Herstel gebroken rib⎜Gebroken rib en werken

Herstel gebroken rib. Elk mens heeft aan elke kant van zijn ruggengraat twaalf ribben. Deze lopen van achteren naar voren. Aan de voorkant komen de ribben samen in het borstbeen. De ribben, het borstbeen en de ruggenwervels die aan je ribben vast zitten heten samen de ribbenkast of borstkas. Het beschermt je hart en je longen en zorgt ervoor dat je kunt ademhalen. Als je een gebroken of gekneusde rib hebt, doet ademhalen pijn. Een rib breek je niet zomaar. Daarvoor is veel kracht nodig. Vaak komt het door een val of een verkeersongeluk.

Herstel gebroken rib

Wat is het verschil tussen een gebroken en een gekneusde rib?

Bij een gekneusde rib zijn de spieren (en andere weefsels) rondom de rib beschadigd. Vaak ontstaat daarbij een bloeduitstorting. De rib zelf is niet gebroken, maar het gebied om de rib heen is wel pijnlijk. Bij een gebroken rib is het bot zelf wel beschadigd. Er zit een scheur in, waardoor de rib soms zelfs scheef kan staan.

Symptomen gekneusde rib 

Bij een gekneusde rib zit er vaak een blauwe plek op de borstkas. Dit is de plek waar de kneuzing zit. Daarnaast kun je last hebben van:

 • Pijn aan de borstkas ,op de plek van de kneuzing, of het gebied daaromheen.
 • Pijn bij het hoesten, niezen of ademhalen.
 • Pijn als je naar het toilet gaat. Daarbij wordt er vaak druk uitgeoefend wat de druk op de borstkas vergroot.
 • Pijn bij bewegen, zoals aankleden of bukken.

Symptomen gebroken rib ⎜herstel gebroken rib

De klachten bij een gebroken rib en van een gekneusde rib komen vaak overeen. Maar er zijn nog extra symptomen van een gebroken rib:

 • De rib staat scheef. Dit voelt alsof er een ‘trapje’ zit op de plek van de breuk.
 • De borstkas heeft een andere vorm.
 • Kortademigheid of benauwdheid.
 • Een knisperend of krakend geluid bij ademhalen of druk op de ribben.

Ademhaling en symptomen gebroken, of gekneusde rib

Iemand die al ademt als gewoonte zal minder last hebben van symptomen. Ik zal het uitleggen. Bij iedere ademhaling zet de ribbenkast uit. Het spreekt voor zich dat er dat er dan pijn klachten ontstaan. Iemand die heel rustig ademt als gewoonte ademt ongeveer een halve liter lucht per minuut. Bij zo’n 80% van de mensen is er tegenwoordig echter sprake van een vorm van chronische hyperventilatie (stress) waarbij er per ademhaling tot wel een liter per keer wordt geademd. Dat zal de rib en het pijnlijke gebied eromheen alleen maar meer belasten.

Herstel gebroken rib

Kortademigheid en benauwdheid kan ontstaan omdat je doordat je zo min mogelijk probeert te ademen als strategie om de pijn te omzeilen. Dat veroorzaakt echter weer kortademigheid en benauwdheid. Er is een manier om niet te veel, maar ook niet te weinig te ademen. Dat bevordert het herstelproces en maakt het herstelproces ook prettiger door een vermindering aan symptomen. Dat vergt wel maatwerk, waar je straks meer over zult lezen. 

Oorzaken gebroken of gekneusde rib ⎜herstel gebroken rib

Een gekneusde of gebroken rib ontstaat meestal door een val of ongeluk. Of door een stoot of klap tegen je borstkas. Daarnaast kan hard hoesten of zware lichamelijke inspanning zorgen voor een gekneusde of gebroken rib. Mensen met botontkalking (osteoporose) en ouderen hebben minder sterke botten, waardoor de kans groter wordt dat ze een rib breken. In een enkel geval ontstaat een gebroken rib door de uitzaaiing van kanker in de ribben. Dit verzwakt de botten heel erg. De rib kan dan bij een verkeerde beweging snel breken.

Herstel gebroken rib

Meestal stelt je huisarts de diagnose van een gekneusde of gebroken rib. In de meeste gevallen wordt er geen extra röntgenfoto gemaakt, omdat het voor de behandeling vaak geen verschil maakt of de rib gebroken of gekneusd is. Beide genezen vanzelf. De andere ribben houden de gekneusde of gebroken rib goed op zijn plek. Het duurt gemiddeld zes tot twaalf weken voordat je weer pijnvrij kunt bewegen.

Je kunt een pijnstiller innemen, zoals paracetamol, om de pijn bij het ademhalen te verminderen. Goed blijven ademen is namelijk belangrijk bij een gebroken of gekneusde rib. Dit verkleint de kans op een longontsteking. Daarom is het ook verstandig om ademhalingsoefeningen te doen. Veel mensen hebben in rust namelijk een diepe ademhaling. Daardoor zetten de ribben ver uit wat pijnlijk kan zijn bij een gekneusde of gebroken rib. Via de Buteyko ademtherapie leer het tegenoverstelde, juist om oppvlakkig, licht en ontspannen te ademen. Dat bevordert het herstel.

Gebroken ribben en werken ⎜Herstel gebroken rib

Gebroken ribben en werken kan elkaar soms in de weg zitten. In het begin doet elke beweging pijn. Het kan zijn dat je dan geen energie over hebt om te gaan werken. Als je gebroken ribben door een val of ongeluk komen, heb je daarnaast misschien nog andere klachten. Of je kunt werken, hangt ook af van je werkzaamheden. De eerste weken mag je geen zware dingen tillen. Bewegen is goed, maar in het begin kan de pijn je tegenhouden om veel te doen. Forceer dit niet, maar laat je ook niet teveel door de pijn belemmeren.

Moet je veel bewegen op je werk? Probeer de bewegingen dan eerst thuis uit. Ook kleine bewegingen, zoals het draaien van je bovenlijf, kunnen in het begin pijnlijk zijn. Als je merkt dat je tijdens je werk veel last hebt, overleg dan met je werkgever of je jouw werkzaamheden kunt aanpassen.

Buteyko adem therapie

We hadden het net al even over het nut van ademtherapie. Mijn naam is René van den Heuvel en ik werk fulltime als Buteyko therapeut en ben tevens opgeleid als personal medical trainer. Via de Buteyko therapie kunnen we werken aan je herstel en het verbeteren van je algemene gezondheid. Daarvoor kun je de individuele Buteyko cursus (coronaproof) volgen, of de online cursus

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie test
Gekneusd sternum
Verdikking sternum
Pijn tussenribspier
Zere onderrug 
Pijnlijke nek en schouders

Laat je onderaan de pagina een berichtje achter? 🌱

Wil je beter leren ademen?

Contact

2 Comments

Jess

1 november 2020 at 9:06 pm

Kan je een lage hartslag ( hem 52). verbeteren met de buteyko methode?

  René 

  2 november 2020 at 5:56 pm

  Beste Jessica,

  Daar kan ik zo geen uitspraken over doen.
  Als we het doorspreken kan ik meer vertellen.

  Vriendelijke groet,
  René van den Heuvel

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Meer info

INDIVIDUELE BUTEYKO CURSUS
Fysieke offline variant
In de stad Utrecht
 € 375,-.
Meer info
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.