[rank_math_breadcrumb]

Baby huilt veel, inbakeren en ademhaling baby’s

Onderwerpen: Inbakeren, ademhaling baby, baby ademt snel, adem frequentie baby

Inbakeren, want baby huilt veel.

Uit onderzoek1 blijkt dat inbakeren verschillende voordelen heeft. Over het algemeen worden baby’s ingebakerd om het huilen te verminderen. Door het inbakeren worden baby’s minder snel overprikkeld en ze slapen langer door.

Inbakeren, ademhaling baby

Inbakeren voorkomt hyperventilatie en ademen door de borst bij baby’s. Een ingebakerde baby ademt langzamer en minder lucht in volume per minuut. Er wordt dan vooral via de buik geademd. Het brein en de rest van het lichaam zal dan goed voorzien worden van zuurstof. Dat leidt tot een goede nachtrust en spijsvertering.

Een foetus krijgt alle bloedtoevoer via de navelstreng van de moeder. Het bloed dat via de navelstreng wordt aangeleverd bevat zowel CO2 als O2. Een foetus wordt bijna nooit ziek in de baarmoeder. Na de geboorte is een baby vatbaarder voor ziekten en andere abnormaliteiten in het metabolisme.

Dat komt omdat een baby bij de geboorte een schok krijgt vanwege de verandering in luchtsamenstelling. Dat veroorzaakt stress en een zware ademhaling in de pasgeborene. Het inbakeren maakt de overgang naar de nieuwe leefomgeving makkelijker.

Geschiedenis van inbakeren

Binnen primitieve culturen was het inbakeren van kinderen een gewoonte. In Azië werden er bijvoorbeeld houten stokjes gebruikt om baby’s in te bakeren. Inbakeren met kleding of doeken was namelijk te warm. De stokjes werden langs de romp geplaatst en via touwtjes aan elkaar gebonden. In Schotland werd het bakeren van kinderen van generatie op generatie overgedragen. In het Engeland van de middeleeuwen waren er zelfs verschillende soorten kleding om baby’s in te bakeren. 

Gevaren inbakeren

Inbakeren kan onder bepaalde omstandigheden leiden tot oververhitting en het verdiepen van de slaap. In het meest ernstige geval kan dit leiden tot de weigendood. Bijvoorbeeld wanneer er te strak wordt ingebakerd. Te strak inbakeren van de heupen kan ook heupdysplasie veroorzaken. 

Ademhaling baby, ademhalingsfrequentie kinderen

Iemand stelde mij eens de vraag of haar zoontje te veel ademt. Ze vertelde dat hij veel lijkt te ademen tijdens het slapen. Daar stond ze bij stil omdat ze aan haar eigen hyperventilatie werkt.. Hieronder zie je een tabel over de ademhalingsfrequentie van pasgeborenen, peuters, kleuters en kinderen.

Als je het aantal ademhalingen van je kind wilt weten kun je vijf minuten bij gaat zitten. Tel vervolgens het aantal ademhalingen. Deel het aantal ademhalingen door vijf. Dan heb je het gemiddeld aantal ademhalingen per minuut. Je kunt dan kijken of het aantal ademhalingen overeenkomt met de onderstaande tabel. 

Ademhalings frequentie

Ontwikkeling schedel, gezicht en gebit

Tandartsen en orthodontisten zijn het erover eens dat neusademhaling cruciaal is voor de ontwikkeling voor de schedel, het gezicht en het gebit. Deze informatie is alleen nog niet mainstream. Daarom heb ik daar een uitgebreid blogartikel over geschreven dat je kunt vinden op recht tanden.

Nederlands tijdschrift geneeskunde

Al in 1992 stond er een artikel in het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde over habitueel mondademen.2 In de conclusie van dat artikel staat “Habitueel mondademen leidt dus tot afwijkingen in de bovenste luchtwegen en het orofaciale gebied”. Inmiddels zijn we meer dan 25 jaar verder en het probleem van habitueel mondademen is er helaas niet minder op geworden.

Wil je meer weten? Buteyko ademtherapie, Buteyko ademhaling

Een gewoonte van neusademhaling is belangrijk voor kinderen, maar ook voor ouders. Door stress heeft een groot deel van de Nederlanders een onregelmatige ademhaling. Kinderen nemen daarin het voorbeeld van hun ouders aan. Ademen is namelijk een vorm van gedrag dat kinderen overnemen.

De Buteyko therapie helpt jou en je kind naar een gezonde ademhaling, letterlijk voor het leven. Kinderen kunnen de Buteyko methode leren vanaf het moment dat ze de basis daarvan kunnen begrijpen. Vanaf een jaar of acht ongeveer. Ik werk met mensen van alle leeftijden, geslachten, afkomst, noem maar op. Ik heb ook meerdere malen met kinderen gewerkt en dat vond ik heel leuk. En natuurlijk goed om te doen.

Verwante blogartikelen

Chronische hyperventilatie symptomen
Chronische hyperventilatie behandeling
Te weinig lucht

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Wanneer deze pagina in social media geplaatst wordt zie je een foto met een baby erop. Deze foto is afkomstig van Baby vector created by freepik – www.freepik.com

  1. Swaddling: a systematic review. van Sleuwen BE1, Engelberts AC, Boere-Boonekamp MM, Kuis W, Schulpen TW, L’Hoir MP. Author information
  2. Habitueel mondademenOPEN STAND VAN ZAKEN 17-11-1992 J. Wedman, N.K. Idema en L. Feenstra

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

1 Comment

Rhaiza

28 april 2015 at 1:19 pm

Onlangs een sessie van Rene gehad over ademen en kinderen gehad. Zeer interessant. Je wordt er zelf ook bewust van en ik let er nu meer op bij mijn dochter. Beter voorkomen dan genezen!!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537