[rank_math_breadcrumb]

Nachtmerries: oorzaak en behandeling

Een nachtmerrie is een nare droom die optreedt tijdens de REM-slaap. Dit is de slaapfase wanneer de ogen snel bewegen en je hersenen actiever zijn. Een nachtmerrie kan allerlei redenen hebben. We hebben ze allemaal, dat is op zich niet verontrustend. Een boze droom kenmerkt zich door het beleven van gebeurtenissen die angst, stress en wanhoop oproepen.

Je kunt bijvoorbeeld dromen dat je in een brandend huis zit en er niet uit komt. Of dat je je kind kwijt bent en nergens kunt vinden. Ook het doodgaan van een geliefde komt vaak voor in een nachtmerrie. Als je iets heftigs hebt meegemaakt kun je dit tijdens een angstdroom herbeleven. Mensen die, vaak vanwege een doorgemaakt trauma, vaak last hebben van nachtmerries wordt meestal aangeraden om hiervoor psychologische hulp te zoeken. Lees in dit kader ook het artikel over REM slaap.

Nachtmerries, nachtmerrie oorzaak

Nachtmerries, nachtmerrie oorzaak

Foto komt van Freepik

Waarom krijgen we nachtmerries?

Zoals in de inleiding al aangegeven heeft ieder mens wel eens een nachtmerrie. Als die niet zo heftig was is de kans groot dat je het je niet eens herinnert bij het wakker worden. Hooguit dat iemand je erop attent maakt dat je onrustig sliep. Een heftige nachtmerrie kan ervoor zorgen dat je badend in het zweet wakker wordt. Ook schreeuwen of huilen kunnen voorkomen.

Vaak helpt het om even uit bed te gaan en een glaasje water te drinken om weer wat te kalmeren. Nachtmerries hebben een duidelijke functie. Tijdens de slaap verwerken we gebeurtenissen van de dag of dagen ervoor. Als dit leidt tot heftige dromen is dat natuurlijk minder prettig, maar het hoort bij de verwerking van trauma’s.

Wat betekenen nachtmerries

Of nachtmerries iets betekenen, daar zijn de meningen over verdeeld. Het kan gebeuren dat je er last van hebt na een heftige gebeurtenis. Heeft je huis in brand gestaan en kon je op het nippertje ontkomen dan kan het zijn dat de brand terugkeert in je dromen en dat je dan niet zoals in werkelijkheid de deur op tijd kunt vinden. Je hersenen zijn dan nog volop bezig met deze heftige gebeurtenis te verwerken zodat je deze beter kunt relativeren.

Als je wakker wordt is er immers het besef dat je veilig bent en dat de vlammen inmiddels zijn gedoofd. Maar ook een dramatische gebeurtenis die niet goed afloopt kan leiden tot nachtmerries. Iemand zien verdrinken of neerstorten kan bijvoorbeeld leiden tot nare dromen.

Levensechte nachtmerries

Soms kun je je van een droom alleen maar vage flarden herinneren, ook als het een nachtmerrie was. Maar het komt ook voor dat je een levensechte droom hebt waarin je scherpe beelden ziet en ook stemmen hoort. Je kunt iemand luid en duidelijk om hulp horen schreeuwen of een bedreiging horen uiten. Sommige mensen dromen over overleden personen die hen vanuit het hiernamaals boodschappen doorgeven.

Ook dit kan als zeer beangstigend worden ervaren. Tot in de 18e eeuw werden nachtmerries in verband gebracht met demonen die vervolgens moesten worden uitgedreven. In de 19e eeuw veronderstelden wetenschappers dat nachtmerries te maken hadden met een verkeerd dieet. Vandaag de dag is de algemene veronderstelling dat fysiologische aspecten een rol spelen bij het doormaken van een kwade droom.

Nachtmerrie stoornis

Er is sprake van een nachtmerrie stoornis wanneer iemand zeer regelmatig dit soort nare dromen heet. Het is een symptoom van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De dromen kunnen gaan over het trauma dat de PTSS veroorzaakte, maar vaak ook over onderwerpen die daar niets mee te maken hebben maar die wel leiden tot angstdromen. Sommige mensen met PTSS hebben een hulphond. Deze is er onder andere op getraind om zijn baas of bazin te wekken als deze een nachtmerrie heeft.

