een afbeelding tevoorschijn. Designed by Kjpargeter / Freepik De foto met het ok handgebaar is afkomstig van Hand holding photo created by freepik – www.freepik.com

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537