Waar zit je middenrif ? ⎜Ontspanningsoefeningen op VIDEO

Middenrif training. Het middenrif is de belangrijkste ademhalingsspier die de mens in leven houdt. Deze spier wordt ook wel het diafragma genoemd. Dit is een koepelvormige spier en vormt de scheiding tussen de borst- en buikholte. Deze koepelvormige spier trekt naar beneden op de inademing. De buik zet dan een beetje uit om ruimte te maken voor het diafragma.

Vandaar de benaming buikademhaling. Op de inademing trekt deze spier naar beneden en op de uitademing trekt het middenrif weer omhoog. Het is belangrijk dat deze spier goed functioneert, anders kan dit problemen veroorzaken

Middenrif training, waar zit je middenrif?

Middenrif training, waar zit je middenrif?

Een ontspanningsoefening ⎜Middenrif training

Waarschijnlijk hoop je hier een oefening te vinden die gelijk je middenrif ontspant. Nou, laten we daar beginnen dan. Hieronder geef ik je twee oefeningen die kunnen helpen om wat meer ontspanning in het middenrif te krijgen. Zodra we dat gehad hebben kunnen door van wat je wilt naar wat je nodig hebt…

Wanneer doe jij eigenlijk wat je wilt i.p.v. wat je nodig hebt?

Hieronder zie je een oefening die kan helpen om je middenrif te ontspannen. 
Ik was hier in Chiang Mai, Thailand. Daar ben ik naartoe gegaan nadat ik in India ben geweest. In India heb ik een Yoga opleiding gedaan. Ik wilde meer weten over Yoga ademhaling, dus heb toen gelijk een Yoga opleiding gedaan in het Yoga oord Rishikesh. Vervolgens ontdekte ik het woord Thaise Yoga Massage en belandde ik in Thailand. 

YouTube video

 

Crocodile breath ademhalingsoefening
Middenrif ademhaling

Deze oefening heb ik destijds geleerd tijdens m’n opleiding tot personal medical trainer en leefstijlcoach. Zo vertelde een cursist bijvoorbeeld dat hij daarmee voor het eerst zijn middenrif kon voelen.

YouTube video

Middenrif ademhaling is middenrif training ⎜Middenrif ontspannen

Sinds 2014 werk ik als Buteyko therapeut. Ik heb nog nooit iemand gehoord over spanning in het middenrif wanneer er binnen de medisch norm wordt geademd. En ja, dan komen we bij wat er voor nodig is om deze spanning te verhelpen.

Door chronische stress ontstaat er een hoge gespannen borstademhaling. Zodra je hoog in je ademhaling zit dan gebruik je je middenrif niet optimaal. And if you don’t use it you loose it. Als je niet beweegt wordt je stijf en gespannen en vemindert de doorbloeding. Het middenrif is daar geen uitzondering op.

Via de Buteyko adem methode leer je om weer een gewoonte te maken van een middenrif ademhaling. Zo ontstaat een ontspannen buikademhaling waarbij het middenrif weer in beweging komt. Hierdoor wordt het middenrif weer soepeler en flexibeler. Zo komt het los, haal je de spanning eruit en is het middenrif weer makkelijker in beweging te krijgen. 

Pijn in middenrif door stress ⎜Middenrif training

Zoals je eerder al las is het middenrif een spier. Deze spier is essentieel voor een goede ademhaling. Algemene informatie is dat deze stress gespannen raakt door stress. Na het bovenstaande gelezen te hebben weet jij nu hoe dit zich verhoudt tot je ademhaling: als je hoog zit in je ademhaling dan gebruik je jouw belangrijkste ademhalingsspier (je middenrif) niet goed. Door een hoge borstademhaling wordt dit minder soepel als het ware. Stijf, gespannen. En net als met iedere andere spier wekt dat pijnklachten in de hand.

Middenrif massage: helpt wel maar deels ⎜ Middenrif training

Een massage van het middenrif kan helpen bij het verlichten van spanning en stress van het middenrif. Door de spieren te masseren wordt de doorbloeding verbeterd en kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Een middenrif massage kan ook helpen bij het verbeteren van de ademhaling en het verminderen van angst en stress.

En het bovenstaande is natuurlijk heel goed. Maar als je na zo’n massage weer in dat  automatisme van een gespannen hoge ademhaling schiet: dan is het dweilen met de kraan open. Het helpt tijdelijk en dat is fijn, maar voordat je het weet is je middenrif weer gespannen. Ik denk overigens wel dat het masseren van het middenrif en ademtraining elkaar kunnen versterken. (1+1 = 3)

Pijn bij hoesten middenrif
Middenrif training

Pijn in het middenrif hebben en hoesten zijn veelgehoorde gezondheidsklachten. Wanneer hoesten gepaard gaat met pijn in het middenrif, kan dit wijzen op een aantal mogelijke oorzaken, zoals een luchtweginfectie, longontsteking, bronchitis, astma of allergieën. Als de pijn in het middenrif en het hoesten aanhouden of verergeren, is het belangrijk om medische hulp te zoeken om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.

