[rank_math_breadcrumb]

Tintelingen

Tintelingen. Heb je regelmatig te maken met tintelingen in bijvoorbeeld je ledematen of ergens in je gezicht? Dan is er een goede kans dat er een verband is te vinden met chronische hyperventilatie. Chronische hyperventilatie komt namelijk met een groot aantal symptomen. Veel mensen weten dan vaak niet eens dat het om deze aandoening gaat. Desondanks is het wel waardevolle informatie, aangezien het je in staat stelt om er ook echt iets mee te doen.

Op het moment dat je gaat hyperventileren, adem je meer zuurstof in en meer koolzuurgas uit dan bij een normale ademhaling. In principe is het inademen van die extra hoeveelheid zuurstof geen direct probleem. Het vervelende is echter dat het uitademen van te veel koolzuurgas wel nadelige gevolgen heeft voor het menselijke lichaam.

De koolzuurgaswaarden in het bloed gaan dalen, waardoor er een tekort ontstaat. Dit betekent dat de PH-waarde van jouw bloed langzaam maar zeker een beetje begint te stijgen. Er is simpelweg minder CO2 in het bloed aanwezig. Dit is vervelend, aangezien CO2 helpt bij het ontspannen van de spieren. Doordat hier nu een tekort van is, trekken je spieren in het lichaam meer dan normaal samen. Dit leidt ertoe dat je aderen en bloedvaten ook gaan samentrekken. De tintelingen op verschillende plekken in het lichaam zijn hier het gevolg van.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Chronische hyperventilatie

Tintelingen handen

Eén van de plekken waar tintelingen als gevolg van chronische hyperventilatie merkbaar gaan zijn, is in de handen. De meeste mensen voelen dit het meest intens in de topjes van de vingers. Wanneer je er echt op let, wordt pas merkbaar hoe duidelijk dit symptoom in werkelijkheid is. Over het algemeen is dit in alle vingers merkbaar. Veel mensen vinden tintelingen in de handen niet prettig. Het vervelende is dat dit ook continu in meer of meerdere mate aanwezig is. Pas wanneer het onderliggende probleem wordt aangepakt, kom je hier vanaf.

Tintelingen in de handen worden dus ook veroorzaakt door de afname van zuurstof naar de handen. Hoewel je meer zuurstof inademt door chronische hyperventilatie, betekent dit niet dat er ook meer zuurstof doordringt tot in de verschillende delen van het lichaam. Het tegendeel is zelfs waar. Doordat ook de aderen richting je hand en in je hand samentrekken door het tekort aan CO2, kan er minder snel bloed naar de vingers stromen. 

Tintelinende handen

Tintelingen voeten

Verder hoor je van veel mensen die last hebben van chronische hyperventilatie dat ze ook tintelingen in de voeten ervaren. Tintelingen in de voeten zijn vooral in de tenen duidelijk merkbaar. Ook bij tintelingen in de voeten kun je denken aan de eerder beschreven oorzaak van een tekort aan CO2 in het bloed. Hetzelfde geldt namelijk voor de aderen die naar de voeten stromen. Ze zijn meer samengespannen dan bij een persoon die op een normale wijze ademt. Ook richting de voeten stroomt er daardoor minder zuurstof.

Tintelende voeten

Het feit dat dit vooral in de tenen zo merkbaar is, heeft er mee te maken dat het bloed daar het laatste komt. Het stroomt uiteraard vanuit de benen richting de voeten. Naarmate de tenen naderen, worden de bloedvaten steeds smaller. Hierdoor is er daar het minste zuurstof in de hele voet beschikbaar. Het resultaat is dan dat de tintelingen er het hevigst zijn.

Tintelingen mond

Naast de tintelingen in de handen en voeten, is er nog een andere locatie waar tintelingen vaak voorkomen; de mond. En dan met name in de lippen.

Bij chronische hyperventilatie is er dus minder CO2 in het bloed aanwezig. Het lichaam bereidt zich namelijk voor op een situatie waarin een flinke inspanning gedaan moet worden. Dat is althans wat het lichaam denkt. Chronische hyperventilatie ontstaat namelijk bijna altijd door stress. Je gaat sneller ademen doordat je bijvoorbeeld een bepaalde vorm van angst voelt. Het lichaam gaat er dan van nature uit dat er een zware inspanning moet worden gedaan. Daarbij gaat veel zuurstof nodig zijn.

Echter blijft deze zware inspanning vaak uit. Daar waar de oermens nog alleen stress voelde vanwege fysiek gevaar, zijn de bronnen van stress tegenwoordig veel meer divers. Denk bijvoorbeeld alleen al aan werkdruk, of studiestress. Sneller gaan ademen heeft dan helemaal geen voordeel voor het lichaam. Het uitademen van CO2 heeft dan slechts een nadelig effect. De zware inspanning volgt namelijk je niet. Je gaat niet ineens rennen of een zware fysieke krachtinspanning leveren. Zo leidt te snel ademen dus juist tot een zuurstoftekort op de belangrijke plekken in het lichaam.

Eén van de plekken waar minder zuurstof naartoe stroomt, is het hoofd. En net als bij de handen en voeten, merk je dit ook in het hoofd vooral in de uiteinden. De mond is daar een mooi voorbeeld van. Zoals gezegd hebben de lippen het zwaar te verduren. De tintelingen gaan hier naar alle waarschijnlijkheid het meest duidelijk aanwezig zijn.

Tintelingen gezicht ⎟ tintelingen hoofd

Tintelingen in de mond zijn dus onderdeel van tintelingen in het gezicht. Wat in de praktijk echter vaak blijkt, is dat het niet bij tintelingen in de mond blijft. Deze worden namelijk ook op andere plekken ervaren. Denk aan tintelingen in je wangen, op je neus of naast je ogen.

Tintelingen in het gezicht worden over het algemeen als relatief vervelend ervaren. Het zorgt bij sommige mensen voor angst. Het gezicht zit namelijk dichtbij de hersenen. En we weten allemaal dat het niet de bedoeling is dat de hersenen een te intens zuurstoftekort ervaren. Hiervan kunnen de nadelige gevolgen nog een stuk erger zijn.

Op het moment dat mensen dus tintelingen in het gezicht ervaren, zijn ze meestal klaar voor het vinden van een oplossing. Het is dan namelijk ernstig genoeg dat het ook echt zorgen begint op te wekken. Tintelingen in handen en voeten zijn ook vervelend, maar worden minder snel als problematisch gezien. Dit heeft er deels mee te maken dat er ook andere oorzaken voor deze tintelingen zijn. Ieder mens heeft zo nu en dan weleens last van tintelingen in de vingers of tenen. Wanneer het vaker begint terug te keren, moet je het echt serieus gaan nemen.

Tintelingen verhelpen

Nu je in grote lijnen weet wat de oorzaak van de tintelingen is en waar je ze ongeveer kunt ervaren, is het tijd om ze te gaan verhelpen.

Zoals gezegd zijn tintelingen dus een symptoom van chronische hyperventilatie. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het je doel wordt om deze chronische hyperventilatie te verhelpen. Het feit dat je te snel ademt, is de veroorzaker van alle eerdergenoemde problemen. De focus moet dan ook liggen op het verbeteren van de ademhaling. Door jezelf een andere manier van ademhalen aan te leren, is het mogelijk om op termijn van de tintelingen in handen, voeten, mond en gezicht af te komen.

Eén van de grootste veroorzakers is dus stress. Door je ademhaling in stressvolle situaties te controleren, ben je al deels in staat om tintelingen tegen te gaan. Het is een kwestie van bewust worden van je eigen ademhaling. Dit gaat namelijk over het algemeen vanzelf. Je moet dit patroon dan doorbreken om veranderingen te realiseren. Wanneer je vatbaar bent voor stress is dit erg belangrijk. Er zijn dan namelijk iedere dag vele situaties waarop het mis kan gaan. Zeker als je bij het minste of geringste al stress ervaart. Ga daarom aan de slag met deze informatie en neem het heft in eigen hand. 

Verhelpt bewustwording chronische hyperventilatie?

Bewustwording van je ademhaling helpt om minder stress te ervaren. Dat is al een vooruitgang. Toch helpt alleen bewustwording niet om chronische hyperventilatie te verhelpen. Als dat wel het geval was dan zou er geen vraag zijn naar Buteyko adem therapeuten. Een Buteyko therapeut helpt je overigens ook met bewustwording van je ademhaling. 

Buteyko therapeut inschakelen

Een Buteyko therapeut helpt je natuurlijk met veel meer dan bewustwording van je ademhaling. Je leert namelijk ook hoe je beter kunt ontspannen, meer op je lichaamshouding te letten en natuurlijk de leefstijl adviezen en ademhalingsoefeningen om rustiger te ademen als gewoonte. Daar kun je mij voor inschakelen via de online cursus inc. persoonlijke begeleiding, of via de individuele cursus.

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Snel buiten adem
Hyperventilatie aanval
Angstklachten
Migraine auras
Benauwdheid
Oxazepam afbouwen
Brok in keel wegkrijgen
Tekenen overspannen zijn

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537