[rank_math_breadcrumb]

Duizeligheidsklachten, voeding en multifocale bril

Dit stukje gaat over duizeligheidsklachten en de bijkomende angstklachten van een 72 jarige vrouw die ik de Buteyko Methode geleerd heb. Ook bespreek ik een paar aanverwante onderwerpen zoals voeding en een multifocale bril. Je zult straks lezen hoe deze onderwerpen verbonden zijn.

Angst om te vallen door duizeligheidsklachten

De laatste anderhalf jaar heeft ze last van duizeligheidsklachten. Daarbij had ze steeds het gevoel dat ze uit een draaimolen kwam. Dat maakte haar onzeker. Bijvoorbeeld bij het van school halen van haar kleinkinderen. Ze heeft de zorg en ook een beetje de angst om te vallen.

Duizeligheidsklachten en Multifocale bril

Mensen hebben vaak aanpassingsproblemen bij het dragen van een multifocale bril en deze vrouw had dat ook. Ze dacht dat ze door haar multifocale bril misselijk en duizelig werd. Vanwege haar klachten was ze meerdere malen terug gegaan naar de opticien. Die vertelde haar steeds dat ze op de juiste manier door de bril moest leren kijken.

Veel mensen bewegen hun hoofd in een poging om goed door de multifocale bril te kijken. Het is echter de bedoeling om alleen de ogen te bewegen. Vooral voor ouderen kan dat een hele omschakeling zijn. We kwamen tot het idee dat het handig zou zijn als opticiens, of optometristen daar training in zouden geven. Op een hele praktische manier. “Hoe kijk ik naar een beeldscherm?” Hoe kijk ik bij een afstapje?” etc. Ik ben zelf geen opticien, maar volgens mij zou het leuk en zinvol zijn om zoiets te organiseren.

Oorzaak duizeligheid: Hyperventilatie en duizeligheid

Hiervoor gaf ik al aan dat m’n cursist duizelig ‘dacht’ te worden van haar bril. Duizeligheidsklachten kunnen echter ook ontstaan door chronische hyperventilatie. Door chronische hyperventilatie ontstaat er een zuurstoftekort in de hersens. Dat kan leiden tot duizeligheid.

Ontstekingen

Duizeligheid kan ook veroorzaakt worden door een ontsteking aan het evenwichtsorgaan. Daar had een andere cursist last van waarover dit jaar nog een blog artikel vrij komt. Voor nu wil ik je vertellen dat chronische hyperventilatie ontstekingsreacties verergert. Ook dat is een onderwerp waar ik een apart blog artikel aan kan wijden. Weet voor nu dat chronische hyperventilatie ontstekingsreacties kan ergeren. Bij astma verergeren ontstekingsreacties ook als gevolg van chronische hyperventilatie.

Draaierig door voeding?

Na het eten werd ze altijd draaierig. Daardoor was het idee en de overtuiging ontstaan dat voeding de oorzaak moest zijn van deze klachten. Ze is toen allerlei diëten gaan proberen in een poging tot het verhelpen van haar duizeligheidsklachten.

Nieuw inzicht 

Tijdens het volgen van de Buteyko training is ze zich gaan afvragen wat dan de reden moest zijn van haar duizeligheid na het eten. Na het opstaan s’ochtends had ze daar namelijk geen last van.

Door daarover na te denken wist ze een moment van de dag te identificeren waarop haar chronische hyperventilatie verergerde en haar duizeligheid ontstond. Na het eten komt haar dag altijd op gang. Dat was het moment waar ze zichzelf als gewoonte teveel ging opleggen. 

Persoonlijk gesprek

Mensen komen in eerste instantie niet bij mij om over hun problemen te praten. Ze willen hun ademhaling verbeteren en daar is een Buteyko therapeut voor. Toch gaan cursisten vaak meer met me delen omdat er een vertrouwensband ontstaat. 

Dan luister ik en stel ik open, niet oordelende en neutrale vragen. Die houding is onderdeel van wie ik ben en heb ik niet in m’n coachings opleidingen geleerd. Zo leggen we soms de vinger op de zere plek zeg maar. Zo’n gesprek kan leiden tot inzichten, of verheldering. Iedere Buteyko ademtraining is nieuw en uniek!

Wil je meer je eerst meer weten over de Buteyko therapie? 

Verwante blogartikelen

Duizeligheidsklachten secretaresse

Duizeligheidsklachten office manager
Emotie eten en jezelf volproppen met lucht
Burnout, niemand snapt het

Wil je beter leren ademen?

Contact

Online Buteyko cursus

€ 247,-
Meer info

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j Schimmelstraat 63
3532 TB  Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537