Verschillende soorten nachtmerries

Nachtmerries kunnen verschillende verschijningsvormen hebben. Het kan dat je alleen in je hoofd een nachtmerrie beleeft. Maar het kan ook dat je daarbij heftige bewegingen maakt en ook huilt of schreeuwt. Huisgenoten kunnen hierdoor gewekt worden en op die manier meekrijgen dat je een nare droom hebt. Bij kinderen kan een nare droom gepaard gaan met bedplassen of met de angst om weer te gaan slapen. Sommige ouders lossen dit op door het kind bij zich in bed te nemen of door een nachtlampje te laten branden.

De oorzaak van veel nachtmerries

Als je regelmatig last hebt van nare dromen dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts om dit te bespreken. Je kunt ook direct contact zoeken met een psycholoog. Hiervoor is geen verwijzing van je huisarts nodig. Als de nachtmerries het gevolg zijn van een traumatische gebeurtenis dan kan therapie zeker helpen.

Gesprekken kunnen ervoor zorgen dat je minder stress en angst ervaart. Hierdoor zullen hopelijk ook de vervelende dromen afnemen. Als dit niet voldoende helpt dan kun je ook kiezen voor EMDR therapie. Dit is een speciale vorm van therapie die vaak zeer effectief is bij het verwerken van een ernstig trauma.

Elke nacht nachtmerries

Als je elke nacht wordt gekweld door nare dromen dan gaat dat niet alleen ten koste van je nachtrust. Je kunt daardoor ook angst krijgen om te gaan slapen. Dan komen de boze dromen immers weer terug. Soms kan slaapmedicatie helpen. Hierdoor heb je een diepere slaap en is de kans wat kleiner dat je door onaangename dromen wordt gekweld.

Slaapmedicatie is echter wel een korte termijn oplossing. Om verslaving te voorkomen zal een arts dit slechts voor een korte periode voorschrijven. Als de nachtmerries daarna nog niet minder worden is het zaak om hulp te zoeken van een psycholoog of eventueel een psychiater.

Posttraumatische nachtmerries

Nachtmerries treden vaak op nadat je een heftig trauma hebt meegemaakt. In je dromen herbeleef je de brand, het ernstige ongeluk, de zware mishandeling of het seksueel misbruik. Als je hier langer dan enkele weken of maanden last van hebt dan heb je een zogenaamd Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Het is een misverstand dat PTSS alleen voorkomt bij militairen, politieagenten en andere hulpverleners. Ook een enkel trauma kan deze stoornis veroorzaken.

De symptomen verschillen per persoon, maar akelige dromen waarin het trauma wordt herbeleefd komen vaak voor. Hulp van een psycholoog kan ervoor zorgen dat deze dromen langzaam maar zeker afnemen. Het kan echter zo zijn dat een slachtoffer ook jaren na de gebeurtenis nog steeds symptomen ervaart.

Alfuzosine als behandeling bij nachtmerries

Alfuzosine is een medicijn dat in Nederland regelmatig wordt ingezet bij patiënten die kampen met nachtmerries. Meestal is er bij hen sprake van PTSS waardoor angstdromen regelmatig voorkomen. Hierdoor kampt de patiënt met slaapgebrek waardoor overdag een normaal functioneren wordt belemmerd. Ook kan het steeds weer hebben van angstdromen leiden tot depressiviteit en zelfs gedachten aan suïcide.

Goede begeleiding bij het gebruik van Alfuzosine is belangrijk. Een bijwerking van dit middel is dat het de bloeddruk verlaagt. Dit kan leiden tot duizeligheid en gedesoriënteerdheid. Daarom zal de arts bij het voorschrijven van dit middel de bloeddruk regelmatig controleren.

De terugkerende nachtmerrie

Sommige mensen hebben steeds weer dezelfde nachtmerrie. Steeds weer het brandende huis waar ze niet uit kunnen ontsnappen of steeds weer dat ernstige ongeluk waarbij het hele gezin omkomt en zij als enige overlevende achterblijven. Uiteraard zijn er meer voorbeelden van terugkerende nachtmerries.

Als dit iemand overkomt die er zeer veel last van heeft dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Doe je dat niet dan kun je last krijgen van verschijnselen als angstaanvallen overdag chronische vermoeidheid door slaapgebrek en allerlei lichamelijke klachten. De huisarts kan voor de korte termijn slaapmedicatie voorschrijven. Voor een goed resultaat op de langere termijn kan een psycholoog hulp bieden.

Gerelateerde blogartikelen

Snurken, waaronder keelpijn door snurken
Slaapapneu (obstructief)
Nachtzweten door stress
Tandenknarsen tijdens slaap
Veel dromen moe wakker
Slaapverlamming
Nachtelijk astma symptomen
Diepe slaap bevorderen 
Lichte slaap
Wat is een powernap
Circadiaans ritme

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537