Waar zit je middenrif ? ⎜Ontspanningsoefeningen op VIDEO

Het middenrif is de belangrijkste ademhalingsspier die de mens in leven houdt. Deze spier wordt ook wel het diafragma genoemd. Dit is een koepelvormige spier en vormt de scheiding tussen de borst- en buikholte. Deze koepelvormige spier trekt naar beneden op de inademing. De buik zet dan een beetje uit om ruimte te maken. Vandaar de benaming buikademhaling. 

Middenrif: een ontspanningsoefening

Abonneer je gelijk even op m’n Youtube kanaal? Graag ook even liken. 

 

Ik voelde voor het eerst m’n middenrif!

Dat vertelde een cursist me nadat hij de onderstaande oefening deed.

 

Onderrug klachten: eerst goed ademen

Rompspieren zorgen zorgen voor een goede balans en houding. Deze spieren houden je letterlijk overeind. Het diafragma is zo’n een rompspier en draagt bij aan het stabiel houden van de romp tijdens dagelijkse activiteiten. Het diafragma is o.a. bevestigd aan de ribben, maar ook aan de onderkant van je wervelkolom. Door een ontspannen diafragmatische ademhaling geef je stabiliteit aan je wervelkolom. Daarmee voorkom je onderrug klachten, of je creëert een voorwaarde voor herstel  daarvan.

Hyperventilatie en emoties

Het is vastgesteld1 dat emoties de ademhaling. Bij heftige emoties ontstaat hyperventilatie. Iemand die een heftige emotionele periode heeft meegemaakt kan daardoor chronische hyperventilatie ontwikkelen. Je kunt dan chronische hyperventilatie symptomen ervaren terwijl de betreffende periode allang achter de rug is. Cursisten vertellen me ook regelmatig over de stress van hun baan, een scheiding, het verlies van een familielid, trauma, het herstel van een ziekte, of ongeluk.

Energieknoop 

Onlangs verwoordde een cursist zijn gespannen middenrif als een energieknoop. Hij vertelde dat hij daar spanning van de laatste twintig jaar heeft opgeslagen. Ik herinnerde me dat ik daar vroeger vaak zo’n zeurend, onrustig gevoel had. Vlak onder m’n borstbeen en ik werd daar gek van. Dat deelde ik, want ik ben daar vanaf gekomen, dus dat kan hij waarschijnlijk ook.

Emoties, een gespannen middenrif en hyperventilatie zijn met elkaar verbonden.

Ik herinnerde later dat een familielid dit ook had. Zij was daarvoor naar een homeopaat gegaan. Ze vertelde dat hij op die plek had gedrukt en ze vervolgens begon te huilen. Al die emotie was daar opgehoopt en dat was een gevoelige plek geworden. Een gespannen middenrif is fysiologisch gezien vanuit chronische hyperventilatie te verklaren. Door het langdurig hebben van heftige emoties ontstaat chronische hyperventilatie en een gespannen middenrif. 

Extra begeleiding

Hieronder werkte ik met een cursist die behoefte had aan extra begeleiding. Op basis van m’n inzichten hebben we de oefening persoonlijk afgestemd. Het kan ook zijn dat een oefening niet voor je werkt. Dan proberen we een andere oefening.

Middenrif, waar zit m'n middenrif?

Middenrif, waar zit m’n middenrif?

Buteyko Methode, Buteyko therapie, Buteyko ademhaling

Ik ben gespecialiseerd in de Buteyko therapie en help mensen daarmee van hun chronische hyperventilatie en gespannen middenrif af. Wellicht heb je nog niet gehoord van deze therapie. Om je verder te verdiepen kun je op Buteyko Methode kijken.

Verwante blogartikelen

 

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   197,00
  Add to Cart
 1. Exp Physiol. 2008 Sep;93(9):1011-21. doi: 10.1113/expphysiol.2008.042424. Epub 2008 May 16. Breathing rhythms and emotions. Homma I1, Masaoka Y.

Wil je beter leren ademen?

Contact

2 Comments

Susanne

19 november 2018 om 1:18 pm

Kan ik met Buteyko ademhaling mijn hoge bloeddruk verbeteren?

  admin

  19 november 2018 om 4:11 pm

  Beste Susanne,

  Onlangs hoorde ik nog van een cursist dat ze haar bloeddruk met 20 punten heeft weten te verlagen.

  Met de informatie die je geeft is dat in jouw situatie niet te beoordelen.
  Ik kan je wel aanvullende informatie geven;
  https://www.gezondeademhaling.nl/hoge-bloeddruk/

  Of neem contact op; 06-52519537 / info@gezondeademhaling.nl

  Groet,
  René

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.