[rank_math_breadcrumb]

Backstretcher: Wat is het en hoe werkt het?

Backstretcher. Heb je last van rugpijn? Zo ja, dan ben je niet de enige. Rugpijn is een veelvoorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben, zoals een slechte houding, stress, overmatig tillen, enzovoort.

Eén van de manieren om rugpijn te verlichten is door gebruik te maken van een backstretcher. In dit artikel zullen we bespreken wat een backstretcher is, de voordelen ervan, hoe je dit apparaat kunt gebruiken, maar ook de mogelijke nadelen.

backstretcher

Backstretcher in gebruik

Wat is een backstretcher? ⎪ Rugstretcher

Het is een hulpmiddel dat is ontworpen om rugpijn te verlichten en de flexibiliteit van de wervelkolom te verbeteren. Het is een eenvoudig apparaat dat bestaat uit een gebogen houten plank met een verhoging in het midden. De backstretcher (ook wel rugstretcher genoemd) wordt gebruikt om de rug te strekken en de spieren te ontspannen.

Het kan worden gebruikt om verschillende soorten rugpijn te verlichten, waaronder pijn in de onderrug, nekpijn en pijn in de schouders. Backstretcher training kan helpen bij het verbeteren van de houding en het verminderen van stijfheid en spanning in de rugspieren.

Er zijn verschillende soorten backstretchers beschikbaar, waaronder houten backstretchers. Deze zijn vaak gemaakt van duurzaam hout en hebben een gestroomlijnd ontwerp dat comfortabel en gemakkelijk te gebruiken is. 

Het gebruik ervan is in principe eenvoudig en kan thuis worden gedaan. Het is wel belangrijk om de instructies zorgvuldig te volgen en de stretcher langzaam te gebruiken. Dit om letsel te voorkomen. Over het algemeen is een rugstretcher een effectief hulpmiddel voor het verlichten van rugpijn en het verbeteren van de flexibiliteit van de wervelkolom.

De stretcher kun je overigens goed combineren met Yoga. M’n zus, Marijke Ohlenbusch, – heeft daarom de backstretcher training ontwikkeld. Deze training is gefundeerd op haar vierjarige Yoga opleiding en 10+ jaar ervaring als Yoga therapeut. In deze video vertelt ze er meer over de backstretcher training:

YouTube video

Voordelen van een backstretcher ⎪ Rugstretcher

Het is een handig hulpmiddel om rugpijn te verminderen en de flexibiliteit van de rug te verbeteren. Hieronder bespreken we enkele voordelen van het gebruik van de stretcher.

Backstretcher Oefeningen

Hier zijn enkele oefeningen die je kunt uitproberen om de rug te versterken en te ontspannen.

 • Rugstrekking: Ga op de stretcher liggen met je rug tegen de boog aan. Leg je handen achter je hoofd en strek langzaam je rug uit. Houd deze positie enkele seconden vast en herhaal de oefening.
 • Zijwaartse rek: Ga op je zij op de stretcher liggen, met de boog onder je taille. Strek je arm boven je hoofd uit en buig langzaam naar de andere kant. Houd deze positie enkele seconden vast en herhaal de oefening aan de andere kant.
 • Knie-opwaartse rek: Ga op je rug op de rugstretcher liggen met je knieën gebogen. Pak je knieën vast en trek ze langzaam richting je borst. Houd deze positie enkele seconden vast en herhaal de oefening.

Backstretcher voor de bovenrug

Zoals gezegd staat de backstretcher staat ook wel bekend als de rugstretcher, kan een handig hulpmiddel zijn om spanning en strakheid in de rug te verlichten. Hoewel dit hulpmiddel vaak wordt gebruikt voor de onderrug, kunnen sommige oefeningen worden aangepast voor de bovenrug. Hieronder volgen drie voorbeelden van oefeningen die je mogelijk met de rugstretcher voor de bovenrug kunt doen. Let op dat het belangrijk is om met een gezondheids- of fitnessprofessional te overleggen voordat je nieuwe oefeningen probeert. Dit om blessures te voorkomen.

1. Basis Stretch

 • Positie: Ga met je rug op de rugstretcher liggen, zorg ervoor dat het apparaat zich in het midden van je bovenrug bevindt.
 • Actie: Houd je knieën gebogen en voeten plat op de grond. Leg je armen naast je lichaam of strek ze boven je hoofd uit om de stretch in je bovenrug en schouders te verhogen.
 • Doel: Houd deze positie enkele minuten vast en adem diep in om je bovenrug en schouderspieren te stretchen en ontspannen.

2. Schouder Rolls

 • Positie: Ga comfortabel liggen op de rugstretcher met het apparaat gepositioneerd onder je schouderbladen.
 • Actie: Terwijl je rustig ademt, rol je je schouders voorwaarts en vervolgens achterwaarts in een vloeiende, circulaire beweging.
 • Doel: Voer deze oefening gedurende 1-2 minuten uit om de mobiliteit van de schouder te verbeteren en spanning in de bovenrug te verminderen.