Wil je een betere gezondheid? Dan is het noodzakelijk om te begrijpen hoe pijn in het middenrif en hoesten te maken heeft met je ademhaling. Hoesten wordt namelijk niet alleen getriggert door mondademhaling, maar ook door een hoge ademhaling én door meer te ademen dan de medische norm.

Breuk in middenrif ⎜symptomen en behandeling

Een middenrifbreuk treedt op wanneer een deel van de maag of darmen door een opening in het middenrif naar de borstholte uitpuilt. Hierdoor kunnen symptomen zoals brandend maagzuur, pijn op de borst, kortademigheid en slikproblemen ontstaan. De behandeling van een middenrifbreuk varieert, afhankelijk van de omvang van de breuk en de ernst van de symptomen, van aanpassingen in levensstijl tot chirurgie.

Gebroken middenrif

Een gebroken middenrif kan ernstig zijn, maar komt gelukkig weinig voor. Hierbij is de spier tussen de borst- en buikholte gescheurd. Dat kan leiden tot benauwdheid, klachten aan maag, of pijn op de borst. Om dit te behandelen is er soms een operatie nodig, maar meestal kun je hier met de juiste zorg van genezen. Het is wel belangrijk dat je snel medische hulp inschakelt als je vermoed dat je middenrif gebroken is.

Kanker middenrif: wat kun je eraan doen

Middenrifkanker is een zeldzame vorm van kanker die zich in het middenrif ontwikkelt. Symptomen van deze aandoening kunnen onder andere pijn op de borst, kortademigheid, vermoeidheid en onbedoeld gewichtsverlies zijn. De behandelingsopties voor middenrifkanker zijn onder andere chirurgie, bestralingstherapie en chemotherapie. 

Middenrif verlamming: symptomen en behandeling

Bij middenrifverlamming raken de zenuwen die de spieren van het middenrif controleren beschadigd. Symptomen van deze aandoening kunnen kortademigheid, vermoeidheid en een verminderd vermogen om inspanning te leveren omvatten. De behandeling van middenrifverlamming kan variëren van fysiotherapie en ademhalingsoefeningen tot chirurgie, afhankelijk van de ernst van de verlamming.

Angst middenrif ⎜middenrif training

Angst kan resulteren in verhoogde spierspanning in het middenrif, waardoor de ademhaling kan worden verstoord. Bij angst wordt bovendien het stressmechanisme geactiveerd. Hierdoor kan er een hoge gespannen borstademhaling ontstaan. Dit gaat gebeurd met veel gapen, zuchten en het gevoel achter je adem te zijn.

Endometriose middenrif: wat is het? Middenrif training

Dit is een weinig voorkomende vorm van endometriose van het baarmoederslijmvlies. Het baarmoederslijmvlies groeit normaal gesproken alleen in de baarmoeder. Bij endometriose nestelt het baarmoederslijmvlies zich in het middenrif. Hierdoor kunnen klachten zoals pijn op de borst, hoesten, hikken en kortademigheid ontstaan. Deze vorm van endometriose is vaak moeilijk vast te stellen. De symptomen lijken namelijk op die van andere aandoeningen. Toch kan deze diagnose wel gesteld worden via een MRI-scan, of een kijkoperatie. Daarna kan er behandeld worden via pijnbestrijding, of chirurgische ingrepen. 

Pijn middenrif uitstralend naar rug
Middenrif training

Pijn in het middenrif die uitstraalt naar de rug kan op verschillende aandoeningen wijzen. Het kan betekenen dat er iets aan de hand is met de galblaas, alvleesklier, of nieren. Zo veroorzaken galstenen, of een ontstoken galblaas een uitstralende pijn naar de rug. Een andere oorzaak kan een ontsteking van de alvleesklier zijn. Deze pijn kan ook door een hernia, of compressie van de zenuwen veroorzaakt worden.

Middenrif is het steuntje voor je onderrug

Je rompspieren zorgen voor een goede balans en houding. Deze spieren houden je letterlijk overeind. Het diafragma is een rompspier en draagt bij aan het stabiel houden van de romp tijdens dagelijkse activiteiten. Het diafragma is o.a. bevestigd aan de ribben, maar ook aan de onderkant van je wervelkolom. Door een ontspannen diafragmatische ademhaling geef je stabiliteit aan je wervelkolom. Daarmee voorkom je een zere onderrug, of je creëert een voorwaarde voor herstel  daarvan. Je middenrif is als het ware het steuntje voor je onderrug.

Emotionele blokkade middenrif
Middenrif training

Emoties beïnvloeden de ademhaling 1 en heftige emoties jagen de ademhaling aan. Dit geldt voor negatieve emoties, maar ook voor een aantal positieve emoties zoals enthousiasme of blijdschap. Tijdens een heftige emotionele periode ontstaat er vaak een hoge, gespannen borstademhaling.

Wanneer die emotionele periode achter de rug is kun je een gewoonte gemaakt hebben van die gespannen borstademhaling. Dat kan tal van “onverklaarbare spanningsklachten” veroorzaken die eigenlijk gewoon verklaarbaar zijn via deze  chronische hyperventilatie symptomen.

Energieknoop ⎜middenrif training 

Onlangs verwoordde een cursist zijn gespannen middenrif als een energieknoop. Hij vertelde dat hij daar spanning van de laatste twintig jaar heeft opgeslagen. Dit kon ik begrijpen, want ik had daar ook vaak zo’n zeurend, onrustig gevoel had. Vlak onder m’n borstbeen en ik werd daar gek van. Maar met veel mensen moet je niet gaan praten in termen van een energieknoop. Voor velen is dat veel te vaag, of zelfs zweverig.

Vanuit de ademhaling is dit heel goed uit te leggen. Zodra je een stressvolle hoge ademhaling als gewoonte hebt dan voel je je continu onrustig. Als je je continu onrustig voelt dan kun je dat ervaren als het opstapelen van spanning. Continu stressvol ademen zet je bijna letterlijk jouw wereld op z’n kop. Je ademt dan immers omgekeerd zeg maar.

Vaak verergert die onrust dan ook naar nervositeit, angst, of zelfs paniekaanvallen. Dit hoeft overigens niet bij iedereen zo te zijn, bij sommige mensen slaat verkeerd ademen meer op lichaam dan op de geest. Dan ontstaan er bijvoorbeeld rugklachten, of problemen met de spijsvertering.

Emoties, een gespannen middenrif en stressvol ademen zijn met elkaar verbonden.

Een familielid van me had overigen ook zo’n gespannen middenrif. Zij was daarvoor naar een homeopaat gegaan. Ze vertelde dat hij op die plek had gedrukt en ze vervolgens begon te huilen. Al die emotie was daar opgehoopt en dat was een gevoelige plek geworden.

Buteyko Methode, Buteyko therapie, Buteyko ademhaling

Ik ben gespecialiseerd in de Buteyko therapie en help mensen daarmee van hun stressvolle ademhaling af. Dat leidt tot meer ontspanning in het middenrif en het verhelpen van spanningsklachten. Wellicht heb je nog niet gehoord van deze therapie. Om je verder te verdiepen kun je op Buteyko Methode kijken.

Note: Hiervoor had ik het over een stressvolle ademhaling. Dat is omdat veel mensen chronische hyperventilatie niet herkennen. Zodra je het hebt over stressvol hoog en via de borst ademen dan gaat er een lichtje branden. En dat is het primaire doel van m’n blogartikelen. Dat mensen gaan nadenken over het effect van verkeerd ademen / stressvol ademen op de gezondheid.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Medulla: deel hersens wat je ademhaling aanstuurt
Weinig lucht krijgen: de oorzaak
Pijn diep inademen: wat je wilt weten
Korstjes in neus
Wakker worden met verstopte neus
Migraine door stress: denkstap naar ademhaling
Zeer strottenhoofd: relatie met ademhaling
Wat is trachea
Ademhaling opdrukken

  1. Exp Physiol. 2008 Sep;93(9):1011-21. doi: 10.1113/expphysiol.2008.042424. Epub 2008 May 16. Breathing rhythms and emotions. Homma I1, Masaoka Y.

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

2 Comments

Susanne

19 november 2018 at 1:18 pm

Kan ik met Buteyko ademhaling mijn hoge bloeddruk verbeteren?

    admin

    19 november 2018 at 4:11 pm

    Beste Susanne,

    Onlangs hoorde ik nog van een cursist dat ze haar bloeddruk met 20 punten heeft weten te verlagen.

    Met de informatie die je geeft is dat in jouw situatie niet te beoordelen.
    Ik kan je wel aanvullende informatie geven;
    https://www.gezondeademhaling.nl/hoge-bloeddruk/

    Of neem contact op; 06-52519537 / info@gezondeademhaling.nl

    Groet,
    René

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537