info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Wat is een normale ademhalingsfrequentie?

Hoeveel ademhalingen per minuut is normaal? Dat is een veelgestelde vraag. Op internet staat dat een volwassene tussen de zes en vijftien keer per minuut ademt. Dat is niet heel concreet. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen het automatische ademhalingspatroon en de situatie waarin de ademhaling geteld wordt. Daar gaan we verheldering in aanbrengen.

Automatische ademhalingspatroon ⎜ Hoeveel ademhalingen per minuut?

Het is onmogelijk om 24 uur per dag aandacht op je ademhaling te houden. Je automatische ademhaling gaat over je ademhaling wanneer je daar even niet op let. Je automatische ademhaling gaat over hoe je ademt wanneer je daar niet bewust mee bezig bent. Daar zijn medische normen voor vastgelegd. Volgens medische literatuur123; wordt er bij een normale ademhalingsfrequentie 12 keer per minuut geademd. Dat is medische gezien een normale ademhalingsfrequentie.

Ademhaling tellen ⎜hoeveel ademhalingen per minuut?

Bij het bepalen van de normale ademhalingsfrequentie wordt vaak aangeraden om de ademhaling te gaan tellen. Dat is onjuist. Zodra de ademhaling geteld wordt adem je vanzelf langzamer. In deze video vertel ik meer over wat er gebeurd bij het tellen van de ademhaling. 

Oorzaak hyperventilatie, hyperventilatie verhelpen

In de video gaf ik aan dat door het tellen de ademhaling verdiept. Diep ademen is schadelijk voor de gezondheid, want het veroorzaakt chronische hyperventilatie. Ga maar eens voor jezelf na hoe vaak je gaapt, zucht en lucht insnuift. Dat veroorzaakt een diepe ademhaling. De momenten waarop je tijdens het spreken een hap lucht neemt? Dat zijn ook diepe ademhalingen. Mensen hebben vaak niet door wanneer er sprake is van chronische hyperventilatie. Dat komt omdat we daar niets over leren op school en artsen wijzen er nauwelijks op.  Men gaat zich pas achter de oren krabben zodra het noodzakelijk wordt om iets aan de chronische hyperventilatie symptomen te doen. Dat kun je voor zijn door de gratis online training te volgen, of je verder te verdiepen op deze website.

Buteyko therapie ⎜
chronisch hyperventileren verhelpen

De Buteyko therapie gaat over het hertrainen van automatische ademhalingspatronen. Je leert oefeningen die zich vertalen naar een medische gezien gezonde ademhaling. Daar kun je chronische hyperventilatie symptomen mee verhelpen. Via Buteyko Methode kun je meer te weten komen over deze ademtherapie. Voor een cursus kun je kijken op hyperventilatie verhelpen.

Verwante blogartikelen

Chronische hyperventilatie symptomen
Chronische hyperventilatie symptomen test
Voordelen van neusademhaling

  1. Guyton, 1984
  2. Ganong 1995
  3. Straub, 1998

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Longverzorging via de online Buteyko cursus

ONLINE BUTEYKO CURSUS
€ 197,-
Meer info