3. Arm Reaches

 • Positie: Zorg er opnieuw voor dat de rugstretcher zich onder het midden van je bovenrug bevindt, met knieën gebogen en voeten plat op de grond.
 • Actie: Steek één arm recht omhoog naar het plafond en laat hem vervolgens langzaam naar achteren zakken richting de vloer. Breng de arm terug naar de beginpositie en herhaal met de andere arm.
 • Doel: Voer afwisselende arm reaches uit voor 1-2 minuten om de bovenrug en schouders te stretchen.

Herinner jezelf eraan om alle oefeningen langzaam en voorzichtig uit te voeren en luister naar je lichaam. Als je pijn of ongemak ervaart, stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is ook raadzaam om vooraf te overleggen met een fysiotherapeut of een andere zorgverlener om ervoor te zorgen dat deze oefeningen veilig en geschikt zijn voor jouw persoonlijke gezondheid en conditie. Bij Zazen Yoga kun je 1 op 1, of in groepsverband backstretcher training volgen.

rugstretcher

rugstretcher

Hoe gebruik je een rugstretcher?

De ideale manier is de backstretcher te combineren met Yoga. Yoga helpt de spieren te ontspannen. Hierdoor is het voegen over de stretcher toegankelijker. Als je last hebt van rugpijn, kan de tretcher een effectieve manier zijn om de spanning te verminderen en de pijn te verlichten. Het gebruik van een rugstretcher is eenvoudig en kan thuis worden gedaan. Hier zijn enkele stappen om je te helpen bij het gebruik van een rugstretcher:

 1. Begin met het plaatsen van de rugstretcher op een vlakke ondergrond, zoals de vloer of een yogamat.
 2. Ga op de rug liggen en plaats de stretcher onder je schouderbladen. Zorg ervoor dat je hoofd en nek op de grond blijven rusten.
 3. Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond. Je kunt ook je benen strekken als dit comfortabeler voor je is.
 4. Breng je armen naar boven en plaats je handen achter je hoofd. Je kunt je armen ook langs je lichaam laten rusten als dit comfortabeler voor je is.
 5. Adem rustig in en uit terwijl je ontspant op de backstretcher. Blijf zo’n 5 tot 10 minuten liggen.
 6. Als je klaar bent, rol je voorzichtig van de backstretcher af en sta op.

Onthoud dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en alleen oefeningen te doen die comfortabel aanvoelen. Als je last hebt van ernstige rugpijn, is het verstandig om eerst een arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van een backstretcher of oefeningen. De backstretcher wordt overigens ook aangeraden door fysiotherapeuten. In deze video bijvoorbeeld.

Potentiële nadelen van een backstretcher

Hoewel een rugtretcher veel voordelen kan bieden voor mensen met rugklachten, zijn er ook enkele potentiële nadelen die moeten worden overwogen voordat u er een aanschaft.

Een van de mogelijke nadelen van een backstretcher is dat het niet voor iedereen geschikt is. Mensen met ernstige rugproblemen, zoals hernia’s of uitstulpingen, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van een backstretcher. Het is belangrijk om eerst uw arts te raadplegen voordat u begint met het gebruik van een backstretcher als u rugklachten heeft.

Een ander potentieel nadeel is dat het niet altijd effectief kan zijn. Hoewel sommige mensen baat hebben bij het gebruik, kan het voor anderen niet werken. Het is belangrijk om te onthouden dat de effectiviteit afhankelijk is van verschillende factoren waaronder:

 • de ernst van uw rugklachten
 • hoe consistent u het gebruikt
 • de juiste uitvoer van de oefeningen.

Een derde potentieel nadeel is dat het ongemakkelijk kan zijn om te gebruiken. Sommige mensen vinden het moeilijk om de juiste positie te vinden en kunnen ongemak of zelfs pijn ervaren tijdens het gebruik ervan. Het is belangrijk om de instructies zorgvuldig te volgen en te experimenteren met verschillende posities om te zien welke het meest comfortabel voor jouw zijn. Een Yoga docent, personal trainer, of fysiotherapeut kan je daar goed bij helpen.

Kortom, hoewel een rugstretcher veel voordelen kan bieden voor mensen met rugklachten, zijn er ook enkele potentiële nadelen die moeten worden overwogen voordat je er een aanschaft. Het is belangrijk om je arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van een rugtretcher en om de instructies zorgvuldig te volgen om ongemak of pijn te voorkomen. Het volgen van yogalessen waarbij de backstretcher wordt gebruikt kan uitkomst bieden.

Ervaringen backstretcher

Dit zijn ervaringen van mensen die de backstretcher training bij ZazenYoga van Marijke Ohlenbusch gevolgd hebben:

Frozen shoulder

“Een deelneemster kwam met frozen shoulder klachten en was al heel lang bezig om daar vanaf te komen. De begeleiding bij de oefeningen de ze kreeg op de stretcher zorgde dat ze zich overgaf en de klachten verdwenen geleidelijk”

Angst om te bewegen door rugklachten

Een deelnemer met rugklachten was verstijfd geraakt uit angst om te bewegen. Door de adem en de oefeningen samen te laten gaan kon ze haar aandacht verleggen en werd angst om te bewegen veel minder. Nu ze meer beweegt gaat het beter met haar rug.

Algemene ervaring

Alle deelnemers geven aan dieper te ontspannen door op de backstretcher te liggen aan het eind van de yogales. De houten knobbels zorgen er voor dat spanning loslaat tijdens iedere adembeweging. 

Bovenstaande ervaringen leiden ertoe dat de deelnemers al jaren haar lessen volgen. Dat vind Marijke fijn werken en zo kun je ook het meeste hebben aan Yoga en backstretcher training.

Waar Een Backstretcher Te Kopen

Als u op zoek bent naar een backstretcher om uw rugpijn te verlichten, dan vraagt u zich waarschijnlijk af waar u deze kunt kopen. Gelukkig zijn er verschillende opties beschikbaar, zowel online als offline.

Een van de meest populaire manieren om een backstretcher te kopen is via online winkels. Er zijn verschillende websites die gespecialiseerd zijn in de verkoop van rugpijnverlichtingsproducten, waaronder backstretchers. Het voordeel van online winkelen is dat u een breed scala aan producten kunt vergelijken en recensies van andere klanten kunt lezen voordat u een aankoop doet.

Als u liever offline winkelt, kunt u overwegen om een backstretcher te kopen bij een fysiotherapeut of een medische winkel. Deze winkels kunnen u helpen bij het vinden van het juiste product voor je specifieke behoeften en kunnen je ook helpen bij het gebruik.

Hier zijn enkele andere plaatsen waar u een backstretcher kunt kopen:

 • Sportwinkels
 • Warenhuizen
 • Gezondheidswinkels
 • Massagetherapie winkels

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle back-stretchers gelijk zijn gemaakt. Zorg ervoor dat u de beoordelingen van het product leest voordat u een aankoop doet en zoek naar een backstretcher die is ontworpen om uw specifieke rugproblemen aan te pakken.

Kortom, er zijn veel plaatsen waar je een backstretcher kunt kopen, zowel online als offline. Het is belangrijk om de tijd te nemen om de juiste te vinden die aansluit op je behoeften.

Passie voor Yoga, 10+ jaar ervaring, Saswitha Opleiding voor Yoga en wijsbegeerte

Passie voor Yoga, 10+ jaar ervaring, Saswitha Opleiding voor Yoga en wijsbegeerte

Veelgestelde vragen

Hoe gebruik je een Backstretcher?

Plaats het apparaat op de grond en ga erop liggen met je rug erbovenop. Zorg ervoor dat je rug op de juiste positie ligt en ontspan je spieren. Vervolgens doet het zijn werk om de rug te strekken.

Welke oefeningen kun je doen met een Backstretcher?

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen. De meest voorkomende is om gewoon op de stretcher te liggen en je rug te strekken. Je kunt ook je benen buigen en je voeten plat op de grond plaatsen om de onderrug te strekken. Andere oefeningen zijn het draaien van je bekken en het optillen van je benen.

Wat is het effect van een backstretcher op de rug?

Dit apparaat heeft verschillende positieve effecten op de rug. Het kan helpen bij het verminderen van rugpijn, het verbeteren van de houding en het vergroten van de flexibiliteit van de rug. Door consistent te oefenen kan ook de mobiliteit van de wervelkolom worden verbeterd.

Hoe moet je op een backstretcher liggen om het beste resultaat te behalen?

Om het beste resultaat te behalen, moet je op de rugstretcher liggen met je rug in de juiste positie. Zorg ervoor dat je schouders ontspannen zijn en dat je je spieren niet aanspant. Adem diep in en uit terwijl je op de rugstretcher ligt om je spieren te ontspannen en de stretch te vergroten. 

Hoe lang moet je de backstretcher gebruiken om resultaat te zien?

De tijd die nodig is om resultaat te zien, varieert per persoon. Het is belangrijk om er regelmatig gebruik van te maken om de beste resultaten te behalen. Begin met 5-10 minuten per dag en bouw dit geleidelijk op tot 20-30 minuten per dag.

Waar kun je een tweedehands backstretcher kopen?

Er zijn verschillende plaatsen waar je dit product kunt kopen, zoals online marktplaatsen en tweedehands winkels. Let er wel op dat het product nog in goede staat verkeert en alle onderdelen nog aanwezig zijn.

 

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537