info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Astma medicijnen protocol: verantwoord steroïden medicatie afbouwen

Het internet staat vol van maffiapraktijken over de farmaceutische industrie. Daar zit een kern van waarheid in. Toch werken er genoeg mensen bij farmaceuten met het hart op de juiste plek. Michael Cichorski was zo iemand.

Marketing manager stopt met het promoten van astma medicatie

Michael Cichorski was marketing manager bij de farmaceut Glaxosmithkline. Via de Buteyko methode heeft hij zijn astma verholpen en zijn medicatie volledig afgebouwd. Vervolgens kreeg hij moeite met het promoten van astma medicatie onder het grote publiek – wetende dat astma medicatie het immuunsysteem ondermijnd. Vervolgens is hij Buteyko therapeut geworden en heeft daar een boek over geschreven. Zijn functie als marketing manager heeft hij neergelegd. 

Medicatie gebruik

Toch wordt medicatie in de Buteyko methode niet gezien als de wortel van het kwaad. Tijdelijk astma medicatie nemen kan het herstel van astma bevorderen.
Volgens het Buteyko medicatie protocol wordt de medicatie afgestemd op de persoonlijke behoefte. Het doel is om niet alle symptomen te bestrijden, maar dat er lichte symptomen overblijven. Deze symptomen leer je op een natuurlijke manier te verhelpen via de Buteyko Methode totdat je symptoomvrij bent.

Van afhankelijkheid naar bekrachtiging

Vervolgens wordt de medicatie weer afgebouwd totdat er weer lichte astma symptomen ontstaan. Die verhelp je opnieuw via de Buteyko Methode.Vervolgens bouw je de medicatie weer verder af. Dit proces blijft zich herhalen totdat vrij bent van symptomen en medicatie. In dat proces wordt de plaat van wanhoop en frustratie ingenomen door een gevoel van bekrachtiging en bemoediging. Je wordt namelijk minder afhankelijk van medicatie doordat jij de controle over je astma krijgt. Zo krijg je vertrouwen in je zelfgenezend vermogen.

Steroïden afbouw op basis van duidelijke criteria

Bij de afbouw van medicatie wordt uitgegaan van de persoonlijke behoefte. Dat wordt o.a. gedaan:

 • Op basis van hartslag
 • Het huidige gebruik van gebruik van ontstekingsremmers,
 • Het gebruik van luchtwegverwijders
 • De CP test.

Het Buteyko medicatie protocol is gericht op een geleidelijke afbouw van medicatie. Door overmedicatie worden de bijnieren ‘lui’ waardoor je afhankelijk wordt van steroïden. Door zorgvuldig afgepaste medicatie kan je natuurlijke steroïdenproductie weer op gang komen.

Stop nooit ineens met medicatie

Afbouw van medicatie is zelfs mogelijk bij de zwaarste vormen van astma. Stop echter nooit ineens met medicatie. Ik heb al een aantal cursisten gehad die dat uit zichzelf gestopt zijn met het nemen van medicatie. Voordat ze bij mij kwamen hadden ze om verschillende redenen besloten om hun mediatie ineens stop te zetten;

 • Een man met chronische bronchitis stopt met coke en alcohol. Dat is natuurlijk heel goed, maar hij is toen ook met zijn medicatie gestopt. Z’n gezondheid verslechterde, waarbij z’n omgeving hem goedbedoeld vertelde dat z’n lichaam “aan het opruimen was”. 
 • Een man met COPD gold 2 had elders de Buteyko cursus gevolgd. Op eigen initiatief is hij toen volledig gestopt met medicatie. Dat is toen niet helemaal goed gegaan..
 • Een vrouw met astma kreeg van een andere therapeut (geen Buteyko therapeut) het advies om te stoppen. Haar ademhaling raakte vervolgens helemaal ontregeld, waaronder veel kortademigheid.

De personal Buteyko training bestaat uit vier afspraken. Bij het ineens stoppen met medicatie hebben we waarschijnlijk meer tijd nodig.

Behoefte aan luchtwegverwijders wordt niet altijd goed ingeschat 

Het lijkt vanzelfsprekend om de luchtwegverwijder te nemen wanneer dat nodig is. Dat is niet altijd zo. Door stress staan mensen niet meer in contact met hun lichaam. De behoefte aan medicatie wordt niet altijd aangevoeld of pas wanneer de symptomen onnodig verergeren. Door stress kunnen verschillende symptomen onderdrukt worden die er later weer uitkomen. Bijvoorbeeld s’avonds, in het weekend, of tijdens een vakantie. Dan is het al te laat. Via de Buteyko training leer je weer in contact met je lichaam te komen. Zo voorkom je dat je symptomen verergeren.

Via de Buteyko methode leer o.a.

 • Jouw ademhaling in te zetten als medicatie
 • Vertrouwen krijgen in je lichaam
 • Minder afhankelijk, of zelfs onafhankelijk te worden van medicatie
 • Te luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft.
 • En nog veel meer.

Gratis online training

Ik hoop dat je wat had aan de bovenstaande informatie. Ik heb veel blogartikelen en video’s verpakt in een gratis online training. Daarvoor kun je jezelf opgeven in het scherm hiernaast.

Online Buteyko training

Het plaatje aan de rechterzijde drukt uit hoe we tegenwoordig steeds meer gebukt gaan onder de technologie. Maar gelukkig is de techniek neutraal.
Technologische vooruitgang maakt het ook mogelijk dat ik jou een online Buteyko training kan aanbieden.  Een gezonde ademhaling draagt overigens ook bij aan een rechte lichaamshouding

Via deze online training krijg je toegang tot een online leeromgeving. Daar is de Buteyko Methode ondergebracht via video’s en tekst. Deze training is het vervolg op de gratis variant en bevat persoonlijke begeleiding via Skype, of Zoom. Klik hier voor meer informatie.

Personal Buteyko training

Dit is de regulier Buteyko training die ik 1 op 1 geef. Hier is meer tijd voor persoonlijke coaching t.o.v. een groepscursus.

Bij het plaatsen van dit blogartikel in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding is People photo created by freepik – www.freepik.com Het plaatje op deze website is afkomstig vanDesigned by Freepik

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Longverzorging via de online Buteyko cursus

ONLINE BUTEYKO CURSUS
€ 197,-
Meer info