[rank_math_breadcrumb]

Zelf neusspray maken

Zelf neusspray maken. Heb je last van een verstopte neus door allergieën of verkoudheid? Dan kan een neusspray met zoutoplossing verlichting bieden. Gelukkig kun je zelf heel makkelijk een neusspray maken met een zoutoplossing. Dit is niet alleen goedkoper dan het kopen van een neusspray in de winkel. Het is ook nog eens helemaal natuurlijk en vrij van chemische stoffen.

zelf neusspray maken

  zelf neusspray maken

Het maken van je eigen neusspray is eenvoudig en vereist slechts een paar basisbenodigdheden. Je kunt kiezen uit verschillende recepten, afhankelijk van je voorkeur en behoeften. Of je nu een neusspray wilt maken voor volwassenen, kinderen of baby’s, er is een recept dat bij jou past. Bovendien kun je de ingrediënten aanpassen aan jouw specifieke behoeften. Bijvoorbeeld het toevoegen van etherische oliën voor extra verlichting. Of het verminderen van de hoeveelheid zout voor gevoelige neuzen.

Waarom zelf neusspray maken?

Als je last hebt van een verstopte neus, dan kan neusspray helpen om de symptomen te verlichten. Maar waarom zou je zelf neusspray maken in plaats van het kopen in de winkel? Hier zijn een aantal redenen waarom het zelf maken van neusspray een goed idee kan zijn:

Goedkoper

Eén van de belangrijkste voordelen van het zelf maken van neusspray is dat het goedkoper kan zijn dan het kopen van neusspray in de winkel. De ingrediënten die je nodig hebt om zelf neusspray te maken zijn vaak goedkoper dan de kant-en-klare neussprays die je in de winkel kunt kopen. Bovendien kun je zelf bepalen hoeveel neusspray je maakt, zodat je niet onnodig veel geld uitgeeft aan een grote fles neusspray die je misschien niet eens helemaal opmaakt.

Natuurlijk

Een ander voordeel van zelf neusspray maken is dat je precies weet wat er in de spray zit. Veel kant-en-klare neussprays bevatten chemicaliën en andere ingrediënten die je misschien liever niet in je lichaam wilt hebben. Door zelf neusspray te maken kun je kiezen voor natuurlijke ingrediënten die je lichaam niet schaden.

Niet Verslavend

Veel kant-en-klare neussprays bevatten stoffen die verslavend kunnen zijn. Als je deze neussprays te vaak gebruikt, kan het zijn dat je neus steeds meer neusspray nodig heeft om open te blijven. Door zelf neusspray te maken met natuurlijke ingrediënten, kun je voorkomen dat je verslaafd raakt aan neusspray.

Hoeveelheid bepalen

Als je zelf neusspray maakt, kun je zelf bepalen hoeveel zoutoplossing je gebruikt. Dit is vooral handig als je last hebt van een gevoelige neus en niet te veel zoutoplossing wilt gebruiken. Door zelf neusspray te maken kun je de hoeveelheid zoutoplossing aanpassen aan je eigen behoeften.

Zelf neusspray maken is prima, maar dat is slechts een soort noodoplossing. Hoe zou het zijn als je kon voorkomen dat je uberhaupt een verstopte neus hebt? Dat is mogelijk via de Buteyko adem methode.

Zeker iets om in te kijken. Vooral als je ook last hebt van deze spanningsklachten, waarvan je nog niet weet dat ze gerelateerd zijn aan je ademhaling.

Verschillende soorten neusspray
Zelf neusspray maken

Als je last hebt van een verstopte neus, kan een neusspray verlichting bieden. Er zijn verschillende soorten neussprays die je zelf kunt maken. Hieronder worden twee veelgebruikte soorten neusspray uitgelicht: neusspray met zoutoplossing en neusspray met etherische olie.

Neusspray met zoutoplossing maken

Een neusspray met zoutoplossing is een natuurlijke en effectieve manier om je neus te ontstoppen. Het maken van deze neusspray is eenvoudig en je hebt slechts een paar ingrediënten nodig. Hieronder vind je een recept voor het maken van je eigen neusspray met zoutoplossing:

Ingrediënten

 • 1 kopje warm water
 • 1/4 theelepel zout
 • Optioneel: een snufje baking soda

Instructies Zelf neusspray maken

 1. Meng het zout en water in een schoon flesje met een spraydop.
 2. Voeg eventueel een snufje baking soda toe en schud het flesje goed.
 3. Spray de neusspray in elk neusgat om de verstopping te verlichten.

Neusspray met etherische olie maken

Een neusspray met etherische olie kan helpen bij het verlichten van een verstopte neus en het verminderen van ontstekingen. Hieronder vind je een recept voor het maken van je eigen neusspray met etherische olie:

Ingrediënten

 • 1 kopje warm water
 • 1/4 theelepel zout
 • 1 druppel pepermunt etherische olie
 • 1 druppel eucalyptus etherische olie

Instructies

 1. Meng het zout en water in een schoon flesje met een spraydop.
 2. Voeg de etherische oliën toe en schud het flesje goed.
 3. Spray de neusspray in elk neusgat om de verstopping te verlichten.

Let op: Gebruik niet te veel etherische olie, want dit kan irriterend zijn voor de neus. Gebruik ook geen etherische oliën bij baby’s en jonge kinderen.

Ingrediënten voor het maken van neusspray

Als je last hebt van een verstopte neus, kan het maken van je eigen neusspray een goed idee zijn. Dit kan een goedkope en natuurlijke manier zijn om verlichting te bieden. Hier zijn de ingrediënten die je nodig hebt om je eigen neusspray te maken:

1. Zoutoplossing
Zelf neusspray maken

Een zoutoplossing is de belangrijkste component van je zelfgemaakte neusspray. Het is een mengsel van zout en water dat helpt om de neusgangen te hydrateren en te reinigen. Je kunt een zoutoplossing maken door een kwart theelepel zout op te lossen in een kopje warm water. Zorg ervoor dat het zout volledig is opgelost voordat je het gebruikt.

2. Gedestilleerd water
Zelf neusspray maken

Het is belangrijk om gedestilleerd water te gebruiken bij het maken van je neusspray, omdat dit water vrij is van bacteriën en mineralen. Dit zorgt ervoor dat je neusspray langer houdbaar is en dat het geen ongewenste bijwerkingen heeft.

3. Druppelflesje

Je hebt een druppelflesje nodig om je neusspray in te bewaren. Dit kan een leeg neussprayflesje zijn dat je hebt bewaard, of je kunt een nieuw flesje kopen bij de apotheek.

4. Optionele ingrediënten
Zelf neusspray maken

Je kunt ook optionele ingrediënten toevoegen aan je neusspray, zoals etherische oliën of aloë vera-gel. Etherische oliën zoals pepermuntolie of eucalyptusolie kunnen helpen om de neusgangen te openen en de ademhaling te vergemakkelijken. Aloë vera-gel kan helpen om de neusgangen te hydrateren en te verzachten.

Het maken van je eigen neusspray kan een effectieve en natuurlijke manier zijn om verlichting te bieden bij een verstopte neus. Zorg ervoor dat je de juiste ingrediënten gebruikt en volg de juiste instructies voor het maken en bewaren van je neusspray.

Veiligheid en opslag
Zelf neusspray maken

Als je zelf neusspray maakt, is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen en de neusspray op de juiste manier op te slaan. Hieronder vind je enkele tips om dit op een veilige en verantwoorde manier te doen:

 • Zorg ervoor dat je alle materialen die je gebruikt om de neusspray te maken goed schoonmaakt voordat je ze gebruikt. Dit helpt om besmetting te voorkomen.
 • Gebruik altijd gedestilleerd water in plaats van kraanwater. Dit voorkomt dat er bacteriën of andere verontreinigingen in de neusspray terechtkomen.
 • Bewaar de neusspray op een koele, droge plaats en zorg ervoor dat deze buiten het bereik van kinderen en huisdieren blijft.
 • Schud de neusspray goed voor gebruik om ervoor te zorgen dat de ingrediënten goed gemengd zijn.
 • Gebruik de neusspray niet langer dan 2 weken na bereiding. Gooi de neusspray weg als deze verkleurt of een vreemde geur krijgt.

Als je vragen hebt over de veiligheid en opslag van zelfgemaakte neusspray, kun je het beste contact opnemen met je huisarts of apotheker. Zij kunnen je meer informatie geven en eventuele vragen beantwoorden.

Gerelateerde blogartikelen

Korstjes in neus verhelpen
Kleuren snot
Voordelen van neusademhaling

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537