info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Hyperventilatie

Hyperventilatie

Hyperventilatie betekent versneld ademhalen. Daarbij wordt er meer geademd dan het lichaam nodig heeft. Dat levert stress op alle lichaamssystemen. Klachten die kunnen ontstaan zijn heel snel en heel diep ademhalen, het gevoel hebben dat je stikt, duizeligheid,  misselijkheid, tintelingen rond de lippen, pijn in de buik, of borst, hartkloppingen en soms zelfs flauwvallen.

De medische norm voor een rustige ademhaling is dat er per minuut ongeveer zes liter lucht de longen in- en uit stroomt. Bij een chronische hyperventilatie kan er tot wel 20 liter (of nog meer) per minuut geademd worden. Door teveel te ademen raakt het lichaam veel koolzuurgas kwijt. Dat veroorzaakt een probleem, want alleen in de aanwezigheid van koolzuurgas kan zuurstof opgenomen worden in je cellen.

Hyperventilatieaanval

Hyperventilatieaanval

Bij een hyperventilatie aanval wordt er soms door een zak geademd. Daarin wordt het uitgeademde koolzuurgas opgevangen. Dat adem je vervolgens weer in. Het kan dat je daar wat rustiger wordt, maar de werking is beperkt. Het koolzuurgas vervliegt snel en de oorzaak (dat er in rust chronisch wordt gehyperventileerd) wordt niet aangepakt. Je kunt het beste je ademhaling hertrainen. Dan leer je om stapsgewijs rustiger te gaan ademen. Dan houd je meer koolzuurgas vast in je lichaam. Je weet nu dat zuurstof dan beter wordt opgenomen in de cellen. Koolzuurgas is een belangrijke stof voor je lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 lichaamsprocessen.

Hyperventilatie bestaat in twee vormen;

  • Chronische hyperventilatie.
  • Acute hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie

Bij chronische hyperventilatie wordt er continu teveel geademd. Vaak heb je dat zelf niet door. Je kunt dit bij jezelf herkennen al je via je borst ademt als gewoonte. Adem je ook veel via je mond en is je ademhaling hoorbaar? Dan is het waarschijnlijk dat je teveel ademt. Aan de rechterzijde van deze pagina vind je ook een video met daarin een ademtest. Daarmee kun je vaststellen of je chronisch hyperventileert.

Acute hyperventilatie

Een acute hyperventilatie aanval is meestal van korte duur en niet heel gevaarlijk. Toch is deze ervaring heel heftig. Je kunt daarbij denken dat je dood gaat. Dat valt gelukkig mee. Als je door een aanval teveel koolzuurgas verliest val je flauw. Dat is een soort noodrem, zodat je vanzelf weer wat rustiger gaat ademen. Als je al chronische hyperventileert is de kans op een hyperventilatie groter. Als je chronisch hyperventileert en ernstige hartklachten, of ademhalingsproblemen hebt kan een hyperventilatieaanval levensgevaarlijk zijn. Als je stap voor stap leert om rustiger te ademen als gewoonte zal de kans op een hyperventilatieaanval steeds kleiner worden. Daar kan ik je mee helpen.Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

AANMELDEN GRATIS ONLINE TRAINING

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

INDIVIDUELE CURSUS
3 ademconsulten van 1,5 uur
Levenslange coachings garantie
Inclusief werkboek / ebook / videomateriaal
€ 375,-
Meer info

GROEPSCURSUS
9   nov: 10:30 – 13:30
16 nov: 10:30 – 13:30
Meer info

Er komt een boek aan :D

Buteyko boek

Buteyko boek