[rank_math_breadcrumb]

Allergische astma : oorzaak die je nog niet kent.

Allergisch astma gaat in meer dan 80% van de gevallen samen met allergische rhinitis. Bij allergisch astma wordt er snel gereageerd op allergische prikkels zoals huisstofmijt, pollen en dieren. Deze voorbeelden van allergische prikkels zijn extern en werken van buitenaf op iemand in. Maar wat als je iets doet waardoor je jezelf onnodig overprikkeld? Daar lees je straks meer over.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Allergische astma symptomen

Symptomen van allergische astma zijn:

 • Piepende ademhaling
 • Kortademigheid
 • s’Nachts hoesten
 • Pijn op de borst / benauwdheid
 • Droge hoest
 • Moeite met ademen

Chronische hyperventilatie ⎢allergisch astma

De bovenstaande symptomen van allergisch astma zijn vanuit chronische hyperventilatie te verklaren. Daarom vind je onderaan deze pagina een blogartikel over de symptomen van chronische hyperventilatie. Het is eerst belangrijk om te weten wat chronische hyperventilatie is. Stel je eens voor dat er acht tot tien lege 1,5 liter flessen met lucht voor je staan. Bij allergisch astma is dat ongeveer de hoeveelheid lucht die per minuut wordt in- en uitgeademd. De in- en uitgeademde hoeveelheid lucht per minuut wordt het ademvolume genoemd. 

Astmatici ademen meer dan 2 personen bij elkaar

Bij astma is er sprake van een verhoogd ademvolume t.o.v. wat medische gezien normaal is. De medische norm is zes liter per minuut, maar bij astma is dat 12 liter of meer. Stel dat je acht uur in een ruimte zit met twee collega’s. Dan adem je 12 *60 * 8 = 5760 liter lucht uit die ruimte. Je ademt dan evenveel lucht als je collega’s zonder hyperventilatie. Daar hebben ze geen last van als er een raampje open staat. Je hebt daar wel last van. Te veel voeding naar binnen werken veroorzaakt gezondheidsklachten. Dat gaat ook op voor te veel ademen.

Astma en hyperventilatie

Astma en hyperventilatie

Chronische hyperventilatie ⎢allergisch astma

Ik wil je ook vragen om over het volgende na te denken. Wanneer krijg je meer pollen, huisstofmijt, of andere allergenen binnen? Bij een te hoog ademvolume, dus wanneer je veel ademt? Of wanneer je heel rustig ademt? Het antwoord laat zich raden. Je krijgt meer allergenen binnen als je veel ademt. Toch adem je ook bij een rustige ademhaling allergenen in. Er kan dus nog steeds een allergische reactie ontstaan. Daarom is dit verhaal nog niet compleet.

Mondademhaling bij chronische hyperventilatie

Bij chronische hyperventilatie wordt er via de mond geademd. De lucht wordt dan niet gefilterd zoals bij neusademhaling. Via mondademhaling komen de allergenen direct in je luchtwegen terecht. Zo ontstaan allergische reactie’s. M’n cursisten denken vaak dat ze niet via de mond ademen. Vervolgens worden ze er van bewust dat dit vaak wel het geval is. Mondademhaling verergert allergisch astma.

Chronische hyperventilatie
Histamine aanmaak uit balans

Bij chronische hyperventilatie is de histamine productie hoger dan normaal. Je lichaam ziet onschuldige stoffen zoals pollen en huisstofmijt als een bedreiging. Vervolgens ontstaat er een allergische reactie. Bij allergische rhinitis wordt de oplossing in anti-histaminica gezocht. Bij allergisch astma wordt de oplossing gezocht in luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Deze vormen van medicatie hebben vaak bijwerkingen. Bovendien heb je er steeds meer van nodig en de ontstekingsremmers onderdrukken het immuunsysteem. Verre van ideaal dus.

 

Allergische astma symptomen

Allergisch astma verhelpen

Door chronische hyperventilatie te verhelpen zal de hoeveelheid histamine in het bloed weer dalen. Allergisch astma kan dan wegtrekken. Een gezonde ademhaling versterkt het immuunsysteem. Het lichaam zal dan niet overdreven reageren op in feite onschuldige stoffen.

Ontstekingsremmers en astmapufjes afbouwen

Het verhelpen van chronische hyperventilatie is een natuurlijke remedie tegen allergisch astma. Je kunt natuurlijk ook de ontstekingsremmer en astma puffers blijven nemen zoals je dat gewend bent. In het spraakgebruik wordt gezegd dat er niets veranderd als je dingen blijft doen zoals je ze altijd doet. Dat gaat hier niet op. Het gebruik van astma medicatie leidt op den duur tot een verslechtering van de gezondheid. 

Buteyko ademhaling ⎟ Buteyko Methode

De Buteyko Methode is een therapie om chronische hyperventilatie te verhelpen. Deze therapie is ontwikkeld door Professor dr. Constantin Pavlovich Buteyko. Hij heeft zich meer dan 50 jaar bezig gehouden met de ademhaling. Hij ontdekte dat zijn patiënten astma vrij werden door chronische hyperventilatie te verhelpen. Dat heft de afhankelijkheid van medicatie op en activeert het zelfhelende vermogen van het lichaam. Zo krijg je weer vertrouwen in je lichaam terug.

Buteyko therapie volgen

Ik ben René van den Heuvel en sinds 2014 ben ik Buteyko therapeut. Dit vak beoefen ik voltijd en ik help je graag verder met je allergische astma. Dat kan via de online cursus, of via de individuele Buteyko cursus.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie symptomen
Chronische hyperventilatie test
Astma door stress
Astma en verkoudheid
Histamineprovocatietest 
Astma vermoeidheid

 

 

 

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537