[rank_math_breadcrumb]

Stikstofmonoxide aanmaak door te hummen 🎶

Stikstofmonoxide. Wist je dat de lucht om ons heen 78% stikstof bevat? Dit is een kleur- en reukloos gas dat van nature niet schadelijk is voor mens en milieu. Bindt het stikstofatoom echter met zuurstofatomen, dan gebeurt er iets anders. Op dat moment ontstaat er een stikstofoxide (NOx). Deze vorm is wel schadelijk voor de omgeving.

Stikstofoxiden komen in de lucht vrij door de verbranding van fossiele brandstoffen. Denk aan uitlaatgassen van het verkeer en door de industrie. Ook energiecentrales en huishoudens stoten met het gebruik van aardgas stikstofoxiden uit. Hoe meer stikstofoxiden in de lucht (de concentratie), hoe schadelijker.

Vooral mensen met longklachten zoals astma ervaren als eerste last. Voordat de corona crisis begon, stond het stikstof beleid van de overheid hoog op de agenda. Dit beleid is bedoeld om de stikstof uitstoot drastisch te verminderen. Deze maatregelen zouden niet te vermijden zijn als wij met z’n allen groener en gezonder willen leven.

stikstofmonoxide

Stikstofmonoxide in het lichaam

Tot zover de stikstofoxides op grotere schaal. Maar wat doet stikstofoxide in het menselijk lichaam? Je zou zeggen dat stikstofoxide hartstikke schadelijk is voor de gezondheid. Met name omdat deze stof snel luchtwegklachten veroorzaakt. Toch is dat iets te kort door de bocht. Stikstofoxiden is namelijk een verzamelnaam voor stikstofmonoxide en stikstofdioxide.

In de jaren ’90 werd ontdekt dat het stikstofmonoxide een belangrijke rol speelt in de werking van ons lichaam. Stikstofmonoxide is de verbinding van één stikstofatoom met één zuurstofatoom. De scheikundige benaming daarvan is NO. Aangetoond werd dat NO een neurotransmitter is. Dat betekent dat het een signaaltje aan het lichaam geeft dat er iets in werking moet komen. Wat dat is, leggen we je hier uit.

Daarbij benoemen we wat de gunstige invloed van stikstofmonoxide is op het lichaam. Ook voor mensen met gezondheidsklachten zoals astma. Ben je benieuwd hoe je van nature meer stikstofmonoxide binnen kunt krijgen? Dat leggen we je ook uit.

De oorsprong van stikstofmonoxide in het lichaam

Ons lichaam bestaat voor 20% uit eiwitten. Ze staan aan de oorsprong van elk biologisch proces. Aminozuren zijn de bouwstenen van die eiwitten. Het is daarom geen verrassing dat ons lichaam vol zit met aminozuren. Ze geven niet alleen onze cellen structuur. Ook regelen ze het vervoer en de opslag van voedingsstoffen. Aminozuren sturen organen, klieren, pezen en aders aan. Hoe dat gebeurt?

Er zijn talloze aminozuren in het lichaam die weer andere actieve stoffen produceren. Zo maakt het aminozuur ‘arginine’ stikstofmonoxide aan. En het is niet alleen dit zuur dat zorgt voor de stikstofmonoxide in ons lichaam. Ook door het nuttigen van foliumzuur uit volkorenproducten, nitraat en nitriet in groenten, vitamine C en vette vis maakt het lichaam NO aan. Zodra dat gebeurt, komen er allerlei belangrijke processen op gang.

Wat doet stikstofmonoxide in het lichaam?

Stikstofmonoxide beïnvloedt het hele lichaam. Dat komt doordat het een ‘neurotransmitter’ is. Het stofje dat bepaalde delen van ons lichaam aanstuurt. Zo zorgt stikstofmonoxide (scheikundige benaming NO) dat ‘gladde spiercellen’ ontspannen. Dit soort spiercellen vind je bijvoorbeeld in het maag-darmkanaal.
Darminhoud verplaatst zich zo door onze darmen.

Ook zitten er gladde spiercellen in de binnenkant van de slagaders.
Hierdoor wordt de bloeddruk geregeld. Zelfs in de baarmoeder, blaas, bronchiën en in de pupil zitten gladde spiercellen. Die worden allemaal met behulp van stikstofmonoxide (onbewust) aangestuurd in je lichaam.

Stikstofmonoxide en de bronchiën

Te veel stikstofmonoxide in de lucht zorgt voor ademhalingsproblemen. Met name voor mensen die al last hebben van de luchtwegen en/of longen. Toch hebben wij stikstofmonoxide ook hard nodig voor goedwerkende longen. Het stuurt immers de gladde spiercellen in onze bronchiën aan waardoor de luchtwegen zich openen.

Stikstofmonoxide en astma

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegslijmvliezen. Bij een astma-aanval raken de longen geïrriteerd door ingeademde stoffen waar je gevoelig voor bent. De slijmvliezen in de neus, keel en longen zwellen op en er komt vocht en slijm vrij. Ook verkrampen de spiertjes om de luchtwegen heen en trekken ze samen. Dit veroorzaakt benauwdheid en mogelijk ook een astma-aanval.

Stikstofmonoxide zorgt er in normale hoeveelheden voor dat de gladde spierweefsels in de luchtwegen kunnen ontspannen. Bij chronische hyperventilatie is het probleem dat er geen sprake is meer is van een normale hoeveelheid. Dat verergert astma klachten. 

Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat NO beschermt tegen stoffen die de luchtwegen irriteren. Denk aan allergenen en micro-organismen die we inademen. Stikstofmonoxide wordt daarom in kleine hoeveelheden toegepast om de symptomen van astma- en COPD-patiënten te verlichten. Het interessante is echter dat je jouw natuurlijke NO productie kunt verhogen.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

Andere gezondheidsvoordelen van stikstofmonoxide

De positieve rol van stikstofmonoxide blijkt veel groter dan aanvankelijk gedacht. Want het blijft niet bij astma of COPD waar NO een positieve invloed op kan uitoefenen. Ook hart- en vaatziekten, slaapproblemen en diabetes kunnen door de juiste toepassing van stikstofmonoxide verminderd worden. Dit komt door de ontdekking van de invloed van NO op de werking van gladde spierweefsels.

Daarnaast blijkt NO bijvoorbeeld de botafbraak te remmen en botopbouw te stimuleren. Dit zou bevorderend kunnen werken voor mensen met osteoporose. Daarnaast doodt stikstofmonoxide bepaalde slechte cellen zoals bij een bacteriële infectie. Kortom, er zijn veel gezondheidsvoordelen die artsen op het moment onderzoeken.

Zie ook Stikstofmonoxide en Covid-19

Op natuurlijke wijze stikstofmonoxide aanmaken

De symptomen van astma en andere aandoeningen kunnen verminderd worden via NO (stikstofmonoxide). Er zijn echter natuurlijke methodes waardoor wij een gezonde dosis stikstofmonoxide in het lichaam kunnen brengen. Denk aan voeding zoals spinazie, biet, andijvie, sinaasappels en zelfs watermeloen. Maar het blijft niet daarbij. Ook door neusademhaling kunnen we het gehalte aan NO in ons lichaam reguleren.

Hummen ⎜De humming bee breath

We kunnen allerlei gezondheidsvoordelen ervaren door de neusademhaling op de juiste manier in te zetten. Het geheugen kan verbeteren, we kunnen gedachten beter ordenen en ons bloed, verteringsstelsel en onze immuniteit positief beïnvloeden. En dat allemaal onder invloed van stikstofmonoxide!

Onderzoekers ontdekten dat we optimaal gebruikmaken van de natuurlijke aanmaak van stikstofmonoxide als we rustig door de neus inademen. Als er sprake is van chronische hyperventilatie via de neus maak je echter geen goed gebruik van stikstofmonoxide (NO). Door veel en snel te ademen vervliegt deze stof. Bij neuriën daarentegen wel. Dan komt er tot 15 keer meer stikstofmonoxide in het lichaam vrij. In het Engels heet deze techniek de ‘humming bee breath’. 

Dat klinkt geweldig, maar hoe werkt dat precies? Stikstofmonoxide wordt geproduceerd in de neusbijholten. Adem je via de neus in, dan stroomt de stikstofmonoxide direct door naar de lagere regionen van de longen. Dit stukje van de longen bevat veel longblaasjes. Met de neus inademen betekent dus niet alleen de stikstofmonoxide vrijmaken en inademen. Ook voert deze manier van ademen de meeste lucht met NO af naar het onderste deel van de longen. Zo komt de stikstofmonoxide direct in de bloedbaan terecht en profiteert elke cel in je lichaam daarvan.

Buteyko adem therapie

Naast het gebruik van de hummingmask is het belangrijk om via je neus te ademen als gewoonte. Dan maak je gebruik van je natuurlijke aanmaak van stikstofmonoxide. Het is ook belangrijk dat je rustig ademt als gewoonte. Een probleem is echter dat veel mensen als gevolg van chronische stress te snel ademen. Dan vervliegt het kostbare stikstofmonoxide. 

Professor Konstantin Pavlovich Buteyko heeft een therapie ontwikkeld waarmee je rustig en ontspannen door je neus kunt leren ademen. Zonder dat je diepe teugen lucht hoeft te nemen, of kortademig bent. Deze therapie heet de Buteyko therapie.
Ik ben René van den Heuvel en werk fulltime als Buteyko therapeut. Deze therapie kun je volgen via de online cursus of de individuele cursus

👇Laat je hieronder een berichtje achter?🍃

Gerelateerde blogartikelen

Stikstofmonoxide en Covid-19
Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen
Astma door stress
Astma en verkouden
Hartoverslagen door stress
Brok in keel wegkrijgen
Dik slijm in keel, dik slijm in longen
Hoesten door stress
Astma aanval
Hoge luchtvochtigheid astma

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

4 Comments

Pascaline

12 november 2020 at 2:30 pm

Beste René,
Ik ben bezig het boek zuurstofwinst van Marion Meesters te lezen. En daar staat ook een stukje in over stikstofmonoxide. Maar ik ben blij dat ik het nu van anderen hoor (lees) dat dit gunstig is voor het lichaam.
Ik ben een kritisch lezer en geloof niet alles wat men schrijft. Uw blogs vind ik interessant.

  René 

  12 november 2020 at 4:49 pm

  Hi Pacaline,

  Dank voor je bericht! Zuurstofwinst is een top boek over ademhaling, ik heb het ook gelezen.
  Je informeert jezelf en denkt kritisch. Dat is goed om te horen.

  Vriendelijke groet,
  René van den Heuvel

maria Perquin

13 november 2020 at 9:16 am

hoi Rene , weer een leuk artikel op je blog Dank je wel Humming Bee gebruiken we als yogadocent dus leuk om deze kennis daaraan te koppelen

  René 

  13 november 2020 at 2:18 pm

  Hoi Maria, je naam herinnerde ik al, we hebben eerder gemaild. 🙂 Veel plezier tijdens de Yoga lessen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537