info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Allergische astma oorzaak die je nog niet kent.

Allergisch astma gaat in meer dan 80% van de gevallen samen met allergische rhinitis. Daarbij wordt er snel gereageerd op allergische prikkels zoals huisstofmijt, pollen en dieren. Deze voorbeelden van allergische prikkels zijn extern en werken van buitenaf op iemand met deze aandoening in. Maar wat als je intern iets doet waardoor je jezelf onnodig overprikkeld? Dit heeft met je ademhaling te maken.

Allergisch astma ⎢ademvolume

Een voorbeeld. Stel je eens voor dat er tien lege 1,5 liter flessen voor je staan. Alle lucht wordt bij allergische astma uit die flessen weg geklokt. Niet via de slokdarm, maar over de longen. En dat in een minuut tijd. Iedere minuut weer. Waar we het nu over hebben is het ademvolume. Dat wordt uitgedrukt in liters per minuut. Bij astma is er sprake van een verhoogd ademvolume t.o.v. de medische norm. De medische norm is zes liter per minuut, maar bij astma kunnen dat er wel 15 , of meer zijn. Dan is er sprake van chronische hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie ⎢allergisch astma

Denk maar eens na over het volgende. Wanneer krijg je meer pollen, huisstofmijt, of andere allergenen binnen? Bij een te hoog ademvolume, of een medisch gezien normaal ademvolume? Het antwoord is natuurlijk bij een te hoog ademvolume. Vervolgens valt er wat voor te zeggen dat je bij een medisch gezien normaal ademvolume ook allergenen inademt. Dat zou nog steeds een allergische reactie kunnen uitlokken. Daarom is dit verhaal nog niet compleet.

Mondademhaling bij chronische hyperventilatie

Bij chronische hyperventilatie wordt er te vaak door de mond geademd. Je maakt dan geen gebruik van de filterfunctie van je neus. Omdat de allergenen direct in de luchtwegen komen zul je daar eerder op reageren. Soms heb ik cursisten bij me die denken dat ze echt niet via de mond ademen om er vervolgens achter te komen dat dit vaak wel het geval is. Er kan overigens ook sprake zijn van chronische hyperventilatie als er alleen door de neus wordt geademd.

Chronische hyperventilatie
Histamine aanmaak uit balans

Hoe de aanmaak van histamine precies werkt wil ik later nog uitleggen. Weet voor nu dat het bekend is dat de histamine productie bij chronische hyperventilatie tot boven normaal stijgt. Je lichaam ziet onschuldige stoffen zoals pollen en huisstofmijt dan als een bedreiging en reageert via een allergische reactie. Bij allergische rhinitis wordt de oplossing dan bijvoorbeeld in anti-histaminica gezocht. Dat is vaak helemaal niet nodig.

Allergisch astma verhelpen

Door chronische hyperventilatie te verhelpen zal de hoeveelheid histamine in het bloed weer dalen. Dat is één van de mechanismen van een gezonde ademhaling als gewoonte. Chronische hyperventilatie kun je verhelpen via Buteyko therapie. Als je meer wilt weten over deze behandelmethode kun je kijken op Buteyko ademhaling, of chronische hyperventilatie behandeling.

Gerelateerde blogartikelen

Astma en verkoudheid
Histamineprovocatietest in het ziekenenhuis
Rhinitis

 

 

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Longverzorging via de online Buteyko cursus

ONLINE BUTEYKO CURSUS
€ 197,-
Meer info