info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Buteyko medicatie protocol: verantwoord medicatie afbouwen

Het internet staat vol van maffiapraktijken over de farmaceutische industrie. Daar zit een kern van waarheid in. Toch zullen er genoeg mensen werken met het hart op de juiste plek. Ze weten helaas niet beter. Ze weten niet dat medicatie is af te bouwen via de Buteyko Methode.

Michael Cichorski wist wel beter. Hij had astma en was marketing manager bij de farmaceut Glaxosmithkline. Via de Buteyko methode heeft hij zijn astma verholpen. Zoals velen heeft hij ook zijn astma medicatie volledig afgebouwd. Daardoor kreeg hij moeite met promoten van astma medicatie onder het publiek. Vervolgens is hij Buteyko therapeut geworden en heeft daar een boek over geschreven.

Dit blogartikel gaat over het afbouwen van medicatie bij astma. Daarbij wil ik opmerken dat de Buteyko Methode niet ‘tegen’ medicatie is. De Buteyko methode voorkomt over-medicatie.

Soms is medicatie wél nodig.

Tijdelijk astmamedicatie nemen kan het herstel van astma bevorderen.
Volgens het Buteyko medicatie protocol neem je  namelijk die hoeveelheid medicatie zonder dat alle symptomen verholpen worden. Het is de bedoeling dat er lichte symptomen overblijven. Deze symptomen leer je te verhelpen via de Buteyko Methode.

Van afhankelijkheid naar bekrachtiging

Vervolgens bouw je de medicatie nog een stukje af totdat er weer sprake is van lichte astma symptomen. Die verhelp je opnieuw via de Buteyko Methode.Vervolgens bouw je de medicatie weer verder af. 
In plaats van wanhoop en frustratie ontstaat er steeds meer een gevoel van bekrachtiging en bemoediging. Je wordt namelijk minder afhankelijk van medicatie doordat je de controle over je astma krijgt.
 

Afbouw op basis van duidelijke parameters

 

Bij de afbouw van medicatie wordt er rekening gehouden met verschillende factoren zoals hartslag, gebruik van onstekingsremmers en de uitkomst van de CP test.
Het Buteyko medicatie protocol is gericht op een geleidelijke afbouw van medicatie.

Stop nooit ineens met medicatie

Afbouw van medicatie is mogelijk bij (zware vormen van) astma. Maar stop NOOIT ineens met je medicatie. Ik heb al een aantal cursisten gehad die dat deden. Voordat ze bij mij kwamen besloten ze hun mediatie ineens stopt te zetten. Dat kan de gezondheid ernstig verslechteren en kan gevaarlijk zijn. 

Inschatten wanneer je luchtwegverwijders nodig hebt


Het volgende heb ik overigens ook ontdekt. Longartsen schrijven voor om luchtwegverwijders naar behoefte te nemen. Als je ze nodig hebt dus. Niet iedereen kan goed inschatten wanneer ze nodig zijn. Iemand met een karakter om door de pijngrens heen te gaan zal de luchtwegverwijders eerder laten liggen – ondanks de symptomen. In de Buteyko cursus spreken we door hoe je op een verantwoorde manier de luchtwegverwijders kunt nemen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een goede Buteyko therapeut je niet aan de medicatie brengt. De combinatie van tijdelijke medicatie én de oefeningen maakt afbouw juist mogelijk

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eerst overleg voordat je een besluit maakt? Neem gerust contact op.

Naam *

Email *

Bericht

Test om hyperventilatie vast te stellen.

Symptomen hyperventilatie (zie ook blog)

17280 X meer ontspannen per dag.

Het missende puzzelstukje bij burnout

Een les uit de online training.