Vergeten te ademen en een stokkende ademhaling overdag

Vergeten te ademen, of een stokkende ademhaling overdag. M’n cursisten vertellen  daar veel over. Eigenlijk zijn dat adempauze’s die ook wel apneu’s genoemd worden. Apneu’s komen voor bij slaapapneu, maar dus ook overdag.

Oorzaken vergeten te ademen ⎢ Stokkende ademhaling overdag

Tijdens het spreken komt het veel voor dat mensen vergeten te ademen. Er ontstaat dan een gevoel van achter de adem te zijn. Dan wordt er een diepe teug lucht genomen om vervolgens weer door te spreken. De ademprikkel wordt dan te laat aangevoeld omdat de spreker het contact met lichaam verliest. De ademprikkel wordt te laat aangevoeld met happen naar lucht als gevolg. Let er maar eens op bij anderen. Eigenlijk ziet deze manier van spreken er best stressvol uit. 

Een andere oorzaak van een stokkende ademhaling is te veel ademen.. Dat is het geval bij chronische hyperventilatie. Daarbij wordt er continu te veel geademd. De mate van chronische hyperventilatie kan echter wel wisselen per dag. Wanneer de chronische hyperventilatie een piek bereikt dan wordt er te veel koolzuurgas afgeblazen. Het lichaam reageert dan met het stokken van de ademhaling. In die tijd brengt het lichaam de hoeveelheid koolzuurgas in ieder geval weer een beetje op peil, maar niet volledig.

Bij chronische hyperventilatie is er namelijk continu sprake van te lage hoeveelheden koolzuurgas in het lichaam. Als die hoeveelheid koolzuurgas te sterk daalt dan stopt de ademhaling. Het lichaam heeft dan de gelegenheid om de hoeveelheid koolzuurgas weer enigszins op peil te brengen.

Buteyko adem therapie

Via de Buteyko therapie kun je de bovenstaande vormen van disfunctioneel verhelpen. Dat leidt tot een ontspannen en regelmatige ademhaling waarover je niet hoeft na te denken. Als je ook last hebt van andere symptomen van chronische hyperventilatie dan is dat zeker aan te raden. 

Gerelateerde blogartikelen.

Zuchten en stress
Veel gapen en moe
Veel boeren en moe

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Meer info

INDIVIDUELE BUTEYKO CURSUS
Fysieke offline variant
In de stad Utrecht
 € 375,-.
Meer info
